kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Bu mağazada para geçmez

BURCU ALDİNÇ
İhtiyaç sahipleri, Beyoğlu Kaymakamlığı'nın açtığı Sosyal Yardım Mağazası'nda gelinlikten ayakkabıya kadar pek çok eşyaya tek kuruş ödemeden sahip olabiliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Bu mağazada para geçmez
Taksim'den, Tünel'e yürürken dört katlı bir binanın içinden, ellerinde poşetlerle çıkan kalabalık dikkatimizi çekiyor. Beyoğlu Kaymakamı Ali Kamil Başar'ın projesi olarak başlayan Sosyal Yardım Mağazası burası. Vitrini, titizlikle dizili rafları ve çeşit çeşit eşyasıyla, alışveriş merkezlerindeki herhangi bir dükkânı aratmayan mağazanın tek bir farkı var; burada para geçmiyor. Projenin uygulanma amacı, zor şartlarda yaşayan, işsiz ve biçare vatandaşların faydalanabileceği bir çağdaş giyim mağazası yaratmak. Kadın, erkek, genç, yaşlı, herkes için mağazada bir şeyler bulmak mümkün. Ancak buradan alışveriş yapabilmek için, önce muhtardan fakirlik belgesi almak gerekiyor. İhtiyacı olanlar, sarı müşteri kartlarını doldurduktan sonra, toplam sekiz parçaya kadar diledikleri eşyayı alabiliyorlar.

GELİNLİKTEN KÖMÜRE
"İnsanların hayırlısı insanlara faydalı olur," fikrinden yola çıkarak hizmet sunan mağaza, dağıttıkları eşyaları duyarlı vatandaşlardan topluyor. Kullanmadığınız kazaklar, modası geçmiş kabanlarınız, küçülmüş elbiseler, pantolonlar burada oldukça değerli. Mağaza sorumlusu Gonca Pakalın, günde yaklaşık 50 kişinin mağazaya geldiğini ve tıpkı bir alışveriş merkezinde gibi kıyafetleri seçtiğini anlatıyor: "Ama çoğu kez gelenler çekiniyor. Kimliklerini ve muhtaç olduklarını dışarı göstermek istemiyorlar. Zamanla aramızda bir sıcaklık oluşunca daha rahat davranıyorlar. Normalde sekiz parça limitimiz var. Ama daha çok alanları da kırmak istemiyoruz ve almalarına izin veriyoruz." Aslında mağazadan alışveriş yapabilmek için Beyoğlu'nda ikamet etmek gerekiyor. Ancak mağaza sorumluları bu konuda da ayrıcalık yapıyor ve gelenleri geri çevirmiyorlar. Mağazanın vitrininde bir de gelinlik dikkatimizi çekiyor. Pakalın, "Bazı hayırsever vatandaşlarımız düğünlerinden sonra gelinliklerini bize veriyor. 'Ben yuvamı kurdum, şimdi sıra başkasında,' diyor. Üstelik gelinliği alıp kullanan tekrar getiriyor ve temizlemeye yolladıktan sonra, bir başka aileyi daha sevindiriyor," diyor. Mağazada sünnet kıyafeti ve nişan elbisesi de bulunuyor. Pakalın, "Bugüne kadar pek çok miniği mutlu ettik, sünnete buradan biz hazırlayıp yolladık," diyor. Şu sıralar en çok çocuk eşyasına ihtiyaç duyuyorlar. Kadın eşyası ise ellerinde en çok bulunanlar. Ama yine de ihtiyaçlar arttıkça, mağazadaki stoklar tükeniyor. Bu nedenle Sosyal Yardımlaşma Vakfı çalışanları duyarlı vatandaşları yardıma çağırıyor. Vakfın bir de özel aracı var. Yani siz telefon açtığınızda, araç kapınıza kadar gelip, artık kullanmak istemediğiniz eşyaları evinizden alıyor ve ihtiyacı olanlara ulaştırıyor. Bugüne kadar 100 bin parçanın üzerinde bağış toplanmış.

FİRMALARDAN DESTEK
Yapılan bağışlar arasında vizon kürkler, marka ayakkabılar bile var. Vakıf, kışları da belediyeden aldıkları para yardımı ile muhtaç ailelere kömür ve para yardımında bulunuyor. Tabii, yardım yapacakları aileler hakkında önce kapsamlı bir araştırma yapıyor ve gerçekten muhtaç olup olmadıklarını saptıyorlar. Mağazanın sağladığı hizmetler bununla da sınırlı kalmıyor. Buzdolabına, fırına, kısacası beyaz eşyaya ihtiyacı olanlara da ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ellerinde yoksa bile, sağ sola soruşturarak, bulmaya çalışıyorlar. Büyük bazı beyaz eşya ve tekstil firmaları da Sosyal Yardım Mağazası'na katkıda bulunuyor. Örneğin Hotiç ayakkabı markası, hiçbir karşılık beklemeden, seri sonu ürünlerini ve defolu ürünlerini koliler halinde buraya bağışlıyor. Pakalın: "Bu ayakkabıları görenler çok şaşırıyor. Bir müşterimiz bizden aldığı ayakkabıyla bir başka yardım mağazasına gitmiş, ancak 'Teyze ayağındaki ayakkabıya bak, sen muhtaç olamazsın, demişler," diye anlatıyor.

EVSİZLER UNUTULMAMIŞ
Eşlerinden şiddet gören kadınlar ve evsizler de Sosyal Yardım Vakfı tarafından unutulmamış. Yaklaşık 20-25 kişi kapasiteli iki farklı koruma evi oluşturulmuş. Eşinden şiddet gören kadınlar, çocuklarıyla birlikte Kadın Koruma Sığınağı'na yerleştiriliyor. Tabii bundan önce yine kapsamlı bir araştırma yapılıyor. Evi olmayan erkelere ise 20-25 günlük limitlerle kimsesizler evi açılıyor. Burada yemek, banyo gibi temel ihtiyaçları karşılanıyor. Çocukları olanların çocukları da kreşe ya da okula gönderiliyor. Bu evlerin masraflarını ise belediye karşılıyor.
Haberin fotoğrafları