kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zebari: Sorunları üçlü komisyonda çözelim

Yeni Haber
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye'nin PKK sorunu dahil ''tüm meşru güvenlik endişelerinin''tartışılacağı yerin ABD, Türkiye ve Irak arasında oluşturulan üçlü komisyon olduğunu savundu.

Zebari, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Irak'taki çok uluslu gücün görev süresinin uzatıldığı Irak toplantısına katıldıktan sonra Türk gazetecilerin terör örgütü PKK ile ilgili sorularını yanıtladı.

Irak hükümeti olarak son günlerde Türkiye ile Irak arasında terör örgütü PKK yüzünden yaşanan gerginlik konusunda duruşlarının son derece açık olduğunu ve bunu pek çok kez kamuoyuna duyurduklarını belirten Zebari, ''Biz Irak toprağını hedef alacak her askeri hücuma karşıyız. Türkiye dost bir komşu ülkedir, kendileriyle iyi dostluk ilişkilerimiz olsun istiyoruz. Diyalog için fırsat vardır. Türkiye'nin tüm meşru güvenlik endişelerinin tartışılacağı yer ABD, Türkiye ve Irak arasında oluşturulan üçlü komisyondur.

Bizce PKK varlığı ve sınır güvenliğiyle ilgili tüm sorunların tartışılması gereken yer burasıdır'' diye konuştu.

Zebari, PKK'yı terör örgütü olarak görüp görmediğinin sorulması üzerineise ''Sanırım bu konudaki düşüncelerimi birçok kez söyledim'' diyerek soruya net bir yanıt vermekten kaçındı.

Irak Dışişleri Bakanı Zebari, Irak hükümetinin Türkiye'ye saldıran terör örgütü PKK'yı neden durduramadığı şeklindeki bir soru üzerine ise ''Irak hükümeti olarak Irak topraklarında hiçbir yabancı grubu ya da örgütü barındırmama ve faaliyetlerine izin vermeme konusunda anayasal olarak yükümlülük altındayız. Ayrıca PKK problemi kuzey Irak'tadır ve orada güvenlikten sorumlu ve Irak hükümetinin bir parçası olan bölgesel bir otorite var. Bizce bu sorunun ele alınıp halledilmesi için Türk hükümeti, Irak hükümeti, bölge yetkilileri ve ülkede önemli rol oynayan ABD arasında doğrudan tartışma ve diyalog ortamı kurulmalıdır. Biz bunun için bir süredir uğraşıyoruz, ancak maalesef Türkiye bu konuda pek hevesli görünmüyor'' iddiasında bulundu.

Zebari, BM Güvenlik Konseyi toplantısının ise son derece olumlu geçtiğini, toplantıda uluslararası toplumun Irak'a verdiği desteği bir kez daha gördüklerini belirtti.

Bu arada ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, Konsey'in Irak toplantısında yaptığı konuşmada ''Türkiye'nin Irak'ın komşuları genişletilmiş toplantısına gelecek yıl ev sahipliği yapma teklifini memnuniyetle karşıladıklarını'' kaydetti.

(AA)