kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Dünya hali

ABD
Migren beyinde hasar yaratıyor
New York kentindeki Rochester Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, migren hastalarının ileride ciddi beyin problemleri ile karşılaşma riski olduğunu ortaya çıkardı. Uzmanlar migren nedeniyle beyin hücrelerinin oksijen açlığı çekebileceğini belirterek, "Migreni olan kişilerin ciddi bir kriz ya da çarpma sonrasında beyninde hasar oluşma riski çok daha yüksek" dedi. Yapılan testlerde oksijen açlığı çeken hücrelerin hasara daha yatkın hale geldiğini belirten uzmanlar, "Bazen şiddetli ağrı daha büyük bir hasarın belirtisi olabiliyor" diye konuştu.

ABD
Oyuncaklara beyin gücüyle kumanda
Amerikalı bilim adamları, düşünce gücüyle çalışan oyuncaklar geliştirmeyi başardı! Neurosky firması tarafından geliştirilen özel bir maske yüze takıldıktan sonra beyin dalgalarının hareketlerini takip edebiliyor. Beyin dalgalarının yoğunluğuna göre de oyuncağın parçaları çalıştırılabiliyor. Bilim adamları, halen deneme aşamasında olan oyuncaklarda maskeleri takan çocukların konsantre oldukları bir robota bağlanan ışıkları yakmalarını sağladı. Buna göre çocuklar konsantre olup düşüncelerini topladıklarında ışıkları yakarken düşünceleri dağıldığında ışıklar sönüyor. Şirket yetkilileri, ünlü video oyunlarına da bu tekniğin uygulanabileceğini belirtti.

İNGİLTERE
Oyuncak almayın alışverişe götürün

İngiltere'de hükümet tarafından yapılan bir araştırmaya göre çocuklara oyuncak almak yerine onları alışverişe götürmek gelişimleri için daha faydalı. Londra Eğitim Enstitüsü tarafından yayımlanan araştırma raporunda, anne babalarıyla birlikte alışverişe giden çocukların okulda daha başarılı olduğu belirtildi. Bu şekilde çocukların daha çabuk sosyalleştiğini ve gelişimlerinin hızlandığını belirten uzmanlar, "Oyuncaklar ve kitapların da yeri ayrı. Ancak toplumla iç içe olmak bebeklerin gelişiminde çok daha önemli" diye konuştu. Anne ve babalarıyla birlikte alışverişe giden çocukların ileride alet kullanma ve kalem tutma becerilerinin de hızlı şekilde geliştiği belirtildi.

ABD
Hawking: Uçmak olağanüstüydü
Ünlü fizikçi Stephen Hawking, 25 saniye süren uçma keyfini "olağanüstüydü" şeklinde yorumladı. CNN televizyonunun internet sitesinde yer alan habere göre, 40 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum olan Hawking uçuş sonrası, yazıları sese dönüştüren bilgisayarı aracılığıyla yaptığı konuşmada, yaşadığı deneyimi, "Olağanüstüydü, büyüleyiciydi" sözleriyle anlattı. Hawking'i taşıyan özel jet, Cape Canaveral Üssü'nden havalandı ve önce 9 bin 754 metre yüksekliğe çıktı, ardından tekrar 7 bin 315 metreye parabolik dalış yaptı. Bu sırada Hawking ve diğer yolcular, 25 saniye süreyle yerçekimsiz bir ortamda kaldı.

ALASKA
911'e telefon açıp annesini kurtardı
ABD'nin Alaska eyaletinde evde safra kesesi nöbeti geçirerek bilincini yitiren Courtenay Sharpe hayatını 4 yaşındaki oğlu Tony'nin 911'i araması sayesinde kurtuldu. Annesini baygın gören Tony'nin aklına "911'i arama zamanı'' adlı acil durumlarda yapılması gerekenleri anlatan kitap geldi ve ambulans servisini arayarak annesinin yardıma ihtiyacı olduğunu söyleyip açık adresi verdi.
Haberin fotoğrafları