kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hrant Dink 2 davadan beraat etti

Yeni Haber
"Türklüğü hakaret etmek" ve "Adli yargıyı etkilemeye teşebbüs etmek" suçlamasıyla yargılanan Hırant Dink'in öldürülmesinin ardından, hakkında yargılamanın ortadan kaldırılmasına karar verilen üç davada, diğer sanıkların yargılanmasına devam edildi. Daha önce karara bağlanan ancak Yargıtay tarafından bozularak mahkemeye iade edilen iki davada, Dink haricindeki sanıklar hakkında beraat kararı verildi.

Gazeteci Hırant Dink, sahibi bulunduğu ve Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Agos Gazetesi'nin önünde 19 Ocak 2007 tarihinde kurşunlanarak öldürülmüştü. Öldürülmesinden önce "Türklüğe hakaret ettiği ve adli yargıyı etkilemeye teşebbüs ettiği" iddiasıyla yargılanan ve mahkeme tarafından karara bağlanan dava dosyası, Yargıtay Ceza Dairesi tarafından incelemeye alınmıştı. Tam bu sırada Dink, kurşunlanarak öldürülmüş ve ardından Yargıtay Ceza Dairesi de Hırant Dink hakkındaki yargılamanın ortadan kaldırılmasını, beraber yargılandığı sanıklar hakkında ise beraat kararı verilmesini istemişti.

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Yargıtay'dan dönen iki dava ile "Türklüğe hakaret" suçlamasıyla halen devam eden davalar için Nüfus Müdürlüğü'nden Hırant Dink'in ölüm kaydının istenilmesine karar vermişti. Gelen ölüm kaydı üzerine Hırant Dink hakkında Yargıtaydan dönen iki dava ile yeni açılan üçüncü bir davanın ortadan kaldırılması karara bağlanmıştı. Dink ile birlikte yargılanan diğer sanıklar hakkındaki yargılamanın ise 14 Haziran 2007 tarihinde tek günde yapılmasına karar verilmişti.

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Hırant Dink'in oğlu olan sanık Arat Dink ile diğer sanık Serkis Seropyan katıldı. Üç davanın arka arkaya görüldüğü mahkeme salonunda çok sayıda sanık avukatı hazır bulundu. Türklüğe hakaret ve adli yargıyı etkilemeye teşebbüs etmekle suçlanan sanıklar, üzerlerine atılı suçları kabul etmediklerini söyledi. Sanık avukatları ise iddia edilen suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını gerekçe göstererek beraat kararı verilmesini talep ettiler.

Duruşma sonunda Cumhuriyet Savcısı'nın mütalasının ardından Hakim Metin Aydın, sanıklar Arat Dink, Serkis Seropyan ve Karin Karakaşlı'nın suç işlediğine dair maddi ya da manevi unsurların oluşmadığını gerekçe göstererek beraat kararı verdi.

Yargıtay'dan dönen davaların ardından Hırant Dink'in 301'e karşı bir imza başlıklı , Reuters Haber Ajansına verdiği "elbette bu bir soykırımdır. Çünkü sonuç kendini tanımlıyor...." şeklindeki demeci nedeniyle Türklüğe hakaret edildiği ileri sürülen davaya devam edildi. Hıran Dink hakkında yargılama ortadan kaldırıldığı için sanıklar Serkis Seropyan ile Hırant Dink'in oğlu Arat Dink duruşmada sanık olarak hazır bulundu.

Sanık Arat Dink, babasının Reuters Haber Ajansına verdiği bir röportajından Agos gazetesinde yayınlanan "Elbette bu bir soykırımdır...." şeklinde başlayan sözleri nedeniyle yargılandığını ancak, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaptığı bir konuşmada ise "Soykırım kelimesini kullanmaktan hep imtina ettim. Bütün gerçekleri, bildiklerimi münasip bir dille anlatmaya çalışmama rağmen, o kelimeyi kullanmaktan imtina ettim. Çünkü birlikte konuştuğum, birlikte yaşadığım insanların o kelimeden rahatsız olduklarını gördüm. Ben insanları rahatsız etmek istemiyorum ancak, 'öyle kaçamak yok söyle. Bu bir soykırım mı? Sen nasıl tanımlıyorsun?' denilirse o zaman da kendimi inkar etmem. Kendi bildiğimi, kendi tarihimi, kendi kimliğimi inkar etmem. Ne biliyorsam onu söylerim." diye konuştuğunu söyledi. Dink, babasının da yazıyı gazeteye yansıtan kendisinin de böyle bir kastı olmadığını, suç unsurlarının oluşmadığını ileri sürdü.

Diğer sanık Serkis Seropyan ise Agos gazetesinin en büyük hissedarı olduğu için sahibi gözüktüğünü belirterek, "Gerekirse bugün de aynı şeyi yine yaparım." diye konuştu.

Duruşma sonunda sanık avukatlarının talepleri doğrultusunda savunmalarını hazırlamaları için kendilerine süre verilmesi kararlaştırılan duruşma, ertelendi. Sanık avukatları Engin Çimen, Yücel Sayman ve Fethiye Çetin, adliye çıkışında basın mensuplarına dava ile ilgili bilgi verdi. Arat Dink ise soruları cevapsız bıraktı.

CHA