kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SURENİN GEREĞİNİ YAPIYOR... Fikret Otyam röportajında Kuran'da 'Sarhoş edici bir rızk verdim, bu rızkımı kullanan toplumlarda hayır vardır' dendiğini, dostu Yakup'la bu surenin gereğini sık sık yerine getirdiklerini söylemişti.

'Kuran içkiyi hoş görür' iddiası tartışma yarattı

Sadık GÜLEÇ / HABER MERKEZİ
Fikret Otyam'ın Kuran'da 'Sarhoş edici rızk verdim, bunu kullanan toplumlarda hayır vardır' yazdığı iddiasını, ilahiyatçılar reddetti. Ulema sonraki ayetlerin içkiyi yasakladığında hemfikir.....
İLİŞKİLİ HABERLER
'Kuran içkiyi hoş görür' iddiası tartışma yarattı
Ressam, gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Fikret Otyam'ın Kuran'da yer alan Nahl suresinin 67. ayetinde içkiye izin verildiğini iddia etmesine din adamları karşı çıktı. İlahiyatçıların bir kısmı ayetin içkiye sıcak baktığını doğrularken, daha sonra gelen ayetler ile içkinin yasaklandığını söyledi. Bazı ilahiyatçılar ise Nahl suresinin 67'nci ayetinde içki içilmesine sıcak bakıldığı iddiasını şiddetle reddederek Kuran'ın içkiyi tamamen yasakladığını belirtti. Fikret Otyam ile Milliyet gazetesinin hafta sonu eklerinde yapılan röportajda, Otyam'ın "Kuran'da Nahl suresi vardır. 'Hurmaların ve üzümlerin meyvelerinden sarhoş edici bir rızk verdim, bu rızkımı kullanan toplumlarda hayır vardır' der o sure" şeklindeki sözleri yer almıştı.

'ADAMI DİNDEN ÇIKARIR'
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Sadrettin Gümüş ayette içkinin hem iyi hem kötü yanlarından bahsedildiğini ifade ediyor. Prof. Dr. Sadrettin Gümüş daha sonra gelen ayetler ile içkinin tamamen yasaklandığını belirterek "O ayette hem içki elde edilmesi hem de güzel rızk elde edilmesi vardır. Bunlar ayrı ayrı şeylerdir. Bu ayette içkinin kötü yanlarının yanı sıra iyi yanlarının da olduğu söyleniyor. Kuran'ın Maide suresinin 90-91 ayetlerinde, Bakara suresinde içkinin haram olduğunu görürüz" diye konuştu. İstanbul Müftülüğü Fetva Kurulu ise ayette kesinlikle içkinin kastedilmediğini söylüyor. Fetva Kurulu'ndan ismini vermek istemeyen bir yetkili "Onun içkiyle alakası yok. Allah böyle bir şey emretmedi. Onun bahsettiği, orda meyve suları elde etmek. Şeftali suyu üzüm suyu elde edersiniz diye. Sarhoşluk edici olsun diye değil. Bu yorum günah olur. Dinden çıkarır adamı" diyerek ayette içkiye izin verilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.