kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
dvd ekranı
Yavuz Baydar
Joyeux Noel / Ateşkes (Bir Film / Palermo)
Film: * * * * / DVD ekstralar: * * * * *
24 Aralık 1914. Geçen yüzyılın en acımasız savaşı henüz başlamıştır. Noel yaklaşırken yukarıdan onaylanmamış bir ateşkes ilan edilir. Karla buzla kaplı bir savaş alanında, Fransız, İskoç ve Alman askerleri, yorgun subaylar, iki siper arasındaki sahipsiz topraklarda bir araya gelirler. Çikolata ve içki takas edilir, eşlerin ve akrabaların fotoğrafları gösterilir, futbol oynanır ve konuşulur: Savaş, dostluk, hayat ve ölüm üzerine. Noel çabuk bitecek, herkes silahları başına dönecektir. Yabancı Film Oscarı'na aday gösterilen film, özel bir paketle, şık fotoğraflar, alternatif son ve çıkartılmış sahnelerle sunuluyor.

Babel (Fida / Tiglon)
Film: * * * * */ DVD ekstralar: * * * *
"Anlaşılmayı istiyorsan, dinle.." Yönetmen Alejandro Gonzalez Inarritu ve senarist Guillermo Arriaga, izleyenleri keyfin doruklarına, düşüncenin uçlarına götürmekte. Dünyanın farklı yerlerinde, çok farklı tipleri birbirine bağlı görünmeyen bir öyküde bir araya getirip, insanlığın ortak yanları üzerinden bir dantel gibi örüyor bu film. Sorunlarını çözmek için Fas'a giden bir çift (Brad Pitt ve Cate Blanchett), oğullarına sürüyü korumak için tüfek alan yoksul ama onurlu bir Faslı çiftçi, baktığı iki çocuğu Meksika'da düğüne götüren bir dadı ve Tokyo'da babasıyla diyalog kurmaya çalışan sağır-dilsiz bir Japon kız (muhteşem Rinko Kikuchi!). Başyapıt sayılabilecek bu film, iletişim eksikliği üzerinden "Hepimiz aynıyız," diyor.

Open Season / Çılgın Dostlar (Sony)
Film: * * * * / DVD ekstralar: * * * *
Tonton bozayı Boog, kendisini evcilleştirmiş olan Doğa Parkı bekçisi Beth Hanım'ın garajında tam manasıyla kebap bir hayat yaşamaktadır. Derken, bizimkinin yolu hiperaktif ve geveze bir geyikle, Elliot'la çakışır. Kurnaz avcı Shaw, daha av sezonu açılmadan hareket halindedir. Elliot, Boog'dan yardım ister. Bu arada bekçi Beth, Boog'u bulamayınca "Herhalde doğaya geri dönmek istedi," diyerek kapıları kapatmıştır. Bu kez de Boog av sezonuna beş kala açıkta kalacaktır. Elliott geri döner ve bizimkiler, orman âlemini ava ve avcılığa karşı seferber etmeye koyulurlar. Film, benzeri Orman Çetesi kadar başarılı.

Tsotsi (Miramax / D Home)
Film: * * * * / DVD ekstralar: * * *
Johannesburg yemyeşil, cennet gibi. Ama hayat hiç de öyle değil. Dünyanın en tehlikeli şehirlerinden biri, yani cennet ve cehennem bir arada. Tsotsi, işte o hayatın gerçeğine iteliyor bizi. Tsotsi, yerel dilde 'çeteci' demek. Lakabı bu olan David küçük bir çetenin başı. Zenginlerin semtinde bir araba çalar. Araba sahibi kadını da kaçarken vurur. Ama arabayla bir yere gelince bakar ki arkada bir bebek var! Bebeği evine götürür ve bakmaya başlar. Bu ilişki Tsotsi'nin ruh ve hayatını kökünden sarsacaktır. Gavin Hood öyküyü ustalıkla anlatıyor. Bolca şiddet içermesine rağmen, insancıllığı herşeyi yenen, 2006'da Oscar alan sarsıcı bir film. Bol miktarda da ekstrası (çıkarılmış sahneler, alternatif sonlar...) var.
Haberin fotoğrafları