kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Pakistan'da Lal Mescidi'ne baskın: 43 ölü

Yeni Haber
Pakistan yönetimi, görüşmelerin başarısız olmasının ardından başkent İslamabad'da Lal Mescidi (Kızıl Cami)'nde radikal dincilerin esir aldığı yaklaşık 150 kişiyi kurtarmak için, askeri operasyon düzenledi. Operasyon sonucunda 40 militan öldürülürken 3 askerin hayatını kaybettiği belirtildi. Ordu sözcüsü, militanlar dışında ölen sivil bulunmadığını, operasyonun halen sürdüğünü söyledi.

Askeri yetkililer, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'i devirip Taliban usulü şeriat yönetimi getirmek isteyen radikal dincilerin rehin aldığı ve aralarında kadın ve çocukların bulunduğu camiye yönelik bugün nihai bir operasyon düzenledi.

Yerel saatle sabaha karşı 04.00 (TSİ 01.00)'te başlayan çatışma esnasında 20 çocuğun kurtarıldığı ifade edildi. Militanların el bombası, gaz bombası ve otomatik silahlara sahip olduğu belirtildi. Çıkan çatışmada güvenlik güçlerinin çok sert bir direnişle karşılaştığını anlatan Askeri Sözcü General Vahid Erşad, üç koldan yapılan operasyonun ardından caminin giriş katının kontrol altına alındığını söyledi. Erşad, teslim olanların tutuklanacağını, savaşanların ise öldürüleceğini belirtti.

Operasyon sırasında yaklaşık 40'tan fazla ambulansın ve kamyonlarla ekstra askeri gücün olay yerine gittiği görüldü. Operasyonun saatler alabileceği belirtiliyor. Askeri yetkililer, çatışmada karşı taraftan net olarak kaç kişinin öldüğü konusunda net bir bilgi olmadığını bildirdi. Çatışmanın yüzlerce kadın ve çocuğun bulunduğu cami etrafındaki medrese ve kütüphane binalarında yoğunlaştığı ifade ediliyor.

Lal Mescidi krizinde düne kadar en az 24 kişi ölmüştü. Pervez Müşerref, daha önce mescitteki radikal şahısların teslim olmalarını istemiş, aksi takdirde öldürüleceklerini bildirmişti.

Güvenlik güçlerinin bir haftadır kuşattığı ve 3 Temmuz'da başlayan çatışmanın yaşandığı Lal Mescidi'nde 500'den fazla kişi teslim olmuştu. Ancak cami ve etrafındaki medrese binalarında 2 bin ila 5 bin kadar kişinin bulunduğu açıklanmıştı.

PAKİSTAN ORDUSU LAL MESCİDİ'Nİ ELE GEÇİRDİ

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da 8 gündür kuşatmanın sürdüğü Lal Mescidi'ni zapt eden güvenlik güçleri, 58 eylemcinin öldürüldüğünü bildirdi.

Pakistan ordusu sözcüsü Tümgeneral Vahid Arşad, düzenlediği basın toplantısında "Şu ana kadar 27 kadın kurtuldu. Sonuca adım adım yaklaşıyoruz. Gece boyu ve sabah saatlerinde süren operasyon boyunca 58 eylemci öldürüldü. 8 askerimiz yaşamını yitirirken 29'u ise yaralandı. Teslim olan 50 öğrenciden 13'ü yaralandı" dedi.

Operasyon sırasında gaz kullanılmadığının altını çizen Arşad, "Kaybı azaltmak için şaşırtıcı silahlar ve yöntemler kullandık. Büyük kompleksteki 75 odayı da temizlemek zaman alacak. Mesciddeki bir odada İmam Abdülreşid Gazi ile eylemciler hapis durumda kaldı. Kadın ve çocukları kendilerine zırh yapıyorlar" açıkladı. İslamabad yerel yöneticisi Halid Pervez, operasyonda kaçan 26 çocuğun ardından, yaklaşık 50 kadının da serbest kaldığını belirtti. Aaj televizyonu muhabiri de, cami yolunda onlarca kadının burkalarıyla yürüdüğünü aktardı.

Mescidin büyük kısmının eylemcilerden temizlendiğini bildiren Pakistan Dawn News televizyonu, mescid civarlarında şu an silah ve patlama sesi duyulmadığı duyurdu. Yerel televizyonlar, onlarca ambulansın hastanelere yaralı taşıdığını gösteren görüntüler yayınlıyor. Pakistan Geo televizyonu, ölü sayısının 70'in üzerinde olduğunu bildirmişti.

LAL MESCİT İMAMI ÖLDÜRÜLDÜ

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da Taliban yandaşlarının yuvalandığı Lal Mescitte bir haftadır güvenlik güçlerine direnen imam Abdülraşid Gazi ölü ele geçirildi.

Pakistan içişleri bakanlığının üst düzey yetkilisi, Abdülraşid Gazi'nin güvenlik güçlerinin ani baskınıyla ölü ele geçirildiğini bildirdi.

Gazi'nin cesedinin, medresenin bodrumunda bulunduğu belirtildi.

Lal Mescit külliyesinde son 6 günde 50 Taliban militanı ile 10 asker hayatını kaybetti.

(AJANSLAR)