kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
AYŞE ÖZYILMAZEL

Bu da bize kapak olsun

Kapağına bakıp bir kitaptan soğunur mu? Hem de ne biçim. Hele kitabın orijinali elinizde varsa. Artık kesinlikle eminim ki bizim yayıncılarda kapak sorunu var! Alıyorlar yurtdışında çok popüler olmuş bir kitabın yayın haklarını, getiriyorlar yurduma ve fakat iş kapak tasarımlamaya gelince, siz sağ biz selamet!

KÖTÜ KAPAK
Salla gitsin! Hazır ayaktayken son dönemde okuduğum iki kitaptan örnek vereyim. İlki 'Felsefenin Tesellisi' ve 'Romantik Hareket' gibi çok sevdiğim kitapların yazarı Alain De Botton'ın son kitabının başına gelmiş. Adı 'Mutluluğun Mimarisi.' Düsseldorf'tan dönerken havaalanından orijinalini almıştım. Şahane bir göl manzarasına boyanmış duvara, ayaklarını uzatan sarışın bir kadın var. İçeride ise yazıyla beraber bol bol fotoğraf kullanılmış. Elinize alınca bırakmak istemiyor, hüp diye içinize çekiyorsunuz kitabı. Sonra İstanbul'dan SEL Yayıncılık'ın çıkardığı Türkçe'sini aldım. Bu kadar kötü bir kapak mı olur? Sanırsınız kitabın adı 'Mutluluğun Mimarisi' değil, 'Denizaltı canavarlarının hayat hikayesi'! Abartıyorsam röportajım sahte çıksın, kitabı görmemek için kütüphanemin arkalarına tıktım valla.

GÖZE DE HİTAP
İkincisi; dört-beş sene önce bir arkadaşımın elinden kapıp orijinalini okuduğum süper gırgır kitap, 'Why Men Don't Listen and Women Can't Read Maps'. Şimdi Picus Türkçesini çıkartmış; 'Erkekler Neden Dinlemez, Kadınlar Neden Harita Okuyamaz.' Ama kesinlikle kitabın eğlencesini, enerjisini, içindeki espriyi dışarı yansıtamayan, 'Joy FM'in reklamı tadında bir kapakla. Buradan yetkililere sesleniyorum; şu kitaplar biraz da gözümüze hitap etse olmaz mı? Ellere var da, bize yok mu?