kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Çantanın özelliği ekose dikişli derisi, zincir sapı ve kilidindeki CC sembolü.

Bu çantanın modası geçmiyor

Esra ÇORUH
09.06.2007
Çantanın adı; '2.55'. Adını lanse edildiği günden alıyor, yani Şubat, 1955... Bu çanta, ünlü Fransız moda evi Chanel'in 52 yıldır popülerliğini koruyan ve bir ikon haline gelen zincirli klasik modeli. Kadınların kolunu süsleyen bu çanta, gittiğim her davette karşıma çıkıyor. Dost başa, düşman ayağa bakarmış ama ben bu aralar hep bu çantalara bakıyorum!
1910 yılından bu yana lüksü ve şıklığı temsil eden Chanel, sektöre Gabrielle (Coco) Bonheur Chanel'in 1910 yılında şapka mağazası açmasıyla atılmış. Neredeyse yüzyıla yakın zamandır, dünyanın en önemli moda evi olmayı başardığı gibi, moda tarihinde de ilklere imza atmış bir firma. Siyah küçük elbisesi, (little black dress), Chanel No.5 parfümü, klasik tayyör takımları, haute couture koleksiyonları ve kozmetik ürünlerinin yanı sıra çantaları da birçok kadının tutkusu. Bugün Karl Lagerfeld'in başında olduğu marka, klasik çizgisini korusa da, trendy tasarımlarıyla her geçen gün daha genç bir kitleye hitap etmeyi başarıyor. Markanın Hermes Kelly gibi ikon haline gelen modeli 2.55 ise uzun zincir sapı ve ekose dikişleriyle moda da bir devrim yaratmıştı. Coco Chanel, küçük el çantasına uzun bir sap takarak ellerini özgür bırakmak isteyince, bu model çıkmış ortaya. Çantadaki ekose dikişlerin ilham kaynağı ise o zamanlarda jokeylerin giydiği ceketlerdeki ekoseler olmuş. Çıktığı yılda o kadar popüler olmuş ki Coco Chanel, üretimde zorlandığı için birçok siparişi de geri çevirmek zorunda kalmış.

TİMSAH DERİSİ Mİ TÜVİT Mİ

Çanta önceleri kahverengi, bej, siyah ve mavi renklerde üretilmiş. Daha sonra Karl Lagerfeld bu modelde farklı renkler kullandığı gibi, deri dışında da tüvit, kadife, havlu ve hatta penye kumaşı da kullandı. Ardından timsah derisi ve krokodil modelleri yapıldı. 2007'nin en trendy çantası, 2.55 modelinin yeni Karl Lagerfeld yorumu, 'Chanel Charm 2.55' ise şimdi klasik ekose dikişlerin üzerinde kelebek, Eyfel kulesi, CC logo gibi şans objeleri kullanıyor. Fiyatı da 5 bin 500 avro! 2.55 modeli, değişik boylarıyla dünya starlarının da olmazsa olmazları arasında... Nicole Kidman, Paris Hilton, Umma Thurman, Madonna, Sarah Jessica Parker gibi modayı yakından takip eden isimler çantayı kullananlardan bazıları. Tabii bir de çantayı daha da popüler hale getiren genç yıldızlar var; Mischa Barton, Lindsay Lohan, Nicole Richie bu klasik modeli jean ve tişörtle giyince, çanta genç kitlenin de omzundan düşmemeye başladı. Türkiye'de de bazı lise öğrencilerinin Nişantaşı, Etiler gibi kafelerde; kargo bermuda şortları, topuklu stilettoları ve tabii ki anne ve anneannelerinin Chanel 2.55 çantalarıyla boy göstermeleri de dikkat çekici! 1500 avro'dan başlayan bu çantanın fiyatı derisine ve boyuna göre 6 bin avro'ya kadar çıkabiliyor. Ama bir gerçek var ki, Chanel'in bu modeli bir klasik. Bu çanta tam 52 yıldır 'hit' model... Ne dersiniz, bu çantaya yatırım yapılmaz mı?
Haberin fotoğrafları