kapat
   
29 Kasım 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İftiralardan müteessiriz
İki heyet 11'er kişiyle temsil edildi
Uçakta özel mönü
Köşk'te B tipi karşılama
Nasıl hitap ettiler?
Akşama kadar yemek yemedi en çok Bakan Şahin'i sevdi
Kamera açık unutuldu
İbrik seti hediye etti

Bardakoğlu'ndan ders gibi sözler

Papa- Diyanet İşleri Başkanı Prof. Bardakoğlu zirvesinde söze "Bismillahirrahmanirrahim, tüm resullere selam ve salavat olsun" diye başlayan Bardakoğlu Papa'nın önceki sözlerini hedef aldı: Bilimsel ve tarihsel verilere dayanmayan, adalet ve insaf ölçüleriyle bağdaşmayan iftiralardan son derece müteessiriz.

İftiralardan müteessiriz

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, görüşmesinin ardından Papa'ya şu eleştiriyi yöneltti: Son dönemde İslamofobi tırmandı. Tarihsel hiçbir veriye dayanmayan iftira ve iddialardan müteessir ve müştekiyiz.

Papa 16. Benedict, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'na tarihi ziyaretini dün gerçekleştirdi. İlk kez bir İslam ülkesini ziyaret eden Papa, konuşmasını, açıklamalarıyla kırdığı Müslümanların gönlünü almak için, dinlerin ortak noktalarına vurgu yaptı. Bardakoğlu ise eylül ayındaki konuşmasında İslam'ın kılıç zoruyla yayıldığı sözlerini yanıt verdi. İki din adamının merakla beklenen görüşmesi, Bardakoğlu'nun makamında gerçekleşti. Beyaz peleriniyle görüşmeye gelen Papa, Bardakoğlu'na teşekkür ederek, "Sorumluluklarınızın bilincinde olarak size hürmet duygularımı sunuyorum, Türkiye'deki Müslümanları sevgi dolu hürmetle selamlıyorum" dedi. Türkiye'nin Hıristiyanlar için büyük önem taşıdığını söyleyen Papa, ilk Hıristiyan topluluklarının burada kurulduğunu, bu topraklarda edebiyatın ve sanatın yeşerdiğini vurguladı. Papa, "Hıristiyan ve Müslümanların ilerlemelerinin en uygun yolu birbirlerini samimiyetle daha iyi tanıma arzusuyla farklılıklarına saygı göstererek ve ortak yanlarını kabul ederek gerçek bir diyalogda buluşmaları olacaktır" dedi.

RONCALLİ'NİN
SÖZLERİNE ATIF
Papa, 1935 yılında Vatikan temsilcisi olarak İstanbul'a gelen daha sonra 23. Jean olarak Papa olan Angelo Guiseppe Roncalli'nin, "Ben Türkleri seviyorum. Rab beni onlara gönderdi. Bu halkın doğal niteliklerini takdir ediyorum. Bu toplumunda medeniyetlerin kat ettiği yollarda bir yere sahiptir" sözlerine de atıfta bulundu. Tüm insanların ortak bir kökene sahip olduğunu söyleyen Papa, "Hıristiyan ve Müslümanların diyalogunda ortak anganjmanımızın simgesi ve bu uzun yolda saygı dostluk içinde sebat ve cesaret veren bir an olması için dua ediyorum" dedi.

BARDAKOĞLU'NUN ELEŞTİRİSİ
Bardakoğlu "Değerli Misafirimiz" diyerek hitap ettiği Papa'nın Müslümanları kıran "Muhammed, vaaz ettiği inancı kılıçla yayma emrinden başka hangi yeniliği getirmişti" sözlerine diplomatik bir üslupla yanıt verdi: "Son dönemlerde İslamın yeryüzüne 'kılıçla yayıldığı', Müslümanların potansiyel şiddet uygulayıcıları olduğu anlayışını ifade eden 'İslamophobia'nın giderek tırmandığını birlikte müşahede ediyoruz. Bilimsel ve tarihsel hiçbir araştırma ve veriye dayanmayan, adalet ve insaf ölçüleriyle de bağdaşmayan iftira ve iddialardan, adını barıştan alan İslam'ın her mensubunun son derece müteessir ve müşteki olduğunu ilan etmek isterim. Ayrıca bu kabil iddia ve girişimlerin, dinleri istismar ederek din adına yanlış işler yapanlara en büyük destek anlamına geldiği de unutulmamalıdır."

DİNİ LİDERLERİN GÖREVİ
Bardakoğlu, konuşmasında din liderlerinin yapması gerekenleri de şöyle ifade etti: "Biz dini liderlerin ve dini kurumların bu korku ve kaygılara dayalı ön yargıların esi olmaması ve sağduyulu davranması esastır. Biz dini lidere çok hassas bir görev düşmektedir. Farklı din ve inanç mensupları birbirlerinin dinlerini onaylamaya ve yargılamaya gerek duymaksızın bir araya gelerek konuşabilmeli ve sorunların çözümünde gayret göstermeli. "

Bülent AYDEMİR - Evren MESCİ - Ceren AKDAĞ- Göksel


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Papa: Türkleri seviyorum
 Trafikte 'Papa' çilesi
 Eğitim Şurası'nın iptali için dava
 Sezer'den, Vakıflar Kanunu'na kısmi iade
 Erdoğan'dan tazminat kazandı
 Laiklik yeniden tanımlansın
 İmajını düzeltti, AB için Türkiye'ye destek verdi
 Mason Locası'nda soruşturma şoku
 Çakıcı'ya 19 yıl 2 ay hapis cezası
 DHKP-C Brüksel bürosuna kilit
 Aşçı'nın ölümü an meselesi
YILMAZ ÖZDİL
Turkuaz Bodrum...
Vallahi bana sorarsanız, değil Papa,...
ERGUN BABAHAN
Papa ve mesajı
Amerikan ABC Televizyonu Papa'nın...
MEHMET BARLAS
Erdoğan Papa'yı karşılayıp, spekülasyonları...
BALÇİÇEK PAMİR
60'ına gelince kocam "çıtır" mı bulacak?
Dünya Seksoloji...
UMUR TALU
Şeref tribünü!
Fenerbahçe, belki Galatasaray, belki de...
FATİH ALTAYLI
Özgüven ve cesaret
Dünün iki "cesuru" vardı. Biri...
ERDAL ŞAFAK
111'inci Papa
Başbakan Erdoğan dün...
Ocakta gösterimde
Bir Rum kızıyla Türk gencinin aşkını anlatan film, EOKA'cıları kendi...
Basın adını koydu: Irak'taki iç savaş
ABD'nin saygın medya kuruluşları Los Angeles Times ve NBC Irak'taki...
Küme düşürme mi zaman aşımı mı?
Küme düşürme mi zaman aşımı mı?
Bazı hukukçulara göre, 2001'de gerçekleştiği öne sürülen olayı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu