kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Dr Canan Uzel Antalya'da bir monoski turunda.

Hayatın sınırlarını zorluyorlar

MÜJGÂN HALİS
Bir yandan hastalarını hayata döndürürken bir yandan da hayatın sıradanlığına meydan okuyan kadınlar... Dr. Feryal İlkova ve Dr. Canan Uzel hastaneden çıkar çıkmaz boyunlarındaki steteskopu çıkarıp, motosiklete, sörf tahtasına ya da trapez ipine atlıyor. Sonrası, ver elini adrenalin..
Su kayağı ve trapez ondan soruluyor
Canan Uzel 19 yıllık hekim. 14 yıldır da hekimliğin en zor branşlarından birini, cerrahlığı başarıyla yürüten bir doktor. Uzun zamandır da Amerikan Hastanesi'nde genel cerrah. 1988'de, tıp fakültesini bitirdikten birkaç yıl sonra genel cerrahiyi çok isteyerek tercih etmiş: "Hiperaktiflik derecesinde hareketli biri olduğum için cerrahi benim için biçilmiş kaftandı," diyor. Kendisini bildiğinden biri hızlı yaşayan bir kadın olduğu için, cerrahi onun yaşam tarzını tamamlamış. İşi dışında hayatını dolduran her şey de, onun bu hızlı yaşama isteğinin sonucu aslında. Canan Uzel trapez yapıyor, su kayağını çok seviyor, wakeboard hayatının vazgeçilmezlerinden ve monoski, bütün risklerine rağmen en sevdiği spor: "Hobilerim herkese uçuk ve değişik gelse de, hayat tarzımla paralel. Kendimi bildiğimden beri düzenli olarak spor yapıyorum," diyor. Geçtiğimiz hafta sonu Antalya'ya giderek su kayağı sezonunu açtığını heyecanla anlatıyor ve su kayağında çoğu kadının cesaret bile edemeyeceği bir branşta, slalomda kayıyor.

KORKUSUNU YENMİŞ
Uzel, trapezle yaklaşık sekiz yıl önce tanışmış. Trapezi ilk gördüğünde çok etkilendiğini ama yükseklik korkusu nedeniyle birkaç yıl boyunca sadece izlemekle yetindiğini anlatıyor: "Adrenalini çok yüksek bir etkinlik. Yüksekte yapıldığı için heyecan sürekli dorukta. Hem fit olmayı gerektiriyor hem de çok iyi zamanlama yapmanız lazım." İlk kez trapezden atladığında tuhaf bir boşluk hissine kapıldığını ancak daha sonra buna da alıştığını ve sevdiğini söylüyor. Canan Uzel, her yıl nisan ile ekim ayları arasında zaman buldukça trapeze çıkıyor ve kendini boşluğa bırakıyor. Hobilerine nasıl vakit ayırdığını sorduğumuzda bunun tek bir cevabı olduğunu söylüyor: "İnsan sevdiği şeylere nasıl vakit ayırmaz ki?" Akşamları iş çıkışı her gün düzenli olarak bir spor merkezine gittiğini ve bunun kendisini rahatlattığını belirtiyor. Dr. Canan Uzel her hafta sonu oğlu ve kocasını alıp Sapanca Gölü'ne su kayağı yapmaya, fırsat buldukça da Antalya'ya gidiyor. Wakeboard ve tek kayakla yapılan su kayağı anlamına gelen monoski ise zorluğuna rağmen, onu mutlu eden diğer uğraşları: "Özellikle monoski çok zor bir spor. Bir motorun üstünde paralel dubaları geçerek ayakta kalmak... Ama yine de hiç ürkmeden yapıyorum."