kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Kerkük mübadele belgesini' imzaladı

Petrol zengini kentin statüsünü belirleyecek 140'ıncı madde için bastıran Kürtler, Irak Başbakanı'na önemli bir belge imzalattı. Saddam döneminde yerleştirilen Araplar çıkarılacak, atılan memurlar göreve geri getirilecek..
Irak'ın kuzeyindeki petrol zengini Kerkük'ün statüsü konusunda referandum öngören anayasanın 140'ıncı maddesinin uygulanması tartışmaları alevlendi. Yürürlüğe girmesi için Başbakanlık'ta aylardır imza bekleyen belgeler, hükümet ortağı Kürt partilerin "kabineden çekilme" resti üzerine onaylanıp uygulama için Kerkük Yüksek Komisyonu'na gönderildi .

ZARAR TAZMİNATI
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Kerkük'ün durumunun "normalleştirişmesi" için Irak parlamentosu bünyesinde kurulan Kerkük Yüksek Komisyonu'nun, 140'ıncı maddeyi uygulaması için imza verdi. Bölgedeki Arapları eski yerlerine göndermeyi hedefleyem 4 ayrı önemli kararının altına imza attı:

* Saddam döneminde Araplaştırma politikaları ile işlerine son verilen memurlar yeniden tayin edilecek.

* Bölgeye yerleştirilen yabancı Araplar tazminat karşılığında eski yerlerine gönderilecek.

* Göç ettirilen Kürtler Kerkük'e dönecek ve zararları karşılanacak.

* Eski rejim dineminde yapılan ziraat sözleşmeleri iptal edilecek

KOMİSYONA YOLLADI
Komisyon'un imzalı belgeleri uygulama için gönderdiği Kerkük ofisinin başkanı Kakareş Sıddık, Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin internet sitesine yaptığı açıklamada "Kürt ve Araplara çarşamba günü tazminat formaları dağıtılmaya başlanacak" dedi. Kerkük'ten gidecek her Arap aileye 15 bin dolar, dönecek her Kürt ve Türkmen aileye ise 7 bin dolar verilecek.