kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hastalara "seçim" reçetesi

Yeni Haber
Genel seçimlere geri sayım başlarken, Hükümet sağlık sistemindeki temel sorunlara ilişkin reçetesini açıkladı. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur'lular da Emekli Sandığı mensupları gibi Sosyal Güvenlik Kurumu'yla sözleşmeli üniversite hastanelerine doğrudan gidebilecek. Tedavi giderleri Kurumca sağlık tesislerine ödenecek. Tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol gibi uzun süre ilaç kullanılmasını gerektiren hastalıklarda rapor ve sadece bir kez reçete düzenlenmesi yetecek. Sünnet, ambulans gibi hizmetlerden de ücret alınmayacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı'nca yayınlanan sağlık uygulama tebliği ile sağlık hizmetlerinde uygulama birliği sağlanıyor. Kurum'dan yapılan açıklamada, SGK kapsamında olan sigortalı,emekli ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere sağlanacak sağlık yardımlarının karşılanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen "Sağlık Uygulama Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandığı anımsatıldı. Açıklamada, 15 Haziran 2007 tarihinden geçerli olmak üzere, devredilen SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığının sağlık hizmetlerinde uygulama birlikteliği getirildiği bildirildi.
Fatura incelemede standart getiren ve fatura bedellerinin zamanında ödenmesine olanak sağlayan "fatura bedellerinin ödenmesi" başlıklı Ödeme genelgesinin yürürlüğe girdiği bildirildi.

PROTOKOLLER İMZALANIYOR

Kurum'un sağlık yardımlarının karşılanması için Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel sağlık tesisleri ile yapacağı sözleşmeler ve protokollerin imzalanma aşamasına geldiği kaydedildi. Kurum'la anlaşma yapmak isteyen tüm sağlık hizmet sunucularının Kurum'un ilgili birimlerine istenen belgelerle müracaat etmeleri gerektiği belirtildi. Sözleşmelerin iki gün içinde imzalanabilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alındığı kaydedildi. Sözleşme yapılan sağlık tesisleri Kurum'un internet sayfasında duyurulacak.

Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişiler bu sağlık tesislerine doğrudan müracaat edebilecek.

İLAÇ VE MALZEME SIKINTISI OLMAYACAK

Sağlık Uygulama Tebliği'nin, Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişiler için getirdiği yeni düzenlemeler şöyle:

Emekli Sandığı mensupları gibi SSK'lılar ve Bağ-Kur'lular da Kurumla sözleşmeli üniversite hastanelerine doğrudan gidebilecek ve tedavi giderleri Kurumca bu sağlık tesislerine ödenecek. Sözleşmeli özel sağlık tesislerine ayaktan ve yatarak tedavilerde doğrudan müracaat edilebilecek. Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra yatan hastalara kullanılacak ilaç ve malzemelerin hastanelerce temin edilmesi zorunluluğu getirildi.

HASTANIN ALDIĞI MALZEMENİN PARASI ÖDENECEK

Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra yatan hastalarda hastaneler tarafından temin edilmesi zorunlu olan tıbbi malzemelerin hastaya aldırılması durumunda fatura tutarı üzerinden hastaya ödeme yapılacak Tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol v.b. gibi uzun süre ilaç kullanılmasını gerektiren hastalıklarda rapor ve sadece bir kez reçete düzenlenmesi yetecek. Bu şekilde hastalar, iki yıl boyunca ilaçlarını her seferinde reçete yazdırmadan doğrudan eczaneye giderek üçer aylık miktarlarda alabilecek. Farklı zamanlarda biten ilaçlar için ayrı ayrı reçete yazdırılmayacak.

AMBULANS ÜCRETİ VERİLMEYECEK

SSK, belediye-büyükşehir belediyesi mücavir alan dışına ambulans ile gönderilme ücretini ödüyordu. Bağ-Kur ambulans ücretlerini ödenmiyordu.
Emekli Sandığı ise ambulans ücretlerini ödemekteydi. Yeni uygulama ile şehir içi ve şehirlerarası ambulans bedelleri ödenecek. Hastaya kullanılması gerekli görülen tüm ilaçlar diyaliz merkezindeki ilgili hekimce yazılabilecek.

DİŞ TEDAVİSİNDE EŞİTLİK

SSK'lılar da Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları gibi, tüm diş tedavileri için devlet hastaneleri ve sözleşmeli üniversite hastanelerinden sevk alarak özel muayenehanelere ve özel sağlık tesislerinden yararlanabilecek. Özürlü vatandaşlar ise özel muayenehanelere ve özel sağlık tesislerine doğrudan gidebilecek. Motorlu Malul Arabası Temininde sadece SSK'da aktif sigortalılara ödeniyordu.Yeni uygulama ile tüm SSK'lılar Bağ-Kur'lular ve Emekli Sandığı mensuplarına ödenecek.

SÜNNET GİDERLERİ KARŞILANACAK

Sünnet, sadece hemofili gibi hastalığı bulunanlara sağlık kurulu raporu çıkartılarak sünnet yapılması halinde ödeniyordu.Yeni uygulama ile sözleşmeli sağlık tesislerinde yapılan sünnet giderleri sağlık kurulu raporuna gerek olmaksızın ödenecek. Sağlık tesisleri tarafından tetkik ve tahlil için dışarı sevk yapılmayacak. Hastaneler özel merkezlerden hizmet alarak tüm tetkik ve yapacak.

(ANKA)