kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
IMF Başkanı Rodrigo de Rato

IMF'den 'Büyük sermayeye çok bağımlısınız' uyarısı

IMF, ekonomiyi önce övdü, sonra uyardı: Büyük sermayeye bağlılığınız Türkiye ekonomisini yatırımcı güvenindeki değişimlere açık bırakıyor..
Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye ekonomisinin son yıllarda yaşadığı gelişmenin etkileyici olduğunu belirtti, ancak önemli uyarılarda da bulundu. Bu uyarıların başında, enflasyonun hâlâ hedefin çok üzerinde olması, başta elektrik dağıtımı olmak üzere özelleştirmenin devam etmesi, sosyal güvenlik reformunun en kısa sürede hayata geçirilmesi geldi. IMF İcra Kurulu'nun Türkiye'yle 4'üncü madde çerçevesinde yürüttüğü konsültasyon çalışmalarının 18 Mayıs'ta tamamlandığı belirtilerek, önceki akşam bir açıklama yapıldı. Türkiye'nin geçmiş yıllarda etkileyici bir ekonomik yenilenme deneyimi yaşadığı belirtilerek övülen Türkiye ekonomisine ilişkin uyarılar ise şöyle:

* MAKROEKONOMİK ZORLUKLAR: Hâlâ bir dizi makroekonomik zorlukla karşı karşıyasınız. Özellikle ekonominin geniş yabancı sermaye akışlarına bağlılığı, ekonomiyi yatırımcı duyarlılığının etkilerine açık bırakıyor. Türkiye, karşısındaki hassasiyetleri dikkatle yönetmeye ihtiyacı var.

BANKALARA SIKI DENETİM
* ENFLASYONA DİKKAT: Enflasyon yıl sonu hedefi olan yüzde 4'ün halen çok üzerinde. Enflasyonun, bir dizi arz şoku, kurdaki gerileme ve beklentilerdeki katılık nedeniyle hedefin oldukça üzerinde seyretmesi sıkı para politikasının sürmesini gerektiriyor

* HEMEN REFORM: Sosyal güvenlik reformunun en kısa zamanda hayata geçirilmesi gerek.

* BANKALARA UYARI: Bankalarda hızlı kredi büyümesi yaşanıyor. Bankaları olumsuz etkilememesi için denetim artırılmalı, karşılık yükümlülükleri daha da sıkılaştırılmalı ve kurum bilançolarının zamanında verilmesinin temini sağlanmalı

* DAĞITIMIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ HIZLANMALI: Özelleştirme ilerlemeli. Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi ve maliyeti kurtarmaya yönelik daha iyi bir fiyatlama yoluyla enerji sektörünün yeniden yapılandırılması özellikle önemli.
Haberin fotoğrafları