kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Mıtıng Gorkemlı Rakam Muhtelıf
ANKARA
Başkentteki dev Cumhuriyet Mitingi'ne Türkiye'nin dört bir yanından yoğun katılım oldu. Ancak katılanların sayısında çelişki yaşandı. Tandoğan Alanı'nda kimine göre 70 bin, kimine göre bir milyondan fazla insan vardı..
Ankara, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi yüz binlerin gövde gösterisine sahne oldu. Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen "Cumhuriyet'e sahip çık" mitingi, Türkiye'nin hemen her yerinden gelen, her yaştan kadın ve erkeği bir araya getirirken, Başkent, tarihinin en büyük kalabalıklarından birine tanıklık etti. Ancak mitinge katılan insan sayısı konusunda çok farklı rakamlar verildi. Günlerdir organize edilen miting için sabahın erken saatlerinden itibaren Türkiye'nin dört bir yanından binlerce otobüs Hipodrom'a geldi. Katılımcılar saat 07.00'den itibaren Tandoğan Meydanı'na gelmeye başladı. Saat 11.00'de başlaması planlanan miting için kapasitesi 80 bin civarında olduğu tahmin edilen Tandoğan Meydanı, saat 10.00'a doğru hınca hınç doldu. 10 bin polisin görev aldığı mitinge gelenler tek tek aranarak içeriye alınmak istendi ancak kalabalık karşısında polis de çaresiz kaldı. Tandoğan Meydanı'na bağlanan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Maltepe, Beşevler ve Gençlik Caddesi insanlarla doldu taştı. Mitingde yüzlerce metre uzunluğunda bir Türk bayrağı da açıldı.

'ŞU ÇILGIN TÜRKLER'
Yüz binlerin hep bir ağızdan okuduğu İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ard ı n d a n b a ş l a - yan mitinge, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan ve BCP Genel Başkanı Mümtaz Soysal da katıldı. Kalabalık, Edip Akbayram ve Tolga Çandar'ın seslendirdiği türkülerle coştu. Tiyatro sanatçıları "Şu Çılgın Türkler" kitabından pasajlar okudu. Ünlü tiyatro sanatçısı Rüştü Asyalı da Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni seslendirdi.

ERDOĞAN'A ELEŞTİRİ
Günlerdir "darbe" iddialarının odağındaki ADD Genel Başkanı emekli orgeneral Şener Eruygur'un konuşmadığı ve platforma çıkmadığı mitingde, kürsüye ilk olarak ADD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Ercan çıktı. Ercan, "Cumhuriyetin temel değerlerini koruma kararlılığımızı dosta düşmana göstermeye geldik" dedi. SBF öğretim üyesi Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, "Türkiye sömürgeleştiriliyorsa, eyaletleştiriliyorsa, eğer Türkiye parçalanmak isteniyorsa Kemalist ordu, yargı, üniversite konuşacak" dedi. İsim vermeden Başbakan'a yüklenen Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Alparslan Işıklı da sorunun bir kişinin cumhurbaşkanı olup olmaması sorununu kat kat aştığını söyledi. Işıklı, "darbeci" suçlamalarına yanıt v e r d i : " A s ı l darbeci kendileri. Anayasa, bir avuç grubun temsilcisi olamaz. Saygın hukukçular, rektörler 367 diyor." ADD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter'in konuşmasından sonra10 Yıl Marşı'nın hep birlikte okunmasıyla miting saat 13.00'te sona erdi. Alandakiler, Anıtkabir'e doğru yürüyüşe geçti.
Haberin fotoğrafları