kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Otoyolda rüşvet davasında karar

Yeni Haber
Rüşvet aldıkları öne sürülen Bölge Trafik Şube Müdürlüğünde görevli emniyet amiri Mehmet Ekinci, ''görevi kötüye kullanma'' suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Aynı davada yargılanan 9 polis memurundan 3'üne 1'er yıl 15'er gün, 2'sine 2'şer yıl 11'er ay, birine 10 ay hapis cezası verildi. 3 polis memuru ile rüşvet verdikleri iddia edilen 4 firma yetkilisi beraat etti. İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına, tutuklu yargılanan emniyet amiri Mehmet Ekinci, polis memurları Mehmet Şerif Dumatoğlu, Osman Berber, tutuksuz yargılanan polis memurları Mehmet Nabi Kerimoğlu, Cihan Mede, Nurettin Köşker, Hüseyin Çoban, Akif Taş, Mehmet Şahin, Levent Bozkurt, rüşvet verdiği iddia edilen firma görevlileri Yücel Düvenci, Tamer Doğan, Murat Görgülü, Ufuk Merdin ile avukatları katıldı.

Emniyet Amiri Mehmet Ekinci, savunmasında, rüşvet almadığını ve alınması yönünde talimat vermediğini öne sürdü. Ekinci, pişman olduğunu belirterek, ''Şahsi hiç bir menfaat temin etmedim. Çalıştığımız kurumun ihtiyaçları için yardım aldığım doğrudur'' diye konuştu. Mehmet Ekinci'nin avukatı Muammer Yurdakul ise müvekkillinin ancak ''görevi kötüye kullanma'' suçundan yargılanabileceğini öne sürdü. Diğer sanıklar da beraatlerini talep etti. Mahkeme heyeti, rüşvet ve irtikap suçlarından dava açılan emniyet amiri Mehmet Ekinci'ye, ''görevi kötüye kullanma'' suçunu işlediği kanaatine vararak 2 yıl hapis cezası verdi. Suçun birden fazla işlendiğini dikkate alan mahkeme, cezayı 1/4 oranında artırarak sanığı, 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Duruşmalardaki iyi hal ve pişmanlığını dikkate alan mahkeme heyeti, cezayı 1/6 oranında indirdi ve Ekinci'yi 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı.

''Rüşvete iştirak'' suçundan yargılanan polis memurları Mehmet Nabi Kerimoğlu, Cihan Mede ve Hüseyin Çoban'a da ''görevi kötüye kullanma'' suçundan 1'er yıl 15'er gün hapis cezası verildi. ''Rüşvete iştirak'' suçundan yargılanan Mehmet Şahin'e 10 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, bu cezayı erteledi. Mahkeme, ''irtikap ve rüşvet alma'' suçlarından yargılanan Mehmet Şerif Dumatoğlu ile Osman Berber'i ''görevi kötüye kullanma'' suçundan 2'şer yıl 11'er ay hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme heyeti, sanıklar Mehmet Ekinci, Mehmet Şerif Dumatoğlu ile Osman Berber'in tutuklu kaldıkları süreyi göz önünde bulundurarak sanıkların koşulsuz tahliyelerine karar verdi. ''Rüşvete iştirak'' suçundan yargılanan polis memurları Akif Taş, Levent Bozkurt ve Nurettin Köşker ile rüşvet verdiği öne sürülen Yücel Düvenci, Tamer Doğan, Murat Görgülü ve Ufuk Merdin ise üzerlerine atılı suç sabit görülmediğinden beraat etti.

OLAY

Nakliye firması yetkilisi A.K'nin Cumhuriyet Savcılığına 31 Ekim 2006 tarihinde yaptığı başvuru üzerine başlatılan operasyonda bir emniyet amiri, 9 polis memuru ve 4 nakliyat firması yetkilisi gözaltına alınmıştı. İddianamede, rüşvet aldığı ve irtikap suçu işlediği iddia edilen emniyet amiri Mehmet Ekinci ve polis memuru Mehmet Şerif Dumatoğlu için 22'şer, rüşvet aldıkları ve suça iştirak ettikleri iddia edilen polis memurları diğer polis memurları ve firma görevlileri için de 12'şer yıl hapis cezası istenmişti.

Davada Mehmet Ekinci, 14 yaşından bu yana resmi üniforma taşıdığını, 12 yıllık meslek yaşamında olumsuz hiç bir sicil kaydı bulunmadığını belirtmiş, ''Göreve başladığımda büro tam anlamıyla mezbelelikti. Ekip otolarının park edecek yeri bile yoktu. Fotokopi makinesi arızalıydı. Bilgisayarların yavaş çalışması, toner, fotokopi kağıdı gibi ihtiyaçların yerine getirilememesi nedeniyle hizmet durma noktasına gelmişti. Daha önce emniyet müdürlüğüne yazı yazılmış ancak cevap alınamamış. O nedenle yardım talebinde bulundum'' diye ifade vermişti.