kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Güzelliğin iş dünyasına etkisini inceliyoruz'

-Aslında üzerinde çalıştığınız konu, gerçekten pek çoğumuzun bildiği bir sonucu ortaya koymuş. Peki bu araştırmada farklı olarak ne yakaladınız?
- Evet, güzelliğin prim getirdiğini biliyorduk. Biz ekonomist gözüyle, güzelliğin iş dünyasına etkisini, bunun maliyetini inceliyoruz. Düşünün, aynı verimlilikte iki insan var elimizde. Bunlardan biri güzel olduğu için ilerlerken, diğerinin verimliliğini kullanmıyorsunuz, sadece güzel olmadığı için... Aralarından biri fiziksel görüntüsü yüzünden hayatta geri planda kalmaya mahkûm. Bunun da hem kişide hem de toplumda yarattığı belli bir maliyet var.

- Araştırma sonuçlarından örnek birkaç madde verebilir misiniz?
- Güzel bir insan, çirkin bir insandan daha kolay iş buluyor. Çünkü patron güzel insanlarla çalışmak istiyor, müşteriler güzel insanların hizmet etmesini istiyor. Güzel insanlar daha hızlı yükseliyor. Güzel biri çirkin birine göre yaklaşık yüzde 8 daha fazla kazanıyor. Bizim verilerimizden yola çıkarak bir kişiyi güzelleştirirsek (ama diğer bütün özelliklerinin aynı kalması şartıyla) yüzde 8 daha fazla kazanacaktır. Bir insanın fiziksel görüntüsünü güzelleştirerek daha iyi bir yere gelmesini sağlayabilirsiniz. Çirkin insanlar daha fazla suç işliyor.

- Peki bu farklılık kendini iş yaşamında mı gösteriyor sadece?
- Aslında okul yaşantısında güzel ve çirkin insanlar arasındaki fark kendini gösteriyor. Eğitim çağlarından itibaren güzel çocuklar öğretmenlerinden daha fazla ilgi görüyor. Daha çok destek alıyor. Dolayısıyla daha çok bilgi birikimi toplayıp, okuldan daha donanımlı olarak mezun oluyorlar. Tam tersine çirkin çocuklar öğretmenlerinden ve sınıf arkadaşlarından daha az destek alıyor. Daha az donanımlı olarak okuldan mezun oluyorlar. Okul döneminde yaşadıkları yüzünden, içe kapanıklar.

- Yani aslında güzel insanın iş yaşamımdaki 'kaderi' henüz okul yıllarında çizilmeye başlıyor.
- İnsanın iş yaşamında başarılı olmasını sağlayan şeylerden biri okulu ve okuldan aldığı eğitimdir. Bu da insan kapitalinin kalitesini belirliyor. Güzel insanlar daha çok bilgi birikimiyle ve kendine daha büyük bir güvenle okuldan ayrılıyor.

- Araştırmanızdaki sonuçlardan biri de 'Çirkin, suç işlemeye daha meyilli'...
- Çirkinlerin legal pazarda iş bulması daha zor. Yani suç işlemesinin maliyeti daha az. Güzelseniz legal pazarda daha çok para kazanacağınızı biliyorsunuz. Güzel bir insanın suç işlemesinin maliyetiyse daha fazla...