kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Seçim önergesi kabul edilmedi

Yeni Haber
Futbol Federasyonu Olağan Mali Genel Kurulu, 200 delegenin katılımıyla yapıldı. Divan Başkanlığına Haluk Ulusoy'un adayı Ata Aksu seçildi. Aksu, muhalif grubun verdiği seçim maddesinin gündeme alınmasıyla ilgili önergeyi kabul etmedi.

Ankara Sheraton Oteli'nde yapılan genel kurulda, başkan Haluk Ulusoy'un
adayı Ata Aksu ile muhalif grubun adayı Ankaraspor delegesi Tanju
Güvendiren divan başkanlığı için yarıştı. 129 delegenin imzasıyla divan
başkanlığına aday gösterilen Aksu, oy çokluğuyla başkanlığa seçildi.
Aksu'nun başkanlık ettiği divanda Ankaragücü delegesi Serdar Özersin,
Bursaspor delegesi Ayhan Barışıcı ve Kocaelispor delegesi Serhan Gürkan
yer aldı.

Bu arada Fenerbahçe ve Galatasaray Kulübü delegeleri otele girer girmez
genel kurul salonuna yönelirken, Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım
Demirören, Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy ile toplantı öncesi
bir süre görüştükten sonra salona geçti.

Başkan Ulusoy, salonda bulunan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım
ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören ile tokalaştı. Galatasaray
Kulübü Başkanı Özhan Canaydın ise salona girişinde hem Aziz Yıldırım hem
de Yıldırım Demirören ile selamlaştı.

Öte yandan, mali genel kurulun yapıldığı otel ve salonda yoğun güvenlik
önlemleri alındığı görüldü.

SEÇİM ÖNERGESİ

Futbol Federasyonu Olağan Mali Genel Kurulu'nda, divan başkanı Ata Aksu, muhalif grubun seçim maddesinin gündeme eklenmesiyle ilgili önergesini işleme koymadı.

Aksu, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın, ''Önerge kabul edilmiyor mu?'' şeklindeki sorusu üzerine, FIFA ve UEFA'nın Futbol Federasyonu'na gönderdiği mektubu hatırlatarak, ''FIFA ve UEFA tarafından
tanınmayacağı bildirilen bir konuyu gündeme alamıyoruz'' dedi.

UEFA Başkanı Michel Platini adına, yetkili Genel Sekreter Jerome Champagne Gianni İntanfino ile FIFA İcra Kurulu Başkanı ve UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik imzasıyla gönderilen mektup, salonda bulunanlara dağıtıldı. Daha önce Futbol Federasyonu'nca da açıklanan mektuba ilişkin salonda dağıtılan metin şöyle:''FIFA ve UEFA, Türkiye'de 3813 sayılı Özerk Futbol Federasyonu kanununda yapılmasını istediği değişikliklerin onaya sunulacağı 26.06.2007 tarihinden hemen önce Türkiye Futbol Federasyonu Genel Kurulu'na bir mektup göndererek uyardı. Mektupta, 22 Temmuz seçimlerine de vurgu yapan, Türkiye'deki siyasi ortamı değerlendiren FIFA ve UEFA Genel Kurul'dan çıkacak, tüm dünyada uygulamaya koydukları standartlarla örtüşmeyen herhangi bir kararı tanımayacaklarını TFF'ye bildirdi. FIFA Başkanı adına Jerome Champagne ve UEFA Genel Sekreter Vekili Gianni Infatino imzasıyla gönderilen mektubun tam metni şöyledir;

TFF Genel Kurulu Ankara,
26 Haziran 2007
25.06.2007

Sayın Başkan Haluk Ulusoy, son iki yılda yaşanan olayların ışığında ve Ankara'da 26 Haziran 2007 tarihinde düzenlenmesi planlanan Türkiye Futbol Federasyonu'nun Genel Kurulu çerçevesinde, FIFA ve UEFA Türk futbol ailesini aşağıdaki konular hakkında resmi olarak bilgilendirmek ister:

-FIFA ve UEFA, TFF yönetiminin Ocak 2006'da demokratik bir biçimde seçilmesinden bu yana federasyonunuzun durumunun sürekli olarak harici müdahalelere maruz kalmış olmasından üzüntü duymaktadır. Tüm ülke genelinde, Genel Kurulunuzun bazı delegelerinin, özellikle kulüpleri temsil edenlerin, federasyonu ilgilendiren konularda mad. 18 par. 2 no.lu FIFA talimatlarına aykırı olarak, kendi haklarını uygulamada sürekli baskı altında kaldıklarını gözlemiş bulunuyoruz.

-Geçtiğimiz 3 yıl içinde, FIFA 208 üyesinin talimatlarının modernize edilmesi konusunda dünya çapında bir politika geliştirmiştir. Buna göre, bu talimatların ekleme süreci tamamlanmadan seçim düzenlenemez.

-Açıkça, FIFA ve UEFA önümüzdeki 22 Temmuz 2007 tarihli parlamento seçimlerinin TFF'nin kendi iç durumunu etkilemesini istememektedir.

-FIFA ve UEFA halen, dört taraflı bir çalışma grubu kurulmasına dair (Spor Bakanlığı, TFF, UEFA ve FIFA) UEFA'nın desteği ile FIFA Başkanı tarafından açıklanan önerinin, TFF'nin genel durumunun değerlendirilmesi ve Türk futbolunun genel anlamda çıkarlarının korunmasına dair çözüm üretilmesi hakkında halen tek geçerli opsiyon olduğunu düşünmekte ve ısrar etmektedir.

-FIFA ve UEFA, TFF talimatlarını içeren ulusal mevzuata eklenecek önerilen değişiklikleri değerlendirmiştir ve onaylamıştır. Ancak, bu değişikliklerin yarın onaylanması, FIFA ve UEFA talimatlarına göre TFF'nin tam özerkliğinin garanti altına alınmasını amaçlayan bir sürecin sadece ilk adımı olacaktır.

Tüm bu yukarıdakiler düşünüldüğünde, FIFA ve UEFA, bu yazının içeriği ile örtüşmeyen herhangi bir kararı ya da 2006 seçimlerinin sonuçlarını değiştirmeye çalışacak herhangi bir kararı tanımayacaklarını TFF'ye bildirir. Türk futbol ailesine başarılı bir Genel Kurul diler, saygılar sunarız.
FIFA UEFA Jerome Champagne Gianni Infantino Başkan adına yetkili Genel Sekreter Vekili cc. Şenes Erzik FIFA İcra Kurulu Üyesi ve UEFA 1. As Başkanı.''

MUHALİF GRUP MAHKEMEYE GİDİYOR

Futbol Federasyonu Olağan Mali Genel Kurulu'nda, seçim maddesinin gündeme alınması yönündeki önergenin reddedilmesi nedeniyle, muhalif grubun mahkemeye gitmeye hazırlandığı öğrenildi.

Seçim maddesinin genel kurul gündemine alınması yönünde önerge veren
grupta yer alan bazı isimler, 80 delegenin imzasına karşın, seçim
maddesinin oylamaya dahi gerek görülmeden gündeme alınmayacağının
açıklanmasının, Futbol Federasyonu Yasası'na ve Türkiye Cumhuriyeti
Anayasası'na aykırı olduğunu savunarak, ''Önerge FIFA ve UEFA
talimatlarına aykırı diye gündeme alınmıyorsa, bu durum genel kurulun
iptalini gerektirir. Oylama yapılmadan önerge reddedildi. Bu yüzden
genel kurul kadük kaldı'' dediler.

Muhalifler ayrıca Divan Başkanlığı oylamasında da sonucun 126'ya 90
olarak açıklandığını belirterek, ''Oyların toplamı 216 yapıyor. Fakat
genel kurula katılan delege sayısı 200. Bu durumun sebebi de görevlilere
dahi oy kullandırılmış olmasıdır'' iddiasında bulundular.

Genel kurul gündemine seçim maddesinin alınmamasını ''skandal'' olarak
değerlendiren muhalif grup, konuyla ilgili olarak mahkemeye başvuracağını bildirdi.

ULUSOY: TARİHİ BİR KARAR VERİLDİ

Futbol Federasyonu Olağan Mali Genel Kurulu'nun kapanışında bir teşekkür konuşması yapan başkan Haluk Ulusoy, genel kurul üyelerinin tarihe geçtiğini söyledi.

Ulusoy, genel kurul üyelerine verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek, ''Verdiğiniz bu kararla tarihe geçtiniz. Kanun TBMM'de kabul edildikten sonra kendi kaderimizi kendimiz tayin edeceğiz. İleride toplayacağımız Futbol Şurası ile de daha da kenetleneceğiz. Tüm kalbimle sizleri alkışlıyorum'' dedi.

Hiçbir zaman Türk futbolunun mahkeme kapılarında sürünmesini istemediğini belirten Ulusoy, şöyle konuştu:
''Bildiğim kadarıyla 3-5 hafta hazırlandılar. Divan başkanlığı için aday çıkardılar. Çıkardıkları aday için görünen o ki 35-40 tane oy çıktı. Bizim çıkardığımız aday Ata Aksu'ya da 100'ün üzerinde oy çıktı. Futbol Federasyonu'na güven devam ediyor. Bu güven devam ettiği sürece de biz görevimizdeyiz. Mahkeme kapısına giderler mi? Her ülke vatandaşın hakkıdır bu. Bugüne kadar mahkemelere gittiler. Devletimizin hukuku federasyonumuzun haklı olduğunu gösterdi. Yüce mahkeme 67 imzanın geçerli olduğunu kabul etti ve bu da tescillendi. Kayyum istediler, bu da reddedildi. Herhalde bu istedikleri son yoldu. Mahkemeye giderlerse yapacak bir şey yok. Biz de kendimizi savunuruz.''

Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu olarak 3 gün toplantı yapacaklarını ifade eden Ulusoy, ''Geçmiş 1 yılı değerlendireceğiz. Nerelerde hata yaptığımızı değerlendireceğiz. Özellikle bunların düzeltilmesi için son 1 yılı analiz edeceğiz. Kesinlikle kurullarımda değişiklik yapmayı düşünüyorum. Bunu yönetim kurulumla beraber yapıp kamuoyuna açıklayacağım'' dedi.

''Türkiye'yi en üst yerlerde göstermek için ekibimle birlikte mücadele verdim'' diyen Ulusoy, ''Büyük başarılara imza attık. Türk insanı bana güvendiği müddetçe, bu koltukta oturduğum sürece hizmet etmeye devam edeceğim. Bu hırs, heyecan bende var, yeter ki bana yardımcı olsunlar. 2008 Avrupa Şampiyonası'nda final oynayacağız. Kupayı ülkemize getirmek için ekibimle birlikte mücadele edeceğiz'' diye konuştu.

Haluk Ulusoy, konuşmasının bitiminde kürsüden salonda bulunanları alkışlarken, genel kurul üyeleri de ayağa kalkarak, kendisine aynı şekilde karşılık verdi.

3813 SAYILI YASA DEĞİŞİKLİĞİ TASARISI

3813 sayılı yasada yapılması öngörülen değişikliklerle ilgili tasarının TBMM'ye götürülmesi için Olağan Mali Genel Kurulda yönetime yetki verildi.

Aralarında başkanlık dönemi sınırlandırılmasının kaldırılması, spordan sorumlu bakanın federasyonu olağanüstü genel kurula çağırma yetkisinin alınması, Tahkim Kurulu yapısının değiştirilmesi ve maddi konularla ilgili sorunların federasyon dışındaki bir kurul tarafından çözülmesi gibi değişikliklerin yer aldığı tasarı, meclise gönderilmek üzere genel kurulda kabul edildi.

"VERİLMEYECEK HESABIMIZ YOK"


Genel kurulda bir konuşma yapan Futbol federasyonu Haluk Ulusoy,
demokratik bir seçimle yeniden göreve geldiklerini, futbol adına en
doğru şeyleri yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirterek,
''bugünkü genel kurulda tarihe geçeceğiz'' dedi.

Türk futbolunu, dünya futbolunda hakkettiği yere getirmeye çalıştıklarını belirten Ulusoy, ''1 yıllık harcama raporları sizlere sunuldu. Kafanızdaki her soruyu bizlere sorun. Verilmeyecek cevabımız ve 5 kuruşluk hesabımız yok. Futbolun öz kaynaklarını sizden aldığımız yetkiyle sizler adına UEFA ve FIFA'nın getirdiği kriterler içinde kulüplerin gelişmesi için yatırım yaptık'' diye konuştu,

Her türlü başarının yönetimlerin istikrarıyla kazanılacağını belirten
Ulusoy, ''İstikrarsız hiçbirşey başarıya ulaşamaz. Türkiye Futbol
Federasyonu (TFF) 83 yıllık Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt, kurumsallaşmış yasalar ve talimatlarla kökleşmiş birimlerle yönetilen başarılı bir kurumdur. Tüm yönetimlerde olmazsa olmaz olan istikrardır. Türkiye'nin futbolda en büyük gereksinimi de istikrardır. Eğer Türkiye'yi dünya devleri arasına sokmak istiyorsak. UEFA ve FIFA standartlarını devreye sokmamaz gerekir'' dedi.

Futbolun artık eski kafalarla yönetilemeyeceğini vurgulayan Haluk
Ulusoy, şöyle devam etti:''FIFA'nın tek amacı futbol kurallarını evrensel kılmaktır. FIFA 208 ülkeyle aynı standarta sahip olmamız için bizden 3813 sayılı yasayla ilgili bazı değişikler istiyor. Bununla ilgili gerekli değişiklikleri
yaptık. Onaylamak için FIFA'ya ve sizlere gönderdik. Bunlar genel
kurulda onaylanıp yüce meclise gönderildiğinde futbol dünyasında ilk kez
kendi kaderimizi kendimiz tayin etme durumuna geleceğiz. Bugünkü genel
kurulla tarihe geçeceğiz.''

Uzun dönemli düşündüklerini ve bu düşünce içinde hareket ettiklerini
belirten Ulusoy, 1 kulüp bir gece de şampiyon olamaz, şampiyonluklar bir
gecede kazanılamaz. Önümüzdeki dönemde kulüplerin vergi sorunlarını
kalıcı çözümler bulacak, iddianın gelirlerinin arttırılması için gerekli
ortamı sağlayacak ve kurulların daha verimli olmaları için gerekli
değişiklikleri yapacağız. federasyon birimlerini tek bir binada
toplayacağız. eski binayı da futbol müzesi haline getireceğiz diye
konuştu.

Ulusoy, Türkiye futbol ailesi olarak Türk futbolunu dünyada hakkettiği
yere getirmek için birlik ve beraberlik içinde çalışmaları gerektiğini
belirterek sözlerini tamamladı.

ERZİK: UEFA VE FIFA'NIN İSTEDİĞİ KENDİ KENDİMİZİ YÖNETMEMİZDİR

Futbol Federasyonu Olağan Mali Genel Kurulu'nda konuşan UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, ''UEFA ve FIFA'nın istediği kendi kendimizi yönetmemizdir'' dedi.

Erzik, bugün genel kurulda tarihi bir gün yaşandığını belirterek, ''Her ne kadar FIFA ve UEFA çeşitli zamanlarda, kendi işlerine ve kendi yönetimlerine hakim olmaları için federasyonlara çeşitli bildiriler gönderse de 208 üyesi olan FIFA ve 53 üyesi olan UEFA'nın en ince noktalarına kadar onlara yol göstermesi mümkün olamaz. Bu noktadan hareketle 2001 yılında alınan bir kararla, olmazı oldurmaya çalışmak amacıyla bazı eylemlerde bulunuldu, bazı değişikliklere gidilmesi istendi'' dedi.

Tüm ülkelerde kanunların standardize edilebilmesi için çaba sarf edildiğini kaydeden Erzik, ''Federasyonlar kendi kendilerini yönetme hakları olduğunu bilmeli. UEFA ve FIFA'nın istediği kendi kendimizi yönetmemiz. Dikkat edilirse, kurullar, delegeler tarafından seçiliyor. Bu değişiklikler ilk defa Türkiye'de yaşanmıyor. Birçok ülkede bu tür değişiklikleri görmek mümkün'' diye konuştu.

FIFA ve UEFA'nın, Dünya Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası ve çok sayıda organizasyondan ciddi bir gelir elde ettiğini vurgulayan Erzik, statülerinde şeffaflığı sağlayamayan ülkelerin, bu mali ve idari kaynaklardan istifade edemeyeceğini kaydetti.

Konuşmasının sonunda delegeleri, fair-play içinde hareket etmeye çağıran Erzik, Türk futbolunun, dünya üçüncülüğüyle, UEFA şampiyonluğuyla ve çim sahalardaki diğer başarılarıyla konuşulmasını istediklerini belirterek, ''Sizlere, kendi yönetiminize sahip çıkmayı öneriyorum'' dedi.

Futbol Federasyonu'nun eski başkanlarından Kemal Ulusu ise Futbol Federasyonu kanunun yeni baştan ele alınması gerektiğini dile getirerek, ''Başkan adayı olmak için 5'te 1 delegenin imzası gerekli. Böyle bir madde hiçbir ülkenin kanunlarında yok. Madem federasyonun kanununu değiştireceğiz, aceleye getirmeyelim. Yoksa futbol, mahkeme kapılarına düşebilir'' diye konuştu.

(AA)
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Fenerbahçe 34 20 10 4 65 31 70
2 Beşiktaş 34 18 7 9 43 32 61
3 Galatasaray 34 15 11 8 58 37 56
Tümünü göster...
4 Trabzon 34 15 7 12 54 44 52
5 Kayseri 34 13 12 9 54 43 51
6 G.Birliği 34 14 6 14 43 42 48
7 Sivasspor 34 14 6 14 41 44 48
8 Ankaraspor 34 10 17 7 43 38 47
9 Konya 34 12 9 13 42 44 45
10 Bursa 34 12 9 13 36 42 45
11 Gaziantep 34 11 10 13 31 39 43
12 V.Manisa 34 11 9 14 41 45 42
13 Ankaragücü 34 11 9 14 32 39 42
14 Denizli 34 9 14 11 33 40 41
15 Ç.Rize 34 11 7 16 34 40 40
16 Antalya 34 8 15 11 32 36 39
17 K.Erciyes 34 9 10 15 29 49 37
18 Sakarya 34 4 10 20 25 51 22
Haftanın Maçları
34. Hafta
 Kayseri 3  
  Beşiktaş 0  
 Ankaraspor 2  
  Trabzon 1  
 Bursa 2  
  Galatasaray 0  
 V.Manisa 0  
  Denizli 0  
 Antalya 1  
  G.Birliği 3  
 Sivasspor 2  
  K.Erciyes 1  
 Konya 0  
  Gaziantep 2  
 Sakarya 1  
  Ç.Rize 1  
 Fenerbahçe 3  
  Ankaragücü 1