kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

BM Ermeni baskısına boyun eğdi

Yeni Haber
Birleşmiş Milletler'de 9 Nisan'da açılması planlanan ancak sözde Ermeni soykırımına atıfta bulunmasından dolayı Türkiye'nin itirazıyla ertelenen Ruanda'daki soykırımı anlatan sergi yeniden açılıyor. Sergilenen bir belgede yer alan "Türklerin 1915 yılında bir milyon Ermeni'yi planlı olarak öldürdüğü" ibaresi Türkiye'nin büyük tepkisine neden olmuş ve sergi Türkiye'nin girişimiyle ertelenmişti. Sergide yer alan 1915 olaylarının "soykırım olduğu" ibaresi değiştirilerek yeniden yayınlanması bekleniyordu. Ancak bazı kelimeler değişmesine rağmen içerik aynen korundu.

BM'nin sözde soykırım konusunda mahkeme gibi davranması yoğun tepkilere neden olurken, örgütün serginin açılmasına engel olamaması "BM, Ermenilere teslim oldu" yorumlarına neden oldu.

9 Nisan'da iptal edilen sergide kullanılan ifade, soykırım sözünüm dayanağını 1915 olaylarına dayandırıyor ve "Türklerin, bir milyon Ermeniyi öldürdüğünü" iddia ediyordu. Bu ifadeler ayrıca Hitler'in Yahudilere karşı giriştiği soykırıma cesaret verici bir olay olarak gösteriliyordu.

Pazartesi tekrar açılan sergide kullanılan metinde 'Türkler' yerine 'Osmanlı' ibaresine yer veriliyor ve 1 milyon sözünü kullanmayarak yine 1915 olaylarını soykırıma dayanak olarak gösteriyor. Dolayısıyla sergide kullanılan kelimeler farklı, ancak içerik olarak aynı anlamı ifade ediyor.

BM'nin Ermeni yalanlarına bu denli alet olmasının nedenleri hakkında sergi yetkilileri açıklama yapmaktan kaçınırken, Türkiye'nin tutumu merakla bekleniyor.

BM'deki Türk misyonerlerinin bu durumu fark etmesi ve olayı Türkiye'nin BM Büyükelçiliğine bildirmesi üzerine, Türkiye sergide 1915 olaylarının soykırım olarak ifade edilmesine sert tepki göstermiş, BM de bunun üzerine sergiyi ertelemişti. Örgüt, erteleme gerekçesini "Sergide yer alan 1915 olaylarını soykırım olarak ileri süren ibarenin değiştirilmesi" olarak duyurmuştu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, konuya tepki göstermiş ve BM'nin 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirebilecek konumda olmadığını vurgulamıştı. Ayrıca, Genel Sekreter, söz konusu ifadenin BM'nin genel tarafsızlık ilkesine aykırı olduğunu açıkça ifade etmişti.

(CHA)