kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Anıtkabir "Cumhuriyet" için miting alanına döndü
Zübeyde YALÇIN; Hülya KARABAĞLI, Şenol ATEŞ, Kadir
Mitingden sonra Ata'ya akın eden vatandaşlar kilometrelerce kortej oluştururken, yürüyüş 4 saat sürdü İki kilometrelik bayrağın bir ucu Tandoğan'da kaldı. Yasak olmasına karşın Anıtkabir sloganlarla inledi..
Başkentte, Cumhurbaşkanı seçimi öncesi mesajını vermek için Tandoğan'da toplanan yüz binler, akın ettikleri Anıtkabir'i de miting alanına çevirdi. 300'e yakın sivil toplum kuruluşunun desteklediği mitingin ardından 10. Yıl Marşı eşliğinde Anıtkabir'e yürüyüş başladı. İnsan selinin bir ucu Anıtkabir'de Atatürk'ün mozolesi önündeyken, diğer ucu Hipodrom'a kadar uzandı. Mitingin ardından Anıtkabir'e yürüyüş 4 saatten fazla sürdü. Yürüyüşe katılanlar sık sık "Kasımpaşa imamı kaça sattın vatanı", "Türkiye laiktir laik kalacak", "Türkiye senden utanıyor" sloganları atarken, yürüyüş sırasında Gençlik Marşı hep bir ağızdan söylendi. Katılımcılar, yorgunluklarını dindirmek amacıyla Anıtkabir yolundaki çim alanlarda dinlendi.

YASAKLAR DELİNDİ
Anıtkabir girişinde Atatürk posteri ve Türk bayraklarının dışındaki tüm pankartlar toplantı. Üzerinde slogan yazılı olan yelek ve şapkaların çıkarılması istendi. Normalde içeri girenler tek tek aranmasına karşın bu kez kapılar sonuna kadar açıldı. Güvenlik noktalarında asker yerine polisler görev aldı. Ancak, kalabalık karşısında çaresiz kalınınca üst araması yapılamadı. Anıtkabir'de başlarında kalpakları, üzerlerinde Atatürk fotoğrafları bulunan tişörtler giyen, "Atam izindeyiz" yazan bant ve bileklik takanların yanı sıra, yüzünü kırmızı-beyaz renklerine boyayan ziyaretçiler de dikkati çekti. Anıtkabir içinde de yasak olmasına karşın sloganlar sürdü. Binlerce kişi Ata'nın mozolesi önünden geçip çiçek koyarken bazılarının eğilip öpmesi ve dua etmesi dikkat çekti. Anıtkabir avlusunda sıra bekleyen binlerce kişi, özellikle Başbakan Erdoğan aleyhine slogan attı. "Çankaya laiktir, laik kalacak, Atatürk gençliği görev başında, Atam buradayız, sen rahat uyu" sloganları Anıtkabir'de çınladı.

370 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
Miting Düzenleme Kurulu adına Atatürk'ün mozolesine çelenk konuldu ve saygı duruşunda bulunuldu. Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Ercan Anıtkabir Özel Defteri'ne, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bugün 14 Nisan 2007. Aramızdan ayrılışının 24 bin 992'nci gününde huzurunuza hüzün ve utançla geliyoruz" diye yazdı. Genelkurmay Başkanlığı internet sitesindeki veriye göre, Anıtkabir'i dün 370 bin kişi ziyaret etti. İnternet sitesinde yer alan verilere göre, dün dahil Nisan ayının 14 günündeki toplam ziyaretçi sayısı ise 651 bin 749 kişi oldu. Anıtkabir'i geçen yıl 18 Kasım'da 148 bin 215, 10 Kasım'da ise 127 bin 392 kişi ziyaret etmişti.