kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Adım adım seçim ekonomisi

Her seçim döneminde iktidar partileri seçimde tekrar seçilmeleri için toplumun birçok kesimine yönelik uygulamalara başvurur. Çiftçilere taban fiyatları yüksek verilir. İşçi, memur ve emekli maaşlarına zam yapılır. Çiftçi ve esnaf kredileri tam gaz açılır, varsa borçlar affedilir. Öğrencilere aflar gelir. Şehirlere, ilçelere, köylere yatırımlar için temeller atılır.
AK Parti iktidarı, IMF istikrar programı yürütüyor. Sıkı maliye ve para politikası uygulanıyor. Vergi indirimi ve gider artırıcı uygulamalara kırmızı ışık yakılıyor. Gerek Başbakan Erdoğan ve gerekse Bakan Babacan "Asla seçim ekonomisi uygulanmayacak", "IMF programı kararlı bir şekilde yürüyecek" demeçleri veriyor.
Seçim takvimi resmen başladı. Taban fiyatları yüksek açıklanmaya başladı bile. Bakan Unakıtan'ın "Asla olmaz" dediği Turizm ve gıdada KDV düşürülmesinin sinyali verildi. 4 yıldır ödeme yapılmayan İmarzedelere ödeme yapılabilmesi için yasa çıkarıldı. Lise son sınıf öğrencilerine üniversiteye hazırlık için erken tatil açıklaması geldi. Maliye Bakanlığı'nın gündeme getirdiği kiralara stopaj uygulama girişimi seçim sonrasına ertelendi. Çiftçi borçlarına kefalet sorunu çözüldü. 55 milyon YTL'ye mal edilen TOKİ konutları 35 milyon YTL'ye satılmaya başlandı. TOKİ konut teslim törenleri seçim mitinglerine dönüştürüldü. Sözleşmeli personele kadro yolu açıldı. Memura enflasyon farkı göründü. Buna benzer örnekleri çoğaltmak mümkün.
Anlayacağınız yine seçim, yine seçim ekonomisi uygulaması. Nerede kaldı ekonomide istikrar arayışı?