kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Serbest bölgelerden vergi muafiyeti talebi

Yeni Haber
Elektrikte yapılan düzenleme ile daha ucuz enerji kullanma olanağına kavuşan serbest bölgeler, şimdi de işçiler üzerinden gelir vergisi muafiyetinin tekrar uygulanmasını talep ediyor.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, yazılı açıklamasında, son düzenleme ile serbest bölgelerdeki firmaların kullandığı elektriğin eskiden olduğu gibi "sanayi tarifesi" üzerinden ücretlendirileceğini böylece serbest bölgelerin elektriği yaklaşık yüzde 25 daha ucuz kullanacağını anımsattı.

Taşkın, "Yaklaşık bir yıldan beri serbest bölgelerdeki firmaların elektrikte sanayi tarifesinden yararlandırılmaması konusunda Odamızın her platformda dile getirdiği ve ilgililere aktardığı konuda en nihayet aklıselim galip gelmiş ve yanlışlık düzeltilmiştir" dedi.

VERGİ MUAFİYETİ TALEBİ

Serbest bölgeler konusunda elektrik tarifesine ilişkin yapılan yanlışlık yanında, diğer yanlışlıkların da düzeltilmesini beklediklerini ifade eden Taşkın, 6 şubat 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5084 sayılı yasa ile Türkiye'de birçok kente yeni yatırım teşvikleri verilirken aynı yasa ile serbest bölgelerimizde uygulanmakta olan işçiler üzerinden alınan gelir vergisi muafiyetinin sona erdiğini hatırlattı. Taşkın şunları kaydetti:

"Bu durum serbest bölgelerde faaliyette bulunan yabancı yatırımcıların yatırımlarını başka ülkelere kaydırmalarına neden olduğu gibi, gelmesi muhtemel yeni yatırımların da önünü tamamen kesmiştir. Avrupa'daki yatırım ve işletme maliyetleri son derece artmış bulunmaktadır. Bu bakımdan Avrupalı firmaların dünya pazarlarındaki rekabet güçleri her geçen gün daha da azalmaktadır. Bu durum karşısında Avrupalı firmalar mevcut yatırımları, rekabet üstünlüğü sunan ülkelere kaydırmakta, yeni yatırımlarını ise doğrudan bu ülkelere yapmaktadır. Avrupalı firmaların yatırımları için öncelikli olarak düşündükleri ülke Türkiye'dir. Bunun da en büyük nedeni, Türkiye'nin iç pazar büyüklüğü ve komşuları ile artan ticaretidir. Yabancı yatırımcıların Serbest Bölgelere yatırım yapmaları halinde ne gibi teşvikler alabilecekleri belirsizdir. Türkiye vakit kaybetmeden hiç değilse birçok ile sağlanan teşvikleri, aynıyla serbest bölgelere de sağlamalı ve serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmaların yaşadığı mağduriyeti sona erdirecek uygulamaları elektrikte olduğu gibi hayata geçirmelidir. Zira Avrupalı yatırımcılar tercihlerini Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya ve Bulgaristan gibi ülkelerden yana kullanarak, Türkiye'de yatırım hayallerinden vazgeçeceklerdir. Türkiye bu şansı bir daha yakalayamaz."

(ANKA)