kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'ye kapıyı kapatmamalıyız

1 Temmuz'da AB dönem başkanlığını alacak Socrates, "Sarkozy'nin taleplerine bakacağız. Ancak o da Türkiye'yle müzakerenin sadakatle sürmesi gerektiğini anlamalı" dedi..
Her fırsatta Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu dile getiren Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu yöndeki düşüncelerini icraata dökmeye hazırlanıyor. Yaz sonunda tam üyelik yerine "Akdeniz Birliği" önerisi getireceğini söyleyen Sarkozy'ye Portekiz'den yanıt geldi. 1 Temmuz'da AB dönem başkanlığını Almanya'dan devralacak olan Portekiz'in Başbakanı Jose Socrates, "AB, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini kararlılıkla sürdürmeli" dedi.

'ACELEYE GEREK YOK'

Socrates, Reuters'a verdiği demeçte, "Sarkozy'nin bunu anlaması gerektiğini" vurguladı. "Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile müzakerelere bağlılıkla devam etmek zorunda olduğunu anlaması" ifadesini kullandı. Aralık ayındaki zirveye ev sahipliği yapacak olan Başbakan Socrates, herhangi bir aciliyet olmadığının ve AB'nin kapılarını Türkiye'ye kapatmaması gerektiğinin de altını çizdi:

'KAYGI GİDERİLEBİLİR'
"Avrupa'nın Türkiye'yle süregelen bir müzakere süreci var. Bu süreç de bağlılıkla ve öfkelenmeden, telaş olmadan devam ettirilmeli..." Reuters ajansının "Sarkozy'nin müzakerelerin hedeflerini değiştirme isteği" hakkında ne düşündüğü yönünde bir soruya ise Socrates şu yanıtı verdi: "Belki de Türkiye'ye sadık kalarak ve acele etmeden Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin kaygıları giderilebilir. Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin taleplerinin neler olduğuna bakacağız. Ancak o da kesinlikle çözülmesi çok kolay olmayan bir dizi ölçütü içeren açık bir müzakere süreci olduğunu anlayacaktır. Bir kez daha söylüyorum; AB bu süreci bağlılıkla yerine getirmek zorundadır..."