kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ailenizin doktoru
Ailenizin doktoru

Artık ramazan bitiyor ama...
Artık ramazan bitiyor ama oruç tutmaya ve iftara - sahura alıştık. Fakat benim ramazanın başından beri süregelen bir kabızlık problemim var. Ben kendimden biliyorum ki, bu durum daha bir süre böyle gidecek ve beni rahatsız edecek. Bu dertten kurtulmak ve eski düzenime çabuk kavuşmak için neler yapmalıyım? Gökhan G.

Düzenli bağırsak hareketleri ve aksatmadan tuvalete çıkmak birçok etmenin bir araya gelmesi ile ortaya çıkar. Öncelikle, tüm bunlar alışkanlıktır. İnsanın kendisi ve bünyesi bilir ki; günün belirli saatlerinde tuvalete gitmelidir. Bu her insanda farklı olabilir, ama genellikle sabah, ilk akla gelen zamandır. Bunun yanında tuvalete gitme hissini uyaracak yeterli hacimde gaitanın olması gerekir; yani uygun miktarda posalı gıda yenmelidir ki bu hacim tutturulsun. Ek olarak, bağırsaklarda ilk hareketlenmenin ortaya çıkabilmesi için genellikle az da olsa bir şeyler yemenin faydası vardır. Ramazan ayında ise tüm bunlar farklılaşır. İlk olarak beslenme zamanları ve şekli değişir. Bir şeyler yeme ile tetiklenen bağırsak hareketleri, sabahları oruç olunduğundan ortadan kalkar ve beden, günlük alışkanlıklarını yerine getiremez hale gelir. Bunun sonucu da çoğu kişinin yaşadığı kabızlıktır. Oruca bağlı kabızlık tedavisinde yapılması gereken şey; en kısa zamanda eski davranış ve beslenme tarzına dönmeye çalışmaktır. Kişi başlarda ihtiyaç hissetmese bile eskiden nasılsa öyle tuvalete gitmeli ve orada bir süre geçirmelidir. Bunun yanında, bol taze sebze içeren posalı bir diyet bu konuda çok yardımcı olacaktır. Sabah içilen bir bardak çayın, sütün ya da ılık suyun her zaman faydası vardır.

ORUÇ TUTARKEN BAŞIM AĞIRIYOR

Oruç tutan insanların (ki ben de aralarındayım) birçoğunun en zorlandıkları konu, baş ağrıları. Baş ağrısı şikayetleri ramazanın ilk günlerinde daha yoğun olsa da hala geçmiş değil. Bu ağrıdan kurtulmak için ne yapmalı?

Baş ağrısı açlıktan çok, nikotin ve kafein eksikliğine bağlı görülür. Sabahları kahve ve sigara içmeye alışmış insanlar, bunların eksikliğinde yoğun baş ağrısı çekebilir. İlk günlerde yoğun olabilen bu şikayetleri engellemenin yolu ise; ramazandan birkaç hafta önce başlayarak sigarayı, kahveyi ve bol kafein içeren kolalı içecekleri azaltıp, oruca bedenimizi hazırlamaktır. Ama tabii en ideal olanı; hazır ramazan boyunca da içmemişken, bunu bir fırsat olarak değerlendirip, sigara alışkanlığını tamamen bırakmaktır.

DOKTORUM ORUCA İZİN VERMEDİ

28 yaşındayım ve 3 yıldır yüksek tansiyon nedeni ile tedavi görüyorum. İki çeşit hap kullanıyorum; birini sabah akşam, diğerini günde üç kere. Bunlarla ancak tansiyonum normal oluyor. Doktorum bu sene oruç tutmama izin vermedi. Siz ne dersiniz? Mustafa H.

Eğer müzmin bir hastalık ancak düzenli ilaç kullanımı ile kontrol altında tutuluyor ise ve bu kontrol oruç nedeni ile bozuluyor ve başka şekilde tekrar kurulamıyorsa; ben de doktorunuzun görüşüne katılırım. Çünkü yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı gibi yaşamı tehdit edebilen ve ancak düzenli tedavi ile bir yola sokulan hastalıklarda, oruç tedaviyi aksatırsa, tutmak tıbben doğru değildir. Bu bakımdan, doktorunuzun sözlerine kulak verin ve sağlığınızı riske atmamak için oruç tutmayın. İlaçlarınızı ihmal etmemeniz gerektiğini de sakın unutmayın.

Uz. Dr. Eren Eroğlu

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Hiç ilaç kullanmadan tüp bebek olmaz mı?
 Laboratuvar sonucu doğru mu?
 Tüp anne babalık kaç kere denenmeli?
 Uykusuzluk kilo aldırıyor
 İftardan sonra spor ve ölüm
 Tüp bebekler kıymetli bebekler mi?
 Ailenizin doktoru
 İkiz bebek aslında tüp bebek hatası mı?
 Sürekli oturanlar fıtığa dikkat
 Damarlarınızı cevizle temizleyin
 Kötü ağız kokusu orucun parfümü mü?
 Yumurtayı veren mi doğuran mı anne anne?
 Mandalina kanserden koruyor
 Çikolata kisti deyip geçmeyin
 Verilen ilacı cesaret edip kullanamadım
ELVAN DEMİRKAN
Amerika kırmızıya boyandı
Bu akşam, güneş batana kadar,...
12 yıl önce Altın Portakal alacağıma söz vermiştim
12 yıl önce Altın Portakal alacağıma söz vermiştim
Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği 'İklimler'deki rolüyle Antalya Film...
Cesaretsiz çiftleri Terminatör   ayırıyor
Cesaretsiz çiftleri Terminatör ayırıyor
Kapınız çalınıyor ve biri sevgilinizin sizden ayrılmak istediğini...
Güzelliğim artı olarak dönmüyor!
Güzelliğim artı olarak dönmüyor!
Fettan kadın tiplemeleriyle tanınan Sema Öztürk FHM dergisine dert...
Şoray'ın rekoruna kimse yetişemiyor
Şoray'ın rekoruna kimse yetişemiyor
Bugüne dek 222 filme imza atan Türkan Şoray, 'dünyanın en çok film...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.