kapat
   
28 Kasım 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Endişeliyim ama gidiyorum
İstanbul'daki provada bile kuş uçurtulmadı
Papa ilk kez bir camiye gidiyor
Erdoğan havalimanında 20 dakika görüşecek

Benvenuto *Hoşgeldin

Papa'nın tarihi gezisi bugün başlıyor. Katoliklerin lideri İstanbul'da ilk kez bir cami gezerek dinlerin kardeşliği mesajı verecek ve Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyecek.

ENDİŞELİYİM AMA YİNE DE GİDECEĞİM
Papa, dün Türkiye gezisinin son hazırlıklarını yaparken, "Endişeliyim, ama bu geziyi yapmamın gerekli olduğuna eminim" dedi. Papa, Türkiye'de vereceği mesajları yeniden gözden geçirdi.

PATRİĞİN EKÜMENİK KART KRİZİ
Papa'nın gezisi öncesi, Rum Patrikhanesi gazeteciler için özel kartlar bastırdı ve dağıttı. Ancak İstanbul Valiliği, Patrikhane'yi ekümenik gösteren kartları geçersiz saydı.

Fatih'in fermanı
Cumhurbaşkanı Sezer, Papa'ya Fatih Sultan Mehmet'in Bosna Hersek'in fethinden sonra 1463'te yazdırdığı fermanın kopyasını hediye edecek. Ferman başka din ve ırktan olanlara özgürlük ve hoşgörü sağlayan tarihi bir belge.


Endişeliyim ama gidiyorum

Papa'nın 4 günlük Türkiye gezisi başladı. Ziyaretinde yapacağı konuşmayı kelime kelime gözden geçiren ruhani lider "Endişeliyim ama bu geziyi yapmanın gerekli olduğuna eminim" diye konuştu.

Papa Türkiye gezisine endişeli başlıyor. Bir haber ajansına konuşan Papa konuşmalarını kelime kelime gözden geçirdiğini belirterek, "Endişeliyim ama bu geziyi yapmanın gerekli olduğuna eminim" dedi. Papa 16. Benedict'in bugün başlayan Türkiye ziyareti öncesinde Vatikan Türkiye'ye yönelik dış politikasında önemli bir dönüş yaptı. Vatikan Başbakanı Kardinal Tarcisio Bertone ve Vatikan Dışişleri Bakanı Dominique Mamberti Vatikan'ın Türkiye'nin AB'ye girişine karşı olmadığı ve hatta Kopenhag kriterlerini yerine getirdiği takdirde memnuniyet verici olduğu yolundaki açıklamaları siyasi gözlemciler tarafından önemli bir dönüş noktası olarak yorumlandı.

AB
ÜYELİĞİNE DESTEK
Vatikan'ın Türkiye'ye yönelik dış politikasındaki bu temel değişim bugün Papa 16. Benedict tarafından Başbakan Erdoğan'a kapalı kapılar ardında söylenecek. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Papa 16. Benedict Erdoğan'a "Türkiye'nin müslüman bir ülke olması nedeniyle AB'ye alınmaması yolundaki düşünceyi kesinlikle benimsemediklerini ve bunun düşünülmesinden de üzüntü duyduklarını" ifade edecek. Vatikan'ın Türkiye'ye yönelik dış politikasında bir devrim olarak nitelendiriliyor. Diplomatik çevreler, Vatikan'ın Bertone, Mamberti ve Vatikan Basın sözcüsü Federico Lombardi aracılığı ile Türkiye'ye karşı bu yeni yaklaşımının Türk makamlarına ziyaret öncesi mesaj vermek amacını taşıdığı yorumunu yaptı. Aynı çevreler yaklaşık 1 yıl önce Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lucibello'nun Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e güven mektubu sunduğunda, kendisine "Vatikan'ın tutumunun Türkiye'yi üzdüğünün hatırlatıldığını" belirtti. Vatikan'ın şimdiye kadar AB konusunda Türkiye nezdinde yürüttüğü "tarafsız-fakat engelleyici" tavrı bugün tamamen değişmiş görünüyor. Vatikan basın sözcüsü Lombardi de dünkü açıklamasında bir kez daha Kopenhag kriterlerine uyduğu takdirde Türkiye'nin AB'ye girmesine karşı olmadıklarını ifade etti. Bu açıklamalar İtalya'da Vatikan uzmanları tarafından Türkiye-Vatikan ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak tanımlandı.

PAPA'NIN DELEGASYONU
Lombardi Papa'nın gezisinin olumlu geçeceğinden umutlu olduklarını ve Türk otoritelerini bu konuda güvenlerinin sonsuz olduğunu belirtti. Bugün TSİ 10.00'da Roma'dan Ankara'ya uçacak olan Papa'yı 30 kişilik bir delegasyon ve 66 gazeteci takip ediyor. Delegasyonda Başbakan Bertone, kültürel ilişkiler ve dinlerarası diyalogdan sorumlu Kardinal Poupard, Şark kiliseleri kongregasyonu başkanı Kardinal Davut Musa'nın yanı sıra Kardinal Etcehegaray, Kardinal Martino ve Papa'nın özel sekreteri, Vatikan basın sözcüsü Lombardi de heyette yer alıyor.

ÖZEL TİM GETİRİYOR
Ayrıca Papa'nın güvenliği için üç İtalyan jandarması ve üç İsviçreli Muhafızı da Türkiye'ye gelecek. Ayrıca İtalya hükümeti Ankara'daki makamlarla anlaşmalı olarak özel timler gönderdi. İtalyan Askeri Gizli Haberalma Servisi SISMI de Türk güvenlik kuvvetleri ve istihbarat servisiyle papanın güvenliği için ortak bir çalışma yürütüyor.

YASEMİN TAŞKIN - ROMA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Allah'tan geldik Allah'a döneceğiz"
 Katolik ve Ortodoks kilisesini buluşturacak
 Elçilik sokağına güvenlik ablukası
 Fotoğrafı afişe konulan kız AKP'ye dava açtı
MAHMUT ÖVÜR
Nevval Sevindi DYP'de
Siyaset kulislerinde DYP Genel...
MUHARREM SARIKAYA
AB denizinde alargada kalmak...
BRÜKSEL Öğle vakti...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Washington gerçekten darbe mi istiyor?
Newsweek dergisi,...
YAVUZ DONAT
Başbakan'dan, Osman Pepe'ye: "Git üstlerine!.."
Çevre ve...
Amerika'ya yerleşmem çünkü âşığım
Manken Güzide Duran ABD'de tanınmasına rağmen oraya yerleşmeyi...
60'ını geçen Türk erkekleri ayda bir kez seks yapıyor
Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği'nin bir araştırmasına göre...
Koruma Kurulu bile Acaristan'a çalışmış
Koruma Kurulu bile Acaristan'a çalışmış
Acarlar'ın, bir çivinin bile çakılamayacağı Beykoz'daki özel...
Üç vakte kadar müsteşar!
Üç vakte kadar müsteşar!
İmam Bayram Uzuner, 13 ayda il kültür müdür yardımcılığına yükseldi,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu