kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Denizlerde gemi trafiği artınca korsanlar yeniden işbaşı yaptı

MAHMUT SANCAK
Korsanlar geri döndü! Geçen yıl açık denizlerde yük gemilerine yönelik 239 korsan saldırısı oldu. Saldırıya uğrayanlar arasında 2 de Türk gemisi var. Malezya ile Endonezya arasındaki Malakka Boğazı'nda korsanlar adeta cirit atıyor..
Globalleşmeyle birlikte denizlerdeki yük gemisi trafiği her geçen gün artıyor. Bununla birlikte açık denizlerde kol gezen korsanlarda mesailerini artırdı. Özellikle Hint Okyanusu, Orta Amerika açıkları ve Afrika'nın batı sahilleri korsanların arka bahçesi haline geldi. Malezya ile Endonezya arasında bulunan Malakka Boğazı'nda ise korsanlar adeta cirit atıyor. Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) araştırmasına göre son 10 yıl içerisinde Malakka Boğazı'nda düzenlenen korsan saldırıları 3 kat arttı. ICC Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun 2006 yılına yönelik hazırladığı korsan raporunda da rakamlar oldukça ürkütücü. Rapora göre geçen yıl dünyanın çeşitli bölgelerinde büyük tonajlı gemilere toplam 239 korsan saldırısı düzenlendi. Saldırılar esnasında gemilerde bulunan değerli mal ve eşyalar çalınırken toplam 188 gemi mürettebatı da korsanlar tarafından kaçırıldı. Saldırılar esnasında çıkan silahlı çatışmalarda ise 15 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. ICC'nin rakamlarına göre geçen yıl düzenlenen korsan saldırılarından 2 Türk gemisi de nasibini aldı. Son 4 yıl içerisinde ise saldırıya uğrayan Türk gemilerinin sayısının 10 olduğu bildirildi.

PETROL TRAFİĞİ TEHLİKEDE
Korsanların en çok saldırı düzenlediği bölgelerin başında Malezya ve Endonezya arasında bulunan Malakka Boğazı geliyor. ICC verilerine göre korsanlar 2006'da bu bölgede özellikle büyük tonajlı gemilere toplam 11 saldırı düzenledi. Ancak listeye küçük tonajlı kuru yük gemileri de eklenince geçen sene Malakka Boğazı'nda düzenlenen korsan saldırılarının sayısı 200'ü geçiyor. Dünya ekonomisi bakımından büyük önem taşıyan boğaz üzerinden kuru yük ve konteyner gemilerinin yanı sıra global petrol trafiğinin de yarısı akıyor. Suudi Arabistan'dan hareket eden ve deniz yoluyla dünyanın en çok petrol kullanan ülkeleri ABD, Çin ve Japonya gibi ülkelere giden dev tankerlerin hepsi yine bu geçidi kullanıyor. Yılda irili ufaklı 50 bin geminin 900 kilometrelik bu boğazı kullandığı belirtiliyor.
Haberin fotoğrafları