kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Bilgi ve başarı avcıları için!..

Kitap / Öcal Uluç.
AYŞE Şen'in ikinci kitabını yeni bitirdim!..
İlk kitabı "3000 Yıllık Hayattan Gerçek Yaşam Öyküleri" ile bu "Zirvedeki Yaşamlar" arasında dağlar kadar fark var!.. İlk kitabı da sevmiştim; bir amatör heyecan içinde yazıldığı belli idi. İkinci kitap aynı heyecanı, coşkuyu taşıyor ama üslûp olarak artık bir profesyonel işi olduğunu ortaya koyuyor!.
Sevgili "üstâd" Alâeddin Yavaşça kitabın takdiminde bakın ne diyor:
"Ayşe Şen zoru başarmıştır. Her konunun, analizi kolay olmayan insanlarını seçmiş, onların hayatlarını, mizaçlarını, özelliklerini incelemiş. Göçmüş olanlar da dahil, adeta onlarla yaşamış ve objektif şekilde kaleme almıştır. Ortaya koyduğu eserde, Türkiye dar gelmiş, dış dünyanın belirgin kişilerini de aynı titizlikle incelemeye katarak kitabını tamamlamıştır. Bu girişim ancak ruh yapısı ve bilgi hazinesi yeterli olanların kârıdır."...
Gazeteci-Yazar Hıfzı Topuz'un görüşü de öyle: "Yazar, düşünce dünyamızı yaratan büyük aydınların insanlık ve bilim tarihine geçmiş sözlerinden canlı bir mozaik oluşturmuştur. Kitapta insanlara yön verecek sayısız özveri ve başarı örnekleri yer alıyor."
Şair - Yazar Hilmi Yavuz ise "Ayşe Şen'in 'Zirvedeki Yaşamlar' ı, bize, yaşam öykülerinin başarı ve mutluluk bağlamında nasıl yazılabileceğini gösteriyor. O nedenle de çok farklı bir biyografi çalışması bu" diyor.
Ediz Hun da kitabı çok beğenmiş; "Mantığın duygularla süslendiği, bilimin sevgiyle özleştiği mükemmel bir eser."
Dört ünlünün görüşleri, zaten "Zirvedeki Yaşamlar"ın ne olduğunu ortaya koyuyor. Röportajlar, biyografiler, anekdotlar, sözler, 290 sayfalık kitapta okuyucuya "tarih-bilgi-başarı" yolculuğu yaptırıyor.
Zaten Ayşe Şen kitabının kapağındaki kırmızı kuşağa "Hayatınızı değiştirecek keşif yolculuğu" ibaresini koyarak, ne yapmak istediğini okuyucuya dört kelime ile anlatmış.
Kitaptan bir anekdotu; bugünlere uygun düşeceği için buraya alıyorum:
Mehmed Âkif hasta yatağındaydı. Genç bir ziyaretçisi sordu:
"Efendim, merak ettim. Safahat'ın içinde İstiklâl Marşı yer almamış, niçin?.."
Mehmed Âkif cevapladı:
"O benim değil ki yer alsın; milletimindir!.."
Kitaptan, insanların unutmamaları gereken bir başka anekdot:
Eflatun'a "İnsanoğlu'nun sizi en çok şaşırtan iki davranışı nedir" diye sorduklarında filozof tek tek sıralamış:
"Çocukluktan sıkılırlar, büyümek için acele ederler. Ne var ki çocukluklarını özlerler. Para kazanmak için sağlıklarını yitirirler. Ama sağlıklarını geri almak için de para öderler. Yarınlarından endişe ederken bugünü unuturlar. Sonuçta ne bugünü, ne de yarını yaşarlar. Hiç ölmeyecek gibi yaşarlar, ancak hiç yaşamamış gibi ölürler."
Zirvedeki Yaşamlar (Yakamoz Yayınları Tel: 0212 222 72 25) özellikle yarın önemli sorumluluklar yüklenecek olan gençlerin okumaları ve kitaplıklarında saklamaları gereken bir eser...
Bilgi dağarcıklarını zenginleştirmek isteyenlere de öneririm...
(ocaluluc@beko.net)