kapat
   
05 Ocak 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ergun Babahan @ SABAH
SMS:
EB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Demirel'in mektubu

9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamıyla ilgili yazıma bir mektupla yanıt verdi. Aşağıda o mektubu okuyacaksınız.
Amacım yakın tarihi tartışmak ve olayları aydınlatmak. Elbette kimileri üzülecek, kızacak. O olaylar yaşanırken de unutmayın çok insan üzüldü, öfkelendi.
Demirel'in yanıtına yanıtımı yine bu köşede okuyacaksınız.
"Sayın Babahan, Sabah Gazetesi'nin, 2 Ocak 2007 tarihli nüshasında neşredilen, "Elinizde kan izi var Süleyman Bey" başlıklı yazınızı okudum. Üzerinden 35 sene geçmiş bir hadiseyi, anlaşılan "nasıl olsa unutulmuştur" diye, alabildiğine çarpıtmış ve bir takım suçlamalara girişmişsiniz. Geçen 35 sene zarfında, sizin söylediğiniz sözü kimse söylemedi. Olayları hatırlayalım:
Benim Genel Başkanı bulunduğum Adalet Partisi, 10 Ekim 1965 seçimlerinde, % 53.2 oy alarak tek başına iktidar oldu. Bu iktidarı, 1969 Ekim Seçimleri'ne kadar sürdü. Adalet Partisi, bu seçimlerde de % 46.7 oy alarak, tek başına iktidarını yeniledi. Bu iktidar da, 12 Mart 1971 tarihine kadar sürdü. 1965-1971 yılları içerisinde Türkiye, % 5 enflasyonla ortalama % 7 kalkınma hızını sağladı.
Bugün hâlâ kullanılmakta olan pek çok tesis, bu dönemden kalmadır. Buna rağmen, 12 Mart 1971 günü, Silahlı Kuvvetler Komuta Heyeti, Parlamento'ya, Hükümet'e ve Devlet'e bir Muhtıra verdiler. Bu Muhtıra'da; " Parlamento ve Hükümet, süregelen tutum ve davranışı ile, ülkeyi uçurumun kenarına getirdiler" denilmekte, hükümetin istifası istenmekte, yeni bir hükümet kurulması talep edilmekte ve bunlar yapılmadığı takdirde, Meclis'in kapatılabileceği ima edilmekteydi.
Görülüyor ki, bu, sadece Başbakan olarak benim, başında bulunduğum Hükümet ve Siyasi Parti'nin değil; topyekûn, Ülke'nin ve Devlet'in meselesiydi. Muhtıra'yı Cumhurbaşkanı aldı, Hükümet'e gönderdi, Meclis ve Senato Başkanları aldı, Genel Kurulları'na okudular. Hükümet'se, bu Muhtırayı Anayasa ile bağdaştıramadığını ifade ederek, yani, bir Anayasa ihlali söz konusu olduğunu ima ederek, istifa etti.
Muhtıra, bir büyük rejim meselesiydi. Ülke, bunun karşısında, hemen hemen tümüyle sessiz kaldı. Anayasa'yı, hak ve özgürlükleri, istifası talep edilen bir hükümet olarak biz nasıl koruyacaktık? Şimdi, "korumadınız" diye şu veya bu şekilde bizi itham etmektesiniz. Siyaset imkân sanatıdır. Bir tarafta siyaset, öbür tarafta kuvvet olmaz.
Nitekim, daha evvel ve daha sonra da böyle oldu. Daha sonra, bir Hükümet kuruldu, adına "Beyin Kabinesi" dendi, böylece Meclis, Muhtıra'nın gereğine uydu, kapanmaktan kurtuldu. 11 ay devam eden bu Hükümeti takiben 2 Hükümet daha kuruldu.
1973 Seçimleri'ne gelindi. Biz, Adalet Partisi olarak, Muhtıra'yı takiben kurulan ve 1971-1972'de ülkeyi yöneten, Sayın Erim ve Sayın Melen Hükümetleri'nin icraatlarının hiçbirisinin sorumlusu değiliz. Veyahut o dönemlerde olup bitenlerden de sorumlu değiliz. Bu bir ara rejimdir, biz sadece olayın mağduru olmakla beraber, Parlamento ve Rejim'i kesintiye uğramaktan kurtarmışızdır.
Sayın Babahan,
Meclis çoğunluğuna sahip olmamıza rağmen, elinden "Siyasi İktidar" alınan biziz. Bizi, "şunu yapmadılar, bunu yapmadılar" diye suçlamak mümkün mü? Hem Türkiye şartlarında, "Darbeye karşı çıkmadılar, bastırmadılar" diye suçlamak, ne kadar insafla bağdaşır?
Türkiye'de idam cezalarını mahkemeler verir. Bu mahkemeler, ister askeri, ister sivil olsunlar, Anayasa ve Hukuk'un kurumlarıdır. Mahkemelerin kararı temyizden geçer, bütün kademelerde onay gördükten sonra, suç sabit görülüp, hüküm kesinleşmişse, idam kararları T.B.M.M.'ne gelir. T.B.M.M., bu kararların temyiz mercii değildir. T.B.M.M., mahkeme değildir. Sadece, kararı tasdik eder. Geri çevirdiği, hemen hiç görülmemiştir.
T.B.M.M. üyeleri de kullandıkları oydan dolayı suç işlemiş sayılmazlar. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan olayı da böyle cereyan etmiştir. Kararların tasdikinde grup kararı alınmaz. Bu kararları veren mahkemeler ve mahkemelerin verdiği kararı Meclis'e sevk eden Hükümet, T.C. Devleti'nin kurumlarıdır. Bir çok kötülemeler yüklediğiniz ve elinden Hükümet alınmış ben ise; o tarihte, Başbakan değil, sadece T.B.M.M.'nin bir üyesiyim. Siz bütün sistemi sorguluyor, aklınızca kusurlarını bana yüklüyorsunuz. Böylece çok büyük haksızlık yapıyorsunuz.
Bu olayla, merhum Menderes'in rövanşının alındığı iddiası ise; çok büyük bir yalandır. 12 Mart Muhtırası ile gelen rejim hakkında, en ileri ve sert değerlendirmeleri de ben yaptım. Ve, her şart altında "Demokrasi Savunuculuğu" yaptım.
Sayın Babahan
O tarihten sonra ben çeşitli zamanlarda halkın önüne çıktım. 1973 Seçimleri'nde % 29, 1977 Seçimleri'nde % 38, 1979 Ara Seçimleri'nde % 50'ye yakın oy aldım. 1975'de 1977'de, 1979'da Hükümetler kurdum. 1987'de Referandum kazandım. 1991'de tekrar Hükümet kurdum. 1993'de de Cumhurbaşkanı seçildim. 2 defa Müdahale'ye muhatap oldum. Hiç kimse bana ve benimle beraber sorumluluk taşıyan arkadaşlarıma BİR DAMLA KANIN, BİR DAMLA GÖZYAŞININ, BİR KÖR KURUŞUN HESABINI sormadı. Onun içindir ki, sizin bana "Kan Lekesi" bulaştırmaya kalkmanız, bir yalan ve iftiradır.
Teessüflerimle"
Süleyman Demirel

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Mandalina değil kahır üretiliyor   / 04-01-2007
 Artık yeter   / 03-01-2007
 Elinizde kan izi var Süleyman Bey   / 02-01-2007
 2007'den dilekler   / 01-01-2007
 Saddam Hüseyin
Abdullah Öcalan
   / 31-12-2006
 İnsanın içi acıyor   / 29-12-2006
 Bir insanlık sorunu   / 28-12-2006
 10 numara...   / 28-12-2006
 Faşizmin komedisi veya çıplak gerçeği   / 27-12-2006
 Medya ve bağımsızlık   / 26-12-2006
YILMAZ ÖZDİL
İp'ucu...
Saddam asıldı.
Bizim medya kahroldu. İpe...
ERGUN BABAHAN
Demirel'in mektubu
9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman...
BALÇİÇEK PAMİR
Ben olsam inadına Köşk'e çıkarım
Kim ne derse desin...
UMUR TALU
Böyle başa böyle viraj!
Durum şu:
Yolun o mevkiinin...
FATİH ALTAYLI
Çok ince bir girişim
Diyarbakır'da yine "ince" bir...
ERDAL ŞAFAK
Mezar ötesinden
Saddam Hüseyin'in başta YouTube ve...
'İlmiği boynuna Es Sadr geçirdi'
El Vatan ve El Riyad: Maskeli cellatlardan biri, babası ve iki erkek...
ABD'de ilk: Vekil Kuran'a el bastı
Ülkenin ilk Müslüman Kongre üyesi seçilen Ellison, dün bir ilke daha...
Başkan ne derse o!
Başkan ne derse o!
Galatasaray Teknik Direktörü Gerets, yönetimde kendisi için yaşanan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu