kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kötü ağız kokusu orucun parfümü mü?
Kötü ağız kokusu orucun parfümü mü?

* Diyorlar ki; ağız kokusu orucun parfümüdür! Ama bana göre öyle değil. Ben oruçken kendi ağız kokumdan bile çok rahatsız oluyorum, başkalarınınki ise felaket geliyor. Sabah ağzım kokmasın diye sahurda maydanoz çiğniyorum ama şimdiye kadar faydasını gördüğüm söylenemez. Hatta bazılarının karşı çıkmasına rağmen gündüz birkaç kez dişlerimi fırçalıyorum. Başka ne yapabilirim?

Bence de ağız kokusu parfüm değildir. Hatta ciddi sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabilir ve ilişkilerin bozulmasına sebep olabilir. Ama değişik nedenlerle hepimizin ağzı arada bir kokar. Sizin sözünü ettiğiniz oruç ağız kokusu ise; genellikle açlığa bağlı vücutta karbonhidratlar yerine yağların yakılarak enerji kaynağı niyetine kullanılmaları ile ortaya çıkar. Zayıflama diyetlerinde ve yiyecek bulunamadığı açlık zamanlarında da benzer haller baş gösterir. Bu sırada ortaya çıkan keton gibi artık maddeler nefese o kötü kokusunu verir. Bunun yanında sahurda 'aman gündüz aç kalmayayım' diye çokça yenilen olur olmaz baharatlı ve kokulu gıdalar da bu kokuya katkıda bulunur. Yapılması gereken; günlük karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak dengeli ve bol sulu bir iftar ve sahur yemektir. Bunun yanında, ağızdaki artık gıdaların yaratabileceği kötü kokulardan kaçınmak için ağız ve diş temizliğine daha fazla özen göstermek yerinde olur. Bir de dişinizi fırçalarken dilinizin arka kısımlarını da fırçalamayı unutmayın. Konu açılmışken isterseniz ağız kokusunun diğer sebeplerine de kısaca göz atalım. Bunların başında mikroplara bağlı olanlar gelir. Ağız içinde değişik yapıda birçok bakteri yerleşik olarak bulunur. Bunlar kendi yaşamlarını sürdürebilmek için gıda tüketirler ve bir kısmı da artık olarak kükürtü ağız içine salar. Kükürt bileşikleri de koklayabileceğiniz en kötü kokuları oluşturur. Gıda artıkları ve bakteriler özellikle dilin arka kısmındaki pürtüklü bölüme yerleşirler ve burada çoğalırlar. Bu nedenle sadece dişlerin temizlenmesi mikropların ve kötü kokunun uzaklaştırılması için yeterli olmayabilir. Diş etlerinin kronik hastalıklarında insan kendi kendine bütün temizliği beceremeyebilir. Çünkü böyle durumlarda, ancak bir diş hekimi tarafından ulaşılabilecek diş eti cepleri hastadır ve koku buralardan kaynaklanır. Uygun tedavi ile bu sorun kısa zamanda tamamen ortadan kalkar.

DİLİNİZİ DE TEMİZLEYİN
Bunun için diş çürükleri onarılır, diş eti hastalıkları cerrahi ve tıbbi yöntemlerle giderilir, gömük ve sorunlu dişler çıkarılır. Diş ve dil temizliği de çok önemlidir. Bu tedavilere rağmen hala sorun devam ediyorsa, diğer hastalıklara bakmak gerekir. Ağız ve diş eti hastalıklarının yanında özellikle geriye doğru balgam akışının olduğu sinus hastalıkları ve kronik akciğer hastalıkları da önemli sebepler arasında sayılmalıdır. Gerek sinuslardan, gerek akciğerden çıkan iltihaplı balgam, ağız boşluğuna gelerek ya da nefese karışarak, ağız ve nefes kokusuna sebep olur. Bu hastalıkların tedavisi kokuyu da giderecektir. Bazı kronik hastalıkların kendine has ağız kokuları vardır. Örneğin kontrol altında olmayan şeker hastalarının ağzı aseton kokar, böbrek hastalarınınki ise balık. Karaciğer yetmezliklerinde ağır bir amonyak kokusu hissedilebilir ve ilerlemiş barsak tıkanıklıklarında ağızda dışkı kokusu olabilir.

Uz. Dr. Eren Eroğlu

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Hiç ilaç kullanmadan tüp bebek olmaz mı?
 Laboratuvar sonucu doğru mu?
 Tüp anne babalık kaç kere denenmeli?
 Uykusuzluk kilo aldırıyor
 İftardan sonra spor ve ölüm
 Tüp bebekler kıymetli bebekler mi?
 Ailenizin doktoru
 İkiz bebek aslında tüp bebek hatası mı?
 Sürekli oturanlar fıtığa dikkat
 Damarlarınızı cevizle temizleyin
 Kötü ağız kokusu orucun parfümü mü?
 Yumurtayı veren mi doğuran mı anne anne?
 Mandalina kanserden koruyor
 Çikolata kisti deyip geçmeyin
 Verilen ilacı cesaret edip kullanamadım
ELVAN DEMİRKAN
Amerika kırmızıya boyandı
Bu akşam, güneş batana kadar,...
12 yıl önce Altın Portakal alacağıma söz vermiştim
12 yıl önce Altın Portakal alacağıma söz vermiştim
Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği 'İklimler'deki rolüyle Antalya Film...
Cesaretsiz çiftleri Terminatör   ayırıyor
Cesaretsiz çiftleri Terminatör ayırıyor
Kapınız çalınıyor ve biri sevgilinizin sizden ayrılmak istediğini...
Güzelliğim artı olarak dönmüyor!
Güzelliğim artı olarak dönmüyor!
Fettan kadın tiplemeleriyle tanınan Sema Öztürk FHM dergisine dert...
Şoray'ın rekoruna kimse yetişemiyor
Şoray'ın rekoruna kimse yetişemiyor
Bugüne dek 222 filme imza atan Türkan Şoray, 'dünyanın en çok film...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.