kapat
   
06 Kasım 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Liderlerden taziye mesajları
Türk siyasetinde bir devdi
Rahşan Ecevit taziyeleri evinde kabul ediyor
Yaşam savaşı 172 gün sürdü
Liderlerden taziye mesajları
Çok Özel Ecevit Fotoğrafları
Kıbrıs Şahini Karaoğlan
Evren:Cesur bir adamdı

Liderlerden taziye mesajları

Bülent Ecevit'in ölümü Türk siyasetini de üzüntüye boğdu. Siyasi parti liderleri ve politikacılar Ecevit'in ölümüy nedeniyle duydukları üzüntüyü dile getirdiler.

PROF. DR. ERDAL İNÖNÜ: 'TÜRKİYE'DE KARARLI BİR SİYASET ADAMIYDI'

Prof. Dr. Erdal İnönü, eski Başbakan Bülent Ecevit'in kararlı bir siyaset adamı olduğunu ve ülkeye çok hizmet ettiğini belirterek, ''Babamla mücadele etti, ama saygısını hiçbir zaman elden bırakmadı. Benim de kendisine saygım hep devam etmiştir'' dedi.

Erdal İnönü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bülent Ecevit'in ölüm haberini büyük bir üzüntüyle duyduğunu ifade ederek, ''Çok üzüldüm, ülkemizin siyaseti için büyük bir kayıp. Türkiye'de kararlı bir siyaset adamıydı rahmetli Ecevit. Ülkeye çok hizmet etti. Kendisini saygıyla, rahmetle anıyoruz. Başımız sağolsun'' diye konuştu.

İnönü,
Ecevit'in kendisinin 40 yıllık arkadaşı olduğunu hatırlatarak, Ankara'da üniversiteye asistan olarak başladığı dönemde, Bülent Ecevit ile bir sanat derneğinde sık sık bir araya geldiklerini anlattı.

Ecevit'in o dönem henüz siyasete girmediğini belirten İnönü, ''Sonradan siyasete girdi, ama sanatla ilgisi hep devam etti. Böyle bir konuda beraber çalışmaktan çok mutlu olmuştuk. Sanata meraklı bir genç olarak o zaman edebiyata ve resme de meraklıydı. Ondan sonra siyasete girdi, CHP'de çalıştı. Babamla beraber çalıştı. Sonradan karşı bir durum ortaya çıktı. Babamla mücadele etti, ama saygısını hiçbir zaman elden bırakmadı. Benim de kendisine saygım hep devam etmiştir'' dedi.

Erdal İnönü, Bülent Ecevit'in Türk siyasetindeki yerinin doldurulamayacağını ve artık arkadaşlarının onsuz siyaset yapacaklarını ifade ederek, ''Sevenlerinin ve bütün milletimizin başı sağolsun. Ailesine başsağlığı diliyorum, Rahşan Hanım'a başsağlığı diliyorum'' diye konuştu.

MESUT YILMAZ: "ECEVİT'İ HER ZAMAN İLKELERİNE BAĞLI, TUTARLI BİR DEVLET ADAMI OLARAK TANIDIM"

Eski Başbakan Mesut Yılmaz, dün akşam yaşamını yitiren Bülent Ecevit'in birlikte olma imkanı bulduğu çok değerli bir siyaset adamı olduğunu belirterek, tüm Türkiye'ye başsağlığı diledi.

Türkiye-AB ilişkileri hakkında konuşmalar yapmak üzere Almanya'ya giden Mesut Yılmaz, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada Ecevit'in cenaze törenine katılmak için tüm imkanlarını zorlayacağını, yetişemediği takdirde törene eşinin katılacağını ifade etti.

Yılmaz,''Yaklaşık 6 yıl birlikte aynı hükümetlerde sorumluluk taşıdık. Bu süre içerisinde kendisini her zaman ilkelerine bağlı, tutarlı bir devlet adamı olarak tanıdım. Kendisiyle çok verimli bir işbirliğimiz oldu. İnanıyorum ki, kendisi Türk siyasetinde hiçbir zaman silinmeyecek olan izler bıraktı. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim.'' dedi.

Almanya'da Türk AB ilişkileri konusunda konuşmalar yapacağını anlatan Yılmaz, Ecevit'in cenazesine katılmak için bütün imkanlarını zorlayacağını aksi takdirde eşinin törende hazır bulunacağını dile getirdi.

DEMİREL, RAHŞAN ECEVİT'İ TELEFONLA ARADI

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayınladı.Demirel, ayrıca Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'i de telefonla arayarak, başsağlığı dileklerini iletti.
Demirel, yayınladığı başsağlığı mesajında şunları kaydetti:
''Ülkemizin değerli devlet ve siyaset adamlarından, eski Başbakanlardan Sayın Bülent Ecevit'in vefatını teessürle öğrendim.Muhterem eşleri Rahşan Ecevit'e, kendisini sevenlere ve milletimize başsağlığı diliyorum.Uzun süren devlet ve siyaset hayatında yapmış bulunduğu hizmetler hatırlanacaktır.Merhuma Allah'tan rahmet diliyor, milletimize taziyelerimi sunuyorum. Saygılarımla.''
EVREN: "KIBRIS HAREKATI, HER BABAYİĞİDİN ALABİLECEĞİ BİR KARAR DEĞİLDİ"

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, ''Kıbrıs harekatı, her babayiğidin alabileceği bir karar değildi. İyi ki o zaman Ecevit gibi cesur bir adam vardı'' dedi.
Evren, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ecevit'i eskiden beri tanıyanlardan birinin kendisi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
''90 yaşının içindeyim, Karaoğlan'ın çalışmalarını bilirim. Dağ, tepe, dere demeden tüm Türkiye'yi dolaştı. İnönü ile mücadelesini hatırlarım, İnönü'yü indirip yerine geçmişti. Kıbrıs Harekatı'nı hatırlarım. O dönemler ben kuvvet komutanıydım. Kıbrıs Harekatı, her babayiğidin alabileceği bir karar değildi. Bu karar cesaret isterdi. İyi ki o zaman Ecevit gibi cesur bir adam vardı. Bu karar alındı ve Türkleri Rumların zulmünden kurtardık.''
Ecevit'in ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirten Evren, şunları kaydetti:

''Hayat böyle bir şey. Kimisi erken, kimisi geç gidiyor. Kimin ne zaman gideceği belli değil. Ecevit'in dürüstlüğü, çalışkanlığı, vazife aşkı hakkında kötü bir şey söylemek mümkün değil. Devletin 5 kuruşuna tenezzül etmedi. Bundan dolayı halk Ecevit'i çok sevdi. Bu dürüstlüğüne ve sevgiye karşılık, istenilen oyu bir türlü alamadı. Çünkü bunu 72 milyona birden anlatmak mümkün değil. Seçim zamanlarında başka etmenler öne çıkabiliyor.Yaptığı hizmetler unutulmaz. Hastalığı uzun sürdü. Uzun süre ölümle yaşam arasında kaldı.''

Ecevit'in cenazesine katılmak için Ankara'ya gideceğini bildiren Evren, ''Bu konularda çok talihsizim. Bütün cumhurbaşkanı ve başbakanların cenazelerine katıldım. Hatta Atatürk'ün cenazesinde, top arabasının arkasında çelengi taşıyan bendim. İnşallah bu son olur, başka cenazeye katılmam'' diye konuştu.

ECEVİT İLE EVREN'İN HATIRALARI

Ecevit'in başbakanlığı döneminde Genelkurmay Başkanı olduğunu hatırlatan Evren, ''Çok sıkı ilişkilerimiz oldu. O kadar saygılı ve hassas bir insandı. Çankaya'da buluşup konuşurduk. Arabaya binene kadar beni uğurlardı. Bu durumdan çok üzülürdüm. Yapmayın derdim, ama yine yapardı'' dedi.

Evren, şöyle devam etti:

''12 Eylül zamanında Ecevit de parti başkanı olduğu için onu da göndermek zorunda kaldık. Bunu ona kızgın olduğum için yapmadım. Ayrım yapamazdım. Bu benim kararım değildi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kararıydı. Ama bu karardan çok üzüntü duydum. 12 Eylül sonrası siyasilerin çalışmalarına bir dönem ara vermelerini istedik. Ama Ecevit 12 Eylül yönetimiyle mücadele etmek istedi. Bir mecmua çıkardı. Yabancı basına demeçler verdi. Bu suç oluşturduğu için sıkı yönetime verildi ve 2 ay mahkum oldu. Buna da çok üzüldüm ama yapacak bir şey yoktu. Bütün bunlara rağmen aramızda kırgınlık olmadı. Emekli olduğumda kendisi başbakandı. Ziyaretine gittim, yine ta aşağıda karşıladı.

1979'lu yıllarda turizmin patlama yapacağını bildiğimiz için kendisiyle oturup turizm hakkında neler yapabileceğimizi konuştuk. Kendisine siz kurumların kamplarını turizme açın ben de bütün Silahlı Kuvvetlerin kamplarını açayım dedim ama bazı kurumlar buna yanaşmayınca bu proje hayata geçemedi.''

TÜZMEN: NEZAKETİYLE ÖRNEK BİR İNSANDI


Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in basın toplantısı, Bülent Ecevit'in vefatı nedeniyle iptal edildi.Tüzmen, yaptığı yazılı açıklamada, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in vefatı dolayısıyla, ''Bu acılı günde'' şahsına yönelik asılsız iddialarla ilgili basın toplantısı yapmayı uygun görmediğini belirtti.
Tüzmen, açıklamasında şöyle dedi:
''Büyük bir devlet adamını, büyük bir lideri, karşısındakilerin bile hakkını teslim ettiği bir siyasetçiyi kaybettik.Kendisi, siyasetteki nezaketiyle örnek olacak bir insandı. Kendisi başbakan iken ben Dış Ticaret Müsteşarıydım. Onunla Amerika ziyaretinde zorlu kota müzakereleri yapmıştık.
Bu acılı günde şahsıma yönelik asılsız iddialarla ilgili basın toplantısı yapmayı uygun görmüyorum. Herkesin başı sağolsun.''Tüzmen, iddialarla ilgili yazılı bir açıklama yapacağını da kaydetti.

MUMCU: GENÇLİĞİMİN ONURUYLA DİRENEN SİYASETÇİSİYDİ

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayınladı.Mumcu, mesajında şunları kaydetti:
''Çocukluğumun Karaoğlanı, gençliğimin onuruyla direnen adamı, siyaset yıllarımın Başbakanı Ecevit, benim için bir vicdan adamıydı. O, bir şeyin ne ve nasılından çok ne için olduğu ile ilgilenir, kararını, duruşunu aklından çok vicdanına danışarak ortaya koyardı.
Siyasetçiliğin gölgesinde kalan şairliği aslında onun gerçek kimliğiydi ve aklettiğinden çok hissettiği gibi siyaset yapıyordu. Ecevit, ruhu olan bir Başbakandı. Ecevit nezaketi gösteren değil, yaşayan bir adamdı. Pek çok kişi için kolayca söyleniveren 'beyefendilik' onun her hali ile vasfıydı.''
Ecevit ile dünyaya çoğunlukla aynı pencereden bakmadıklarını, ancak aynı pencereden baktıklarında görmeyi istediklerinin tamamen aynı olduğunu dile getiren Mumcu, ''Hayatına çok yakışan iki sözcük, bir hayatı öylece vermek için yeterlidir: İnsanca ve hakça... Ecevit yaşadı, yaşamı bu iki kelime ile anladı, anlamlandı ve anlamlandırıldı. Anısı, bu iki sözcük gibi ebedi olacaktır. Ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun. Eşi, gönüldaşı ve yoldaşı Rahşan Hanımefendi'nin ve uğruna yol yürüdüğü milletimizin başı sağ olsun'' dedi.

TALAT: KIBRIS TÜRK HALKI ECEVİT'İN KATKILARINI UNUTMAYACAK

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in Kıbrıs Türkünün bugünlere gelmesinde çok önemli katkıları olduğunu, Kıbrıs Türk halkının bugün üzücü bir haberle sarsıldığını söyledi.

Ecevit'in katkılarını Kıbrıs Türk halkının hiçbir zaman unutmayacağını kaydeden Talat, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Kıbrıslı Türkler olarak Ecevit'in bizim için önemi zaten biliniyor. Ecevit 1974 Barış Harekatının başbakanı olarak, Kıbrıs Türk halkının bu günlere gelmesinde çok önemli katkılarda bulundu. Hem Barış Harekatının başbakanı olarak o kararı verirken ortaya koyduğu devlet adamlığı ve irade yanında, sonrasında Kıbrıs Türk halkının yapılanmasında hiçbir yardımı esirgemedi. Sayın Ecevit, 1974 Barış Harekatından sonra oluşan Kıbrıs Türk devletinde, genel olarak söylüyorum, devlet yapılanmasında, meclisiyle, ekonomik düzeniyle, meclisinden çıkan yasalarla ve bütün bunlarda, kendisine ve Türkiye'ye duyulan ihtiyaçta, her zaman anında olumlu cevap vererek katkılarını sürdürdü.''

''Ecevit ile Kıbrıs Türkünün anıları çok fazla'' diyen Cumhurbaşkanı Talat, ''Kıbrıs Türk halkı Ecevit'i tanıyor, seviyor. Ecevit'in ölümü bu bakımdan, kelimenin gerçek anlamıyla KKTC'de üzüntü yarattı. Bu üzüntü, tabii ki Kıbrıs Türk halkı adına benim tarafımdan tüm Türk halkına bir kez daha aktarılıyor. Biz Sayın Ecevit'in yakınlarına, bütün Türk halkına başsağlığı, kendisine de rahmet diliyoruz'' dedi.

KUTAN: 'O, TÜRK SİYASETİNE, DÜRÜSTLÜK VE SAYGINLIĞI GETİRMİŞ, İLKELİ BİR SİYASET ADAMIDIR''

Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, eski Başbakan Bülent Ecevit'in, Türk siyasetine dürüstlük ve saygınlığı getiren, ilkeli bir siyaset adamı olduğunu belirtti.
Kutan, yayınladığı mesajında, Ecevit'in vefatını büyük ve derin bir üzüntüyle öğrendiğini bildirerek, şunları kaydetti:
''O, yaşamı boyunca demokratik duruşuyla, bu ülkeye önemli hizmetlerde bulunmuş, saygın, nazik ve aydın bir devlet adamı idi. Türkiye'nin çıkarlarını savunmak için, önemli kararların altına imza atan Ecevit, ulusumuzun gönlünde çok saygın yere kavuşmuştur.
O, Türk siyasetine, dürüstlük ve saygınlığı getirmiş, ilkeli bir siyaset adamıdır. Muhterem eşi Sayın Rahşan Ecevit'e derin sabır, milletimize de başsağlığı diliyorum. Allah onu rahmetiyle kuşatsın."

AHMET TÜRK: DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Bülent Ecevit'in yaşamını yitirmesinden derin üzüntü duyduklarını söyledi.

Ahmet Türk, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in yaşamını yitirmesi nedeniyle yayınladığı mesajında, "Demokratik Toplum Partisi olarak, DSP onursal Başkanı ve eski Başbakanlardan Sayın Bülent Ecevit'in ölümünden derin üzüntü duyduk. Ecevit ailesi ve DSP camiasının acısını paylaşıyor, Sayın Rahşan Ecevit'e, DSP Genel Başkanı Sayın Zeki Sezer'e ve DSP camiasına başsağlığı diliyoruz" dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türkiye Ecevit için ağlıyor
 Şair Ecevit...
 Susurluk cezaları yenilendi
 Ecevit'i kaybettik
 Kütükteki 'Ecevit' soyadı, dağlara taşlara 'Umudumuz' diye...
 Batman sel kurbanı çifte ikizlere ağlıyor
 'Abartıldı' diyeceğine halkın yanında olsun
 Susurluk Davası'nda karar bugün veriliyor
 ABD konutunda top sesleri!
 Focus: Erdoğan'ın AB hevesi kaçtı
 Bartın-Karabük yolunda heyelan
 Emniyet'ten 'haber yazma' semineri
ERGUN BABAHAN
Ölümü yüceltmek
Üniversite yıllarımızda faşist-komünist...
MEHMET BARLAS
Saddam'ın yargıçları onu da idama gönderdi...
Bütün...
UMUR TALU
Cellat kültürü
Bir düşünce, eylem, siyaset, insanlık,...
ERDAL ŞAFAK
Hangi sol?
CHP lideri Baykal şu sıralar her türlü solun...
MEHMET ALTAN
AK Parti kendini ayağından vurdu
Ne enflasyonun yeniden...
Saddam'a idam
2005 yılından bu yana süren Duceil Davası dün karar metninin...
Karar Irak'ı yine böldü
İdam kararı, Saddam'ın doğum yeri olan Tikrit'i öfkeye boğdu. Sokağa...
2 kral + 2 çuval 4x4'lük komedi: 4-4
2 kral + 2 çuval 4x4'lük komedi: 4-4
Antalya-Beşiktaş maçında iki golcü Coşkun ve Bobo hat-trick yaptı ama...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu