kapat
   
05 Ocak 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sur Belediye Başkanı Demirbaş (ortada) daha önce 5 bin adet Türkçe-Kürtçe çocuk kitabı bastırmıştı.
Sur Belediye Meclisi 'çok dilliliği' onayladı
Hukukçular 'Resmi evrakta olmaz' diyor
Demirbaş daha önce yargılanmıştı
"Türkiye'yi güçlendirir"

O makalenin ilk adımı

Diyarbakır Sur Belediye Başkanı, yargılanıp beraat ettiği makalesinde yazdığı "çok dilli" belediyeciliği resmiyete döktü. İlk uygulama: Kürtçe hizmet....

Sur Belediyesi tartışılacak bir karara imza attı. Karara göre belediye hizmetleri Türkçe'nin yanısıra Kürtçe başta olmak üzere yerel dillerde verilecek. Duyurular bu dillerde yapılacak. Personel bu dilleri konuşacak.

BAKANLIK'TAN SORUŞTURMA
DTP'li Başkan Abdullah Demirbaş'ın Avrupa Sosyal Forumu'na sunulan "Çok Dilli Belediyecilik" başlıklı makalesindan yola çıkılarak alınan karar için İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma başlatıldı.

RESMİ EVRAK İÇİN DE ÖNERDİ
Demirbaş makalesinde belediyelerde unvan ve görevlerin, sokak ve caddelerin de çok dilli tanımlanmasını, resmi evrakların farklı dillerle yazılmasını önermişti. Demirbaş makalesi nedeniyle yargılanmıştı.

'TBMM DE BÖYLE BİR KARAR ALSIN'
DTP'li Başkan Abdullah Demirbaş "Turistik yerlerdeki belediyeler birçok hizmetlerinde hatta tabelalarında İngilizce, Almanca gibi dilleri kullanıyor. Bizim yapmak istediğimiz de bunun gibi bir şey" dedi ve ekledi: "Neden TBMM'de de böyle bir karar alınmasın?"


Sur Belediye Meclisi 'çok dilliliği' onayladı

Diyarbakır'ın Sur Belediyesi, Türkiye'de ilk kez gerçekleşen bir karara imza attı. Böylece belediyeye alınacak personel Kürtçe, Zazaca, Ermenice gibi dilleri bilenlerden seçilecek.

Diyarbakır'ın Sur Belediyesi, ilginç bir karara imza attı. Belediye Meclisi "Çok Dilli Belediyecilik Hizmetleri"ne resmiyet kazandırıyor. Sur Belediye Meclisi dün 7'ye karşı 17 oyla bundan sonra belediye hizmetlerinin Türkçe yanında Kürtçe, Zazaca, Arapça gibi yerel dillerde de verilmesini kabul etti. Karar uyarınca personel alınırken bu dilleri bilenler tercih edilecek. Belediyede yerel dil ve lehçeleri bilen tercümanlar bulundurulacak. Belediye duyuruları da yine bu dillerde yapılacak, internet sitesi bu dillere göre düzenlenecek. Belediye bu dillerde kitap bastırabilecek. Resmi yazışmalar ise Türkçe olacak, Sur Belediyesi'nin antetli kağıtlarında bu diller kullanılmayacak.

İNGİLİZCE
ÖRNEĞİ
Daha önce "Terör örgütünün propagandasını yapmak" iddiasıyla yargılanan DTP'li Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde beraat edince, makaledeki önerileri hayata geçirmeye başladı. Belediyeden yapılan açıklamada, 2006 yılında Sur ilçesinde konuşulan dil konusunda anket yapıldığı belirtilerek, halkın yüzde 24'ünün Türkçe, yüzde 72'sinin Kürtçe, yüzde 1'inin Arapça ve yüzde 3'ünün de Süryanice- Ermenice konuştuğu belirtildi. SABAH'a konuşan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, çok dilliliğin zaten fiilen turistik bölgeler başta olmak üzere bir çok yerde yaşandığını söyledi. Turistik beldelerde belediye hizmetlerinde Türkçe yanında İngilizce ve Almanca gibi dillerin de kullanıldığını, tarihi mekanlar için Latince isimlerin verildiğini anlatan Demirbaş, "Hizmet verebilmek için hizmet alacak vatandaşla aynı dili konuşmak zorundasınız. Birbirinizi anlamazsanız hizmet veremezsiniz" dedi. Daha önce Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Süryanice ve İngilizce broşür bastırdıklarını, Kürtçe-Türkçe oyun kitapları ve çocuk dergisi çıkardıklarını belirten Demirbaş, şunları söyledi: "Yerel dilleri bilmeyenleri işe almayacağız demiyoruz. Bunu bir bilme önerisi olarak sunuyoruz. Belediye hizmetini yürütürken, ya halkın dilini bilmeli ya da o dili tercüme edecek birileri bulunmalı. Bu nedenle ya personeli eğiteceğiz ya da yeni personel alacaksak bu dili de isteyebiliriz. Umuyoruz ki bu Türkiye'nin farklılıklar içinde birlikteliğine güzel bir örnek olur. AB standartlarında demokrasi için de çok dilli yapıyı güçlendirmek gerekir. Bu AB'nin temel normlarından. Türkiye'de de aslında bir çok kurum çok dilliliği yapıyor. THY yolcularına İngilizce hizmet veriyor."

JET SORUŞTURMA
Demirbaş "Bu konuda daha önce yazdığım makaleden ötürü yargılandım ve beraat ettim. Yasal bir engel çıkabileceğini düşünmüyorum. Umuyorum ki yaptığımız çalışma, TBMM'ye de örnek olur ve oradan da bu yönde bir karar çıkar" dedi. İçişleri Bakanlığı ise Belediye Meclisi'nin kararıyla ilgili olarak bir mülkiye müfettişinin konuyu araştırmakla görevlendirildiğini açıkladı.

UĞUR BECERİKLİ - ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ashley için hayat altı yaşında durdu
 Yoldaki ihmal Taşar'ın ölümüyle ortaya çıktı
 CIA yöneticileri bile Türkiye'ye ava geliyor
 Sistem çalışmadı, 350 bin öğrenci mağdur
 Ana karnında dayak sakat bıraktı iddiası
 Yük treni biçti: 7 ölü
 Samanyolu TV'nin dizisine inceleme
 Sezen'e arabuluculuk çağrısı
 Estetik bile yapılacak
 YİBO gerçeği: Sorun sevgisizlikte
 'Büyük Ödül' Sezai Karakoç'a verildi
 Cevap ve düzeltme
YILMAZ ÖZDİL
İp'ucu...
Saddam asıldı.
Bizim medya kahroldu. İpe...
ERGUN BABAHAN
Demirel'in mektubu
9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman...
BALÇİÇEK PAMİR
Ben olsam inadına Köşk'e çıkarım
Kim ne derse desin...
UMUR TALU
Böyle başa böyle viraj!
Durum şu:
Yolun o mevkiinin...
FATİH ALTAYLI
Çok ince bir girişim
Diyarbakır'da yine "ince" bir...
ERDAL ŞAFAK
Mezar ötesinden
Saddam Hüseyin'in başta YouTube ve...
'İlmiği boynuna Es Sadr geçirdi'
El Vatan ve El Riyad: Maskeli cellatlardan biri, babası ve iki erkek...
ABD'de ilk: Vekil Kuran'a el bastı
Ülkenin ilk Müslüman Kongre üyesi seçilen Ellison, dün bir ilke daha...
Başkan ne derse o!
Başkan ne derse o!
Galatasaray Teknik Direktörü Gerets, yönetimde kendisi için yaşanan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu