kapat
   
05 Ocak 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doğalgaza bağımlılık patlayacak
Doğalgazda dehşet raporu hazırladı
Doğalgaza bağımlılık patlayacak
Doğalgaz sıkıntısı 3-5 günde çözülmez
"İran'a tazminat davası açılsın"
Enerji ithalatı için 26.1 milyar dolar!

Doğalgaza bağımlılık patlayacak

İran'ın vanayı kısmasıyla doğalgaza bağımlılığın yaratacağı tehlikeleri ensesinde hisseden Türkiye, 2020 yılında gerek elektrik üretiminde, gerekse sanayide ve konutta doğalgaza daha da bağımlı hale gelecek.

BOTAŞ'ın 2020 projeksiyonuna göre, 2007 yılında 30-35 milyar metreküp arasında doğalgaz tüketilecek. Elektrik üretiminde 17 milyar metreküp, saniyede 11 milyar metreküp ve konutlarda 7 milyar metreküp doğalgaz kullanılacak.

Türkiye'nin, 2020 yılında doğalgaza olan bağımlılığı katlanarak artacak. 2020 yılında 65 milyar metreküp doğalgaz tüketilecek. Elektrik üretiminde 33 milyar metreküp, saniyede 18 milyar metreküp ve konutlarda 13 milyar metreküp doğalgaz kullanılacak.

BAĞIMLILIĞIN
YARATTIĞI TEHLİKE BİR ADIM GERİDE

İRAN'IN vanayı kısmasıyla doğalgaza olan bağımlılığın tehlikelerini ensesinde hisseden Türkiye, 2020 yılında gerek elektrik üretiminde, gerekse sanayide ve konutta doğalgaza daha da bağımlı hale gelecek.

Türkiye, İran'ın gaz akışını kesmesiyle bir kez daha doğalgaza olan bağımlılığını sorgulamaya başladı. Her kriz döneminde yapılan sorgulamalar, doğalgaza olan bağımlılığın önüne geçmeye yetmiyor.

Yalnızca 2006 yılında doğalgazda tüketim artış hızı, yüzde 13 gibi yüksek bir oranda gerçekleşti. Elektrik üretiminin yüzde 45'ini doğalgazdan sağlayan Türkiye, 59 ilde ısınmasını ve sanayisinin önemli bir bölümünü doğalgazla karşılıyor.

Hükümetin, 2009 yılına kadar 81 ile doğalgaz götürmeyi planladığı dikkate alınırsa, 3 yıl içinde Türkiye'deki tüm kentlerin ısınması doğalgazdan sağlanacak.

DOĞALGAZIN PAYI ARTIYOR

BOTAŞ'ın 2020 projeksiyonuna göre, 2007 yılında 30-35 milyar metreküp arasında doğalgaz tüketilecek. Elektrik üretiminde 17 milyar metreküp, saniyede 11 milyar metreküp ve konutlarda 7 milyar metreküp doğalgaz kullanılacak.

2015 yılında doğalgaz tüketimi, elektrikte 26 milyar metreküp, sanayide 16 milyar metreküp ve konutlarda 13 milyar metreküp olmak üzere 55 milyar metreküpe ulaşacak.

Türkiye'nin, 2020 yılında doğalgaza olan bağımlılığı 2007 yılına göre 1 kat artacak. 2020 yılında 65 milyar metreküp doğalgaz tüketilecek. Elektrik üretiminde 33 milyar metreküp, saniyede 18 milyar metreküp ve konutlarda 14 milyar metreküp doğalgaz kullanılacak.


Mühendisler, İran'ın Türkiye'ye yaptığı doğal gaz sevkıyatını durdurmasıyla ilgili sorunun üç-beş gün içinde çözümlenmeyecek kadar ciddi olduğunu açıkladı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz yaptığı açıklamada, İran'ın doğal gaz sevkıyatını kesmesinin, enerji politikalarında dışa bağımlılığın yarattığı sonuçları değerlendirmek ve hatalı politikaları gözden geçirmek açısından bir fırsat olduğunu vurguladı. Koramaz, gaz alım sözleşmeleri, miktarları ve fiyatları, ödeme şartları gibi kriterlerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Koramaz, İran'ın Türkiye'ye gaz sevkıyatını durdurmasının, geçen yıl ocak ayında Rusya ve İran'ın Türkiye'ye sattığı doğalgazı azaltması nedeniyle birçok sanayi kuruluşunun gazının kesildiği ve kentlerde doğalgazla ısınan milyonlarca konutun soğuk tehdidiyle karşı karşıya kaldığı günleri hatırlattığını ifade etti.

Sorunun, yoğun kış şartları nedeniyle bugün İran'ın, yarın arz sıkıntısı, fiyat sorunu veya başka bir nedenle Rusya'nın Türkiye'ye sattığı gazı azaltmasıyla açıklanamayacağını ifade eden Koramaz, Türkiye'nin iddiaların aksine üç-beş gün içinde çözümlenmeyecek kadar ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu kaydetti. Koramaz, sorunun temelinde ise yıllardır çeşitli siyasal iktidarlarca enerji sektöründe izlenen çarpık, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ağırlık vermeyen dışa bağımlı politikalar bulunduğunu belirtti.

"TÜRKİYE ENERJİ KOZUNU KAYBEDİYOR"

Koramaz, gaz temin anlaşma ve programlarının ilgili tüm tarafların, uzmanların ve akademisyenlerin de katılacağı çok ciddi bir stratejik çalışma olarak ele alınması gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin uluslararası boyutta enerji kozunu elinden çıkardığını belirten Koramaz, Türkiye'nin "vanaları başkalarınca açılıp kapanabilecek bir küresel enerji savaşında enerji koridoru olmakla avunduğunu" söyledi.

Koramaz, enerji krizinin yaşanmaması için elektrik enerjisi üretiminde ulusal ve kamusal kaynaklarla yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Koramaz, ülke ölçeğinde geçerli olacak bir "Master Plan" uygulamasına geçilmesi gerektiğini belirtti.

KAYNAK ÇEŞİTLİLİĞİNE GİDİLMELİ

Doğalgazda Rusya'ya bağımlılığın azaltılmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi gerektiğini belirten Koramaz, kaynak çeşitlemesine gidilerek Azeri gazının gelişinin geciktirilmemesi, Türkmen, Mısır, Irak gaz temin projelerinin uygulanmasına başlanması gerektiğini kaydetti. Koramaz, yerli doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerinin ve TPAO'nun çalışmalarının desteklenmesini de istedi.

SÜRÜNCEMEDE KALAN PROJELER

Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi yatırımının bir an önce işletmeye alınması gerektiğini söyleyen Koramaz, 2000 yılından beri sürüncemede kalan, Tuz Gölü Depolama Tesisleri projesinin tamamlanarak yatırımına bir an önce başlanması gerektiğini belirtti.

Koramaz, doğalgaza bağımlı enerji politikalarından bir an önce vazgeçilerek yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması gerektiğini de vurguladı. Termik santrallerin iyileştirme çalışmalarının hızla sonuçlandırılması gerektiğini belirten Koramaz, EPDK'nın lisans verdiği santrallerin yapım çalışmalarıyla ilgili olarak da bu santrallerin öngörülen süre içinde sonuçlanıp sonuçlanmadığını denetlemesini istedi. Koramaz şöyle devam etti:

"BOTAŞ'ın mevcut doğalgaz sözleşmelerinin özel kuruluşlara devrine son verilmelidir. Yap-İşlet alım garantisi verilen doğalgaz yakıtlı Yapİşlet santrallerinin sözleşmeleri tekrar gözden geçirilmeli, bu santrallere verilen gaz temin ve elektrik alım garantileriyle ayrıcalıklar iptal edilmelidir. Kamusal planlama, kamusal üretim ve yerli kaynak kullanımını reddeden, bu alandaki yatırımların aksama, gerileme ve gecikmesinin temel nedenini oluşturan özelleştirme uygulamalarından vazgeçilmeli, enerji sektöründe kamusal çıkarları gözeten planlama ve uygulamalar esas olmalıdır."(ANKA)

Olcay AYDİLEK / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Çocuklar, görüntüleri somut olarak algılayabilir
 Bizim müzelerimiz müze değildir, müzelerimiz depodur
 TED Koleji'nden açıklama: İnceleme başlatıldı
 Kar Anadolu'yu esir aldı
 Onur Air uçağı pistten çıktı
 Ambulans skandalı
 Halk infaz görüntülerine tepkili
 Gürültü düellosu:1 ölü,1 yaralı
 Soba zehirlenmesi: 3 ölü
 Sur Belediye Meclisi 'çok dilliliği' onayladı
 Ashley için hayat altı yaşında durdu
 Yoldaki ihmal Taşar'ın ölümüyle ortaya çıktı
 CIA yöneticileri bile Türkiye'ye ava geliyor
 Sistem çalışmadı, 350 bin öğrenci mağdur
 Ana karnında dayak sakat bıraktı iddiası
 Yük treni biçti: 7 ölü
 Samanyolu TV'nin dizisine inceleme
 Sezen'e arabuluculuk çağrısı
 Estetik bile yapılacak
 YİBO gerçeği: Sorun sevgisizlikte
 'Büyük Ödül' Sezai Karakoç'a verildi
 Cevap ve düzeltme
YILMAZ ÖZDİL
İp'ucu...
Saddam asıldı.
Bizim medya kahroldu. İpe...
ERGUN BABAHAN
Demirel'in mektubu
9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman...
BALÇİÇEK PAMİR
Ben olsam inadına Köşk'e çıkarım
Kim ne derse desin...
UMUR TALU
Böyle başa böyle viraj!
Durum şu:
Yolun o mevkiinin...
FATİH ALTAYLI
Çok ince bir girişim
Diyarbakır'da yine "ince" bir...
ERDAL ŞAFAK
Mezar ötesinden
Saddam Hüseyin'in başta YouTube ve...
'İlmiği boynuna Es Sadr geçirdi'
El Vatan ve El Riyad: Maskeli cellatlardan biri, babası ve iki erkek...
ABD'de ilk: Vekil Kuran'a el bastı
Ülkenin ilk Müslüman Kongre üyesi seçilen Ellison, dün bir ilke daha...
Başkan ne derse o!
Başkan ne derse o!
Galatasaray Teknik Direktörü Gerets, yönetimde kendisi için yaşanan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu