kapat
   
29 Kasım 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yıldırım'dan "İnce mesaj"

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım Cihan Oskay'ın şike iddiaları ile ilgili olarak medya karşısında çıktı. Olayın federasyona bırakılmadan devlet tarafından araştırılmasını isteyen Başkan Yıldırım "Bu ülkede, ülke menfaati için çarpışan, ama hapiste yatan insanlar var. Onlara çok ince mesajımdır. Onu bilenler bunu alıyorlar'' dedi.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri, geçtiğimiz Pazartesi akşamı Telegol programında yayınlanan şike ve teşvik primi iddiaları ile ilgili olarak Fenerbahçe Faruk Ilgaz Divan Tesisleri'nde bir basın açıklaması yaptı.

Çok
sayıda basın mensubunun izlediği ve birçok televizyon kanalından canlı yayınlanan toplantıya yöneticiler Murat Özaydınlı, Ali Yıldırım, Ali Koç, Şekip Mosturoğlu, Hakan Dinçay, Turhan Şahin, Ünal Uzun, Semih Özsoy ve Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay katıldı.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, kendisinin isteğiyle 2000-2001 sezonunun son haftasında Cihan Oskay'ın Samsunspor'a para götürdüğü ve Trabzonsporlu bazı futbolculara da Galatasaray maçı için teşvik primi teklif ettiği yönündeki iddiaların gerçek olmadığını açıkladı.

Fenerbahçe Burnu'ndaki Faruk Ilgaz Tesisleri'nde yöneticiler ve Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay ile düzenlediği basın toplantısında iddialarla ilgili açıklamalar yapan Yıldırım, sporda temiz bir toplum için herkesi göreve çağırdı.Devletten Türk futbolundaki şike ve teşvik iddialarıyla ilgili detaylı bir araştırma yapmasını, bu araştırmanın sadece federasyona bırakılmamasını isteyen Yıldırım, şunları söyledi:

''Katoliklerde bir nikah kıyma olayı var. Nikah öncesi herkes söyleyeceği ne varsa itirazı varsa söyler. Bugün Türk spor kamuoyunun bir katolik nikah kıyma günüdür. Herkes ne biliyorsa, yalnız bu olayla ilgili değil, söylesin. Fenerbahçe'nin 10 yılı araştırılsın diyorum. Kim ne biliyorsa çıksın bugün açıklasın, bugün günüdür. Ama bugünlerde açıklamayanlar 1-2 sene sonra başka şeyler açıklarsa bu nikah olmamış olur. Sporda temiz bir toplum istiyorsak herkesi göreve çağırıyoruz.

Bu görev önce bizlere, kulüplere, fedederasyona ve onun ötesinde de devlete düşüyor. Bunu çözecek devlettir. Bu kadar pisliğe batılmış bir ortamda Futbol Federasyonu bunun altından kalkamaz. Çünkü işin içinde onlar var. Onların olduğu bir yerde temizlik olmaz. Bu temizliği ancak devletin teftiş kurulları veya oluşturacağı kurullar çözebilir. Biz buna hazırız diğer kulüplerin de hazır olduğuna inanıyorum. Federasyon buna hazırlıklı olması lazım. Devleti de bu göreve çağırıyorum.''

Cihan Oskay'ın açıklamalarında çelişkiler bulunduğunu ve suçsuz insanları zan altında bıraktığını ifade eden Yıldırım, bir komplo ile karşı karşıya kaldıklarını ve Oskay'ın akli dengesinden şüpheli olduğunu vurguladı.

Yıldırım, ''Kendisinin isteğiyle 2000-2001 sezonunun son haftasında Cihan Oskay'ın Samsunspor'a para götürdüğü ve Trabzonsporlu bazı futbolculara da Galatasaray maçı için teşvik primi teklif ettiği'' yönündeki iddiaların gerçek olmadığını açıkladı.

Yıldırım, Oskay'ı tanıdığını, ancak kendisiyle bir dostluğunun bulunmadığını bildirdi. Oskay'ın, ofisine gelerek kendisinden 150 bin dolar aldığı iddialarının gerçek olmadığını kaydeden Yıldırım, ''Şirketime hiç gelmedi. Gelse benim odamın kapısını bulamaz'' dedi.

2000-2001 sezonunda Samsunspor ile yapılan maçla ilgili, daha sonra Fenerbahçe'ye transfer edilen Ali Akdeniz'in adının da karışması konusunda Yıldırım, ''Ali Akdeniz bu işin içindeyse, neden ilk yarıda Fenerbahçe'ye gol attı. Fenerbahçe galip gelse veya berabere kalsa şampiyon olacak. Ali Akdeniz, bu durumda bize gol atar mı? İkinci bir pozisyona girdi. Onu atsaydı ne olacaktı Fenerbahçe'nin durumu'' şeklinde konuştu.

''FEDERASYON BAŞKANININ DEĞİŞİM İÇİNDE OLMADIĞINI GÖRÜYORDUM''

Bu yaşananların, bugünün olayları olmadığını kaydederek, geçen şubat ayındaki kongrede yaptığı açıklamaları hatırlatan Yıldırım, ''Korktuğumu ifade ettim. Değişim için geldiğini söyleyen federasyon başkanının, değişim içinde olmadığını görüyordum çünkü. Yeni dönemin bizler için zor olacağını düşünüyordum, ifade ettim. Başkanlığı bıraktığımı açıkladıktan sonra gelişmeler aynı şekilde devam etti. Her taraftan dedikodu ve laflar duyuyoruz. Samsunspor maçıyla ilgili olaylar konusunda bir süre önce dedikodular duyduk. 'Tedbir alalım' dediler. 'Olmayan bir şey için tedbir alınmaz' dedim, tedbir almadık'' diye konuştu.İddialarda söz konusu olan paraların kime gittiğinin belirlenmesi gerektiğini kaydeden Yıldırım, ''Ben 'vermedim' diyorum. Mustafa Çebi de 'Almadım' diyor. Olmayan parayı kim aldı, kim verdi'' dedi.

''KULİS YAPSAYDIK HERHALDE BUGÜN BUNLAR OLMAZDI''

Son federasyon seçimlerinde kulis ve kongre çalışması yapmadıklarını ifade eden Yıldırım, ''Herhalde yapsaydık bugün bunlar olmazdı'' dedi.Gelinen süreçte hep federasyonun yanlışlıklarını dile getirdiklerini ve bunu da hep kamuoyu önünde yaptıklarını anlatan Yıldırım, ''Bu açıklamaları kapalı kapılar ardında yapmadık. Belden aşağı vurmadık. Ne söylediysek kürsüye çıkıp, medyaya, camiamıza anlattık. El altından kasetler hazırlayıp kamuoyuna sunmadık'' diye konuştu.

KIRAN İLE GÖRÜŞME

Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Kıran'ın, geçen haziran ayında kendisine gelerek Ulusoy ile barışmalarını istediğini belirten Yıldırım, Kıran ile yaptığı görüşmeleri, şöyle aktardı:

''Tahir Kıran haziran ayında bana geldi. Federasyon ile ilgili düşüncelerini söyledi. 'Haluk Ulusoy ile barışın' dedi. Yanımda kardeşim, bir de dostum vardı. Ulusoy ile şahsi problemim yok. Onunla ortak hiçbir noktamız yok. Tek ortak noktamız Fenerbahçe'nin haklarının yenmemesi, bütün kulüplere adaletli davranacak bir federasyonun bizim için yeterli olduğuydu. 'Yumuşama olursa Fenerbahçe şampiyon olur' dedi. Bana söyledi bunları. 'Fenerbahçe daha rahat şampiyon olur, önünüze zorluklar çıkmaz' dedi. Ben bunun olmayacağını kendisine anlattım. Sonra ikinci bir randevu istedi, geldi. Kardeşimin şirketinde randevu verdim. Konuşma yaptık, ama önce benimle teke tek konuşmak istedi. Bana, telefonlarımın dinlendiğini, bu konuşma sırasında bazı cümleler sarf ettiğimi ve bundan dolayı bazı olayların olacağını söyledi. Bunun üzerine ben kardeşlerimi ve dostumu aldım içeriye, onların yanında da tekrar etmesini istedim. Gereğini savcılıkla yapacağım.

Üçüncü sefer geldi. Kardeşimin evine geldi. Marco Aurelio'nun Türk vatandaşı yapılabileceğini, başka oyuncular varsa onların da yapılabileceğini, 15 günlük süre olduğunu ve yeni bir kanun çıkacağını, bunu ortadan kaldıracaklarını söyledi. Federasyon mevzuları yine konuşuldu. Kalktım evime gittim.''

NİHAT ÖZDEMİR'İN HAKEM DEMİRLEK HAKKINDAKİ AÇIKLAMALARI

Aziz Yıldırım, Trabzonspor ile deplasmanda yaptıkları maç öncesi, maça atanan hakem Bülent Demirlek ile ilgili kulüp başkan vekili ve basın sözcüsü Nihat Özdemir'in yaptığı açıklamanın nedenine de açıklık getirdi.

Yıldırım, maçtan önceki pazartesi günü Tahir Kıran, Şükrü Yazıcıoğlu ve bazı dostlarının, hakem Bülent Demirlek ile bir gece kulübünde sabahladığını ileri sürerek, bundan endişe edip, bu tip açıklamalara gerek duyduklarını kaydetti.Yıldırım, şunları söyledi:

''Geçen hafta Nihat Özdemir bir konuşma yaptı. İnsanlar 'Neden konuşuyor' dedi. Pazartesi günü Tahir Kıran, Şükrü Yazıcıoğlu ve onların bazı dostları ile hakem Bülent Demirlek bir gece kulübünde sabaha kadar beraber oldular. Perşembe günü de bizim maça atandı. Trabzonspor maçının hakeminin ilk ve ikinci devredeki durumunu, pozisyonunu kamuoyu değerlendirsin. Biz bu endişeleri duyduğumuz için Nihat Özdemir'e bu açıklamaları yaptırdık. Bunun dışında, Futbol Federasyonu temsilcilerine müdahale etmeye çalıştılar. Onlara bir şeyler yazdırmaya çalıştılar, ama onlar yazmadı.''

"F.BAHÇE'YE BİLEREK HAİNLİK YAPANLAR VAR"

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Cihan Oskay'ın ortaya attığı iddiaların, Türk futbolu için bir milat olması ve gerçeklerin kısa zaman içinde aydınlatılması gerektiğini kaydetti.Fenerbahçe Burnu'ndaki Faruk Ilgaz Tesisleri'ndeki basın toplantısında, olayların içinde sadece Tahir Kıran'ın bulunduğuna inanmadığını kaydeden Yıldırım, ''Fenerbahçeli olup, Aziz Yıldırım düşmanlığından dolayı Fenerbahçe'ye bilerek hainlik yapanlar var'' dedi.

Devletin bu işi ele alarak, kimlerle görüşüldüğünü ortaya koyup, bu olayı çözebileceğini anlatan Fenerbahçe Kulübü Başkanı, ''Bu bir milat olmalı. Biz kaçmıyoruz, 'Araştırılmasın, soruşturulmasın' demiyoruz. Tam tersi, Futbol Federasyonu'na bırakılmadan araştırma yapılsın. Onlara bırakılacak bir iş değil. Bunu 1 haftada, 10 günde çözmek lazım. Camia olarak böyle bir şeyin içinde olmadığımızın gösterilmesini istiyoruz. 'At çamuru, izi kalsın' politikası burada geçerli olmamalı'' şeklinde konuştu.

Cihan Oskay'ın korumaya alınması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, ''Devletin savcılarının acilen bu işe el koymalarını istiyoruz. Biz zaten gerekli girişimleri yapıyoruz, ama onların da bunu çabuklaştırarak, bu şahsı korumaya almaları gerekir. Korkuyorum, bir şey yapacaklar, yine bana bırakacaklar işi, yıkacaklar üstüme'' diye konuştu.
Bütün futbol ailesine çağrı yaptığını belirten Yıldırım, kendilerine bu saldırıların, hazırlanan tezgahlar sonucunda yapıldığını ve bundan sonra da olacağını, ancak bunlara göğüs gereceğini söyledi.

Yayınlanan söz konusu kasetin, 2 ay önce federasyon başkanı ve diğer yetkililer tarafından Almanya'da izlendiğini ifade eden Yıldırım, ''Kasetin yayınlanması için neden 2 ay beklenmiştir'' diye sordu.

Söz konusu iddiaları, para istendiği için bazı kuruluşların yayınlamadığını hatırlatan Yıldırım, ''Diğer kuruluşa gidip yayınlattılar. Çok önemli bir yetkili telefon ediyor bir idareciye. O idareci de bu yayınlayan arkadaşın kankası. O kankası rica ediyor buna. O da kaseti alıp son haline getirerek, telefonlar açıp, şaşırtıcı sorular sorup, böyle bir oluşum yapıyor. Hiç benimle konuşmadan, muhatap kimselerle görüşme yapmadan kamuoyuna sunuyorlar'' diye konuştu.

Yıldırım, toplantının sonunda, programı hazırlayan gazetecinin kankasının kim olduğunun sorulması üzerine, ismi söylemeden masadan kalktı.

Yıldırım, ''Onlara buradan çağrı yapıyorum. Bu ülkede, ülke menfaati için çarpışan, ama hapiste yatan insanlar var. Onlara çok ince mesajımdır. Onu bilenler bunu alıyorlar'' diyerek sözlerini tamamladı.

Toplantıdan sonra, Yıldırım'ın son sözlerinin farklı anlaşılmaması için kulübün internetteki web sitesinde bir açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

''Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın, açıklamalarının son bölümünde 'Ülkesinin menfaati için hapiste olan nice insanlar var' sözüyle vermek istediği mesaj şöyledir; Futbolun iyiliği için yanlış kararlar alınıp, futbolun gerçek savunucularının suçlanmaması ve mahkum olmaması yönünde bir saptamaydı.''

ALİ KOÇ: TELEGOL PROGRAMI BASIN İLKELERİNİ İHLAL ETTİ

Açıklamada ilk olarak Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Asbaşkan Ali Koç söz aldı. Telegol programının basın ilke ve etik kurallarını ihlal ettiğini vurgulayan Koç, ''Toplumumuz için daha faydalı konuları tartışmak amacı ile bir araya gelelim isterdim ama olmadı. Pazartesi akşamı Star TV Kanalı'nın Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 2000-2001 sezonundaki şampiyonluğu ile ilgili olarak asılsız iddialara yer verilmiştir. Telegol Programı'nda Fenerbahçe Spor Kulübü zan altında bırakılmıştır. Konunun kaynağının kullanılış şekli camiamızı derinden sarsmıştır'' diye konuştu.

''Gazetecilik mesleğinin hiçbir etik kuralına riayet edilmeyen programın yayınlanış tarihi de ilginçtir'' diyen Koç, şöyle devam etti:''Turkcell Süper Lig'de lider olduğumuz, UEFA'da mücadele ettiğimiz ve üst üste derbi oynanan bir döneme denk getirilmiştir. Kişilerin şerefine ve namusuna böyle kolay saldırılar gerçekleştirilemez. Unutmayın ki bizim başımıza gelen yarın sizin de başınıza gelebilir. Telegol programı Cihan Oskay'ın sözlerini kayıtsız şartsız hiç sorgulamadan kabul edilmiştir. Cihan Oskay'ın, emniyeti suiistimal ve karşılıksız çekten dolayı tutuklama kararı vardır. Bu kişinin vergi dairesi tarafından yurtdışına çıkış yasağı vardır. Bu kişi çok kısa süre önce sayın başkanımıza övgüler yazarken, Telegol programından da olumsuz şekilde söz ediyordu. Özgeçmişi ve psikolojik durumu göz önüne alındığında Telegol Programı'nın kendisini devlet adamı gibi karşılaşması da hayret verici ayrı bir olaydır.''

Fenerbahçe Spor Kulübü'ne herhangi bir söz hakkı verilmediğinden yakınan Koç, program sunucusunun Başkan Aziz Yıldırım ile görüşmediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Sürekli olarak ilgili kişilerin telefon bağlantısına alınacağı söylenirken, başta Ahmet Çakar gibi kişiler yayına bağlanmamış, bağlanmak isteyenler ise bıkmaları için bekletilmişlerdir. Yönetim kurulu üyemiz Şekip Mosturoğlu dahi, yayına bağlanmak için kanal yöneticilerini araya koyması ile ancak bağlanabilmiştir. Sunucunun ilk kez duyduğunu iddia ettiği ses kayıtları, alt yazıları da hazır bir halde yayına verilmiştir. Cihan Oskay'ın kasetler çantamda dediği halde kasetler çok önceden rejide yer almıştır. Ayrıca yayın esnasında (Ben cep telefonu ile mesaj çekmesini bile bilmem) diyen Cihan Oskay'ın kasetleri mükemmel bir şekilde nasıl kaydettiği hiç sorgulanmamıştır. Cihan Oskay'ın sesindeki sabitlik uzmanlar tarafından konuşmanın profesyonel bir ortamda yapıldığını göstermiştir. Serhat Ulueren, Tamer Tuna'ya Cihan Oskay'ın telefon numarasını kendisinin verdiğini söylemiştir. Bu da bunun kanıtıdır.''Ali Koç, yayına bağlanan kişilerin iddiaları bir bir çürütürken, yayıncı ve yorumcuların olayları sahiplenmeye başladıklarını kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Şike yapıldığı iddia edilen maçlarda Ali Akdeniz Fenerbahçe'ye gol atmıştır. Oktay ise maçta iki golü boş kaleye atamamıştır. Eminim ki biliyorsunuzdur ancak kayıtlar söz konusu olayın yapıldığı iddia edilen zaman diliminde değil, birkaç ay önce yapıldığı görülmüştür. Taraflı yapılmış bu yayıncılık ile tüm etiği ihlal etmişlerdir. Şerefi ve namusu ile bu mesleği yapan tüm gazetecilerin de bu olaya tepki göstermesini bekliyoruz. Bugün bunları gerçekleştiren zihniyetin yarın neler ile geleceğini düşünmek bile istemiyorum.''

ŞEKİP MOSTUROĞLU: HUKUKİ YOLLARDAN HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ

Fenerbahçe Kulübü Hukuk ve Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, 2000-2001 sezonunda Fenerbahçe ile ilgili şike ve teşvik iddiaları konusunda hukuki yollardan haklarını aramak için başvurulara başladıklarını söyledi.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile birlikte Faruk Ilgaz Tesisleri'ndeki toplantıda yer alan Mosturoğlu, Cihan Oskay adlı kişinin bir televizyon kanalında yer alan açıklamalarının ardından başlattıkları hukuki süreçle ilgili bilgiler verdi.

Son derece iyi organize edilmiş bir karalama kampanyasıyla baş başa olduklarını ifade eden Mosturoğlu, ''Profesyonel destek almış bir adam, ulusal bir kanalda yayınlanan programı kullanarak akıl almaz iftiralar atmıştır. Bu profesyonel oluşumun arkasında olan teknik, parasal, lojistik destek sağlayanlarla adalet önünde hesaplaşacağımızı duyuruyorum'' dedi.Televizyon kanalındaki programın yayınıyla ilgili olarak da Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) nezdinde hem kulübün, hem başkan Yıldırım'ın gereken başvuruları yapacağını bildirdi.

Konuyla ilgili manevi tazminat davalarını kendileri ve taraftarların açacağını belirten Mosturoğlu, ses kayıtlarıyla ilgili de adı geçen kişilerin dava açacaklarını bildiklerini kaydetti.

Mosturoğlu, olayın perde arkasının aydınlatılması doğrultusunda yasaların cevap verdiği ölçüde savcılığa suç duyurusu yapacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

''2000-2001 sezonundaki Samsunspor-Fenerbahçe maçına ilişkin olarak, futbol federasyonu yönetim kurulu üyesi Tahir Kıran'ın 2005-2006 sezonuna ilişkin iddialarıyla ilgili olarak, futbol federasyonuna, Başbakanlığa, Spordan Sorumlu Başbakan Yardımcısına başvuruda bulunmuştuk.

Şaşırtıcıdır ki federasyon, meczup dediğimiz şahsın saçmalıklarına soruşturma başlatırken, kendi yönetim kurulu üyesinin, röportajı yapan gazeteciler tarafından da doğrulanan beyanlarına, futbol kulübünün araştırma yapılması istemine bugüne kadar maalesef cevap vermemiştir. İsteğimiz bizim ile ilgili ne kadar iddia varsa araştırılması, ancak geçmişte olduğu gibi bunun sürüncemede bırakılmamasıdır. Kulübümüz bir zan altındadır. Derhal soruşturma başlatılarak bu soruşturmanın sonuçları kamuoyuna açıklanmalıdır.

Devletimize sesleniyoruz. Özel bir yasa ile derhal bağımsız güvenilir kurul oluşturulsun. Bugüne kadar ortaya atılan tüm iddiaları araştırsın. Sonuçları ne olursa olsun bu iddialar sonlandırılsın. Suçlular varsa cezalandırılsın. Herkes eteğindeki taşları döksün, kendi kapısının önünü temizlesin. Aksi takdirde bu tartışma ortamı futbola zarar verecektir.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Beşiktaş: 2 Club Brugge: 1
 Federasyon: İnce mesajı anlayamadık
 Şahin: Şike iddiaları titizlikle incelenmeli
 Küme düşürme mi zaman aşımı mı?
 Lucescu: Demek ben haklıymışım
 F.Bahçe'de hedef ilki başarmak
 Oubina: Eğer kazanmazsak herşey biter
 Futbol Federasyonu hakkında soruşturma başlatıldı
 Pekin Olimpiyatları'nın bilet fiyatları açıklandı
 Zaza'nın 8 sayısı Atlanta'ya yetmedi
 Zico'dan terapi
 Tigana köpürdü
 Taraftar münferit gelecek
 Kartal'ın vatani görevi
 Yönetim de Doğan da gitmiyor
 Lider Telekom
 Hidolar, Memoları yendi!
 Kartal Fransa'da yıkıldı
 Kayıtlar profesyonel
 Günün içinden
 'O parayı senden ya da Yıldırım'dan alacağım'
 Savaşta son hamle
Laiklik yeniden tanımlansın
Laiklik yeniden tanımlansın
Papa, Ankara yolunda laik Türkiye ve Avrupa yerine, geleneklere...
İftiralardan müteessiriz
İftiralardan müteessiriz
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, görüşmesinin ardından Papa'ya şu...
Jartiyer ve beyaz g-string
Jartiyer ve beyaz g-string
Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen Bükreş Moda Haftası'nda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu