Samsun denilince Bafra Balkaymak dondurmasından bahsetmemek olmaz. Bu dondurmayı farklı kılan sütün kaymağından yapılması. Maraş'ın nasıl Mado'su varsa, Samsun'un da Samdo'su var. Sakız Dondurma Süt Mamülleri Gıda San. Tic. A.Ş. de Samdo (Samsun dondurma) markası ile 3 bin 800'ü kapalı olmak üzere 6500 metrekare büyüklüğündeki entegre tesislerinde modern dondurma üretimi gerçekleştiriyor. 1979 yılında geleneksel dondurma ile sektöre atılan Sakız Dondurma, 1992 yılında fabrikasyon dondurma üretimine geçti. Dondurma Caf'leri ile Karadeniz'e yayılan, tüm meyve çeşitlerinden hatta sarımsaklı, acılı, tarçınlı, mangolu, çikolatalı gibi değişik çeşitlerle dondurma üreten Sakız Dondurma, gül şeklinde dondurma sunumu için endüstriyel tasarım belgesi aldı.