kapat
   
06 Kasım 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk siyasetinde bir devdi
Rahşan Ecevit taziyeleri evinde kabul ediyor
Yaşam savaşı 172 gün sürdü
Liderlerden taziye mesajları
Çok Özel Ecevit Fotoğrafları
Kıbrıs Şahini Karaoğlan
Evren:Cesur bir adamdı

Türk siyasetinde bir devdi

Karaoğlan, Bülent Ecevit'in aylar süren yaşam savaşında yenik düşmesi, Dünyanın önde gelen basın kuruluşları arasında da geniş yankı buldu. Uluslararası gazete ve televizyonlar Ecevit'in laik bir devlet adamı ve olduğunu, "Kıbrıs Fatihi" olarak bilindiğini ve 1999 yılında Türkiye AB adaylığı aldığında Türkiye'nin başında bulunduğunu duyurdu.

FT: "TÜRK SİYASETİNDE PİGMELERİN İÇİNDE BİR DEVDİ"

Dünyanın önde gelen finans gazetelerinden Financial Times, 81 yaşında yaşamın yitiren Bülent Ecevit'in, "Yirminci yüzyılın sonlarındaki Türk siyasetinde, pigmelerin arasındaki az sayıda devden biri" olarak anılacağı değerlendirmesinde bulundu.

BBC:
"HEM SOSYAL DEMOKRAT HEM MİLLİYETÇİYDİ"


İngiliz Yayın Birliği BBC, Bülent Ecevit'in hem sosyal demokrat görüşlere sahip hem de milliyetçi bir lider olduğu belirtilerek, Ecevit'in 1974 yılında 'Kıbrıslı Türk azınlığı korumak" için Kıbrıs harekatı emri verdiğini duyurdu. Haberde Türkiye'nin Batı ile yakınlaşması ve AB adaylığında Ecevit'in büyük rolü olduğu vurulandı.

LE MONDE: KARİZMATİK ŞEF

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde ise, 1970 yıllarındaki "karizmatik şef" olarak nitelendirdi Ecevit'in mütevazı görüntüsünün otoriter ve sık sık hoşgörüsüz bir karakteri gizlediğini belirtirken Ecevit'in prestijinin 2000-2001 yılındaki ekonomik krizden ciddi etkilendiğini yazdı.

WASHINGTON POST: "KIBRIS FATİHİ DİYE ANILIRDI"

Washington Post gazetesi, Bülent Ecevit'in, Türkiye'deki en önemli siyasilerden biri olduğunu ve yarım asırlık kariyeri boyunca ekonomideki sorunlar ile bölgesel ve yerel problemlerle boğuştuğunu yazdı. Haberde Ecevit'in 1974 Barış Harekatı nedeniyle "Kıbrıs Fatihi" olarak anıldığı ifade edildi.

NEW YORK TİMES: "TÜRKİYE'Yİ BATIYA ÇEVİREN SİYASİ KAZAZEDE"

ABD'nin etkin gazetesi New York Times, dün gece vefat eden eski başbakanlardan Bülent Ecevit'i okuyucularına, "Türkiye'yi Batı'ya yönelten bir siyasi kazazede" olarak tanıttı.

New York Times'da Stephen Kinzer imzasıyla çıkan makalede, yaklaşık yarım yüzyıllık siyasi kariyeriyle solcu ve ulusalcı olarak tanınan Ecevit'in kökten dinciliğe muhalifliğiyle, Türkiye'nin en laik Müslüman ülke konumunu korumasına yardımcı olduğu belirtildi.

Ecevit'in siyasi geçmişi konusunda okuyucularına bilgi veren gazete, beş kez başbakanlık koltuğuna oturan Ecevit'in iktidardaki son yıllarında kariyerini şekillendiren solculuktan uzaklaştığı, 1970'li yıllarda Türkiye'yi AB dışında bıraktıktan sonra, Batı ile bütünleşmenin iyi bir fikir olduğunu düşünmeye başladığını ve özel girişime muhalefetten vazgeçtiğini yazdı.

"Son başbakanlık döneminde sağ partiyle koalisyon yaptığını, iş dünyasından yana siyasetler uyguladığını ve Türkiye'yi güvenilir bir NATO üyesi ve yaşamı boyunca şüpheyle baktığı ABD'nin yakın müttefiki olarak tuttuğunu" yazan New York Times, Türk politikacıları arasındaki alışılmamış basit yaşam tarzıyla dikkat çektiğini ve kendisine hiçbir zaman yolsuzluk suçlaması getirilmediğini belirtti.

New york Times gazetesi, Karaoğlan lakaplı siyasetçinin eğitim ve kültür düzeyini okurlarına anlattıktan sonra, Ecevit'in fazla bilinmeyen ABD'deki gazetecilik yıllarını tanıttı, ülkenin güneyinde gördüğü ırkçılığın kendisini rahatsız ettiğini ve ABD'deki son makalesinde ABD'nin ırkçılıkla mücadele etmesi gerektiğini yazdığını kaydetti.

THE GUARDİAN: "YARIM ASIRLIK SİYASİ GÜÇ"

İngiliz The Guardian gazetesi de Kıbrıs harekatı emrini veren Ecevit'in son başbakanlık döneminde Türkiye'nin yaşadığı mali yıkımın şöhretine gölge düşürdüğünü yazdı.
The Guardian, 12 Eylül 1980'deki askeri darbeden sonra bir yazısı nedeniyle hapse giren, 1990'lı yıllarda yeniden siyasi yaşama dönen Ecevit'in Türkiye'de yarım asırlık bir siyasi güç olduğunu vurguladı.

VOA: "SİYASETİN BAŞ AKTÖRÜYDÜ"


Amerikanın Sesi Radyosu, Ecevit'in Türk siyasi hayatında bir baş aktör olduğunu belirterek yaklaşık altı aylık bir komanın ardından yaşamını yitirdiğini belirtti. Haberde Ecevit'in siyasi kimliğinin yanı sıra aynı zamanda bir şair olduğu da hatırlatıldı.

GULF NEWS: "DÜRÜSTLÜĞÜ İLE ÇOK SAYGI GÖRÜYORDU"

Körfez bölgesinin gazetelerinden Gulf News de, "siyasi kariyerinin yarım asra uzanan solcu milliyetçi" sıfatını kullandığı Ecevit için "Yolsuzlukların salgın gibi olduğu bir siyasi kültürde dürüşlüğünün çok saygı gördüğü" yorumunu yaptı.

EL CEZİRE: "KIBRIS'A ASKER GÖNDERDİ AB ADAYLIĞI KAZANDI"

Arap haber kanalı El Cezire, Ecevit'in hayatını anlattığı haberde, Bülent Ecevit'in 1974 yılında Kıbrıs'a asker gönderdiği, 1999 yılında da Türkiye'ye AB adaylığı kazandırdığını duyurdu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türkiye Ecevit için ağlıyor
 Şair Ecevit...
 Susurluk cezaları yenilendi
 Ecevit'i kaybettik
 Kütükteki 'Ecevit' soyadı, dağlara taşlara 'Umudumuz' diye...
 Batman sel kurbanı çifte ikizlere ağlıyor
 'Abartıldı' diyeceğine halkın yanında olsun
 Susurluk Davası'nda karar bugün veriliyor
 ABD konutunda top sesleri!
 Focus: Erdoğan'ın AB hevesi kaçtı
 Bartın-Karabük yolunda heyelan
 Emniyet'ten 'haber yazma' semineri
ERGUN BABAHAN
Ölümü yüceltmek
Üniversite yıllarımızda faşist-komünist...
MEHMET BARLAS
Saddam'ın yargıçları onu da idama gönderdi...
Bütün...
UMUR TALU
Cellat kültürü
Bir düşünce, eylem, siyaset, insanlık,...
ERDAL ŞAFAK
Hangi sol?
CHP lideri Baykal şu sıralar her türlü solun...
MEHMET ALTAN
AK Parti kendini ayağından vurdu
Ne enflasyonun yeniden...
Saddam'a idam
2005 yılından bu yana süren Duceil Davası dün karar metninin...
Karar Irak'ı yine böldü
İdam kararı, Saddam'ın doğum yeri olan Tikrit'i öfkeye boğdu. Sokağa...
2 kral + 2 çuval 4x4'lük komedi: 4-4
2 kral + 2 çuval 4x4'lük komedi: 4-4
Antalya-Beşiktaş maçında iki golcü Coşkun ve Bobo hat-trick yaptı ama...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu