kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Karikatürü şikâyet etti

Belkıs KILIÇKAYA/ PARİS
Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçiminin favorisi Sarkozy, kendisini aşırı sağcılara benzetip sert eleştiren karikatüristi gazetesine şikâyet etti. Le Monde yönetimi ise ünlü çizerine destek verdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Karikatürü şikâyet etti
Ülkenin en ünlü karikatüristlerinden Le Monde çizeri Plantu, iktidardaki UMP'nin lideri Nicolas Sarkozy'yi bakanlık günlerinden bu yana eleştirel şekilde çiziyor. Ancak ünlü karikatüristin, kendisini aşırı sağcı lider Le Pen gibi çizmesi üzerine Sarkozy'nin gazete yönetimine bir mektup yazarak şikâyetçi olduğu ortaya çıktı. Tarihi tam bilinmese de İçişleri Bakanlığı antetli bir kâğıtla gazeteye mektup yazdığı ortaya çıkan Sarko, Mektupta "Beni nasıl Le Pen'e benzetir ve böyle yorumlar gerçekten anlamıyorum" dedi.

BU KEZ 'KÖPEK' YAPTI
Hayatı boyunca aşırı sağcı anlayışla mücadele ettiğini savunarak "yanlış anlamaları gidermek için Plantu'yla oturup konuşmak istediğini" de vurguladı. Ancak olası cumhurbaşkanının masaya oturma teklifini reddeden karikatürist Plantu, bu şikâyet üzerine Sarko'yu daha da eleştirel bir şekilde çizmeye başladı. Le Pen'i başı üzerinde mutlaka bir sinekle çizen Plantu, Sarko'yu da üniformalı, kolunda bandı ve başının üstünde sineğiyle ona benzeterek çiziyordu. Şikâyet sonrası durum değişmediği gibi sinek sayısı arttı! Ünlü karikatürist, Sarko'yu üç sinekle çizmeye başladı.

'YÖNETİM DESTEKLİYOR'
Göçmen krizi döneminde izlediği politikalar ve ulusal kimlik kavramını seçim propagandasında öne çıkaran Sarko'yu bu kez de "üniformalı köpek" olarak çizdi. Nazileri andırır şekilde koluna kırmızı bir kolluk geçirdi, üzerine ulusal kimlik kavramının Fransızca baş harfleri olan "IN" yazdı. Karikatürist Plantu, baskıya kurban gitmediğini ve gazetenin desteğini aldığını söyledi. Le Monde'un Gözetim Kurulu Başkanı Alain Minc'in Sarkozy'yi destekleyeceğini açıklamasının ardından onu hedef alan karikatürleri artırarak bir denge yaratmayı istediğini vurgulayan Plantu, "Gazeteyi Sarkozy'ci olmakla suçlayanlar azaldı" dedi. Konu, gazetenin ombudsmanına da taşındı. Ombudsman VMaurus, karikatüristin ifade özgürlüğünün kutsal olduğunu, Hz. Muhammed karikatürleri hakkında açılan davanın sonucuyla da bu durumun yeniden teyit edildiğini yazdı. (Hz. Muhammed karikatürlerini yayınlayan ve Müslüman dernekler tarafından hakkında dava açılan Charlie Hebdo dergisi mart ayındaki duruşmada beraat etmişti)
Haberin fotoğrafları