kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Elvan Demirkan @ SABAH
 

Amerika kırmızıya boyandı

Bu akşam, güneş batana kadar, AIDS; 6 bin 500 kişiyi daha Afrika'da öldürmüş olacak. Siz bu yazıyı okumayı bitirene kadar, başka bir anne, baba veya çocuk, HIV virüsüne yenik düşmüş olacak... Afrika'daki hastalık, açlık ve sefalette, tüm bu rakamların muazzamlığını hep duyduk, dehşetine öyle bir kafamızı sallayıp, 'yapabileceğim birşey yok' deyip, sonra da yaptığımız işe devam ettik. Bugün sizlere bu yazıyı yazarken üstümde çok önemli kırmızı bir tişört var. Önemli diyorum çünkü, bu tişört Afrika'da HIV virüsü taşıyan bir çocuğun bir haftalık ilaç masrafını karşılayacak. Bu tişört, dünyanın en 'cool' rock'çısı Bono'nun hayali ve dahi fikri ile yaratılmış bir tişört. Bono; konser biletleri yok satan, Grammy ödüllerini silip süpüren, Nobel Barış Ödülü'ne aday olmuş ve Time Dergisi'nin 'yılın insanları'ndan birisi olarak seçilmiş, şu anda dünyanın en 'cool' olabilecek insanı.

TİŞÖRT İLAÇ OLACAK
Bono, bu yüzyılın en büyük sağlık sorunu olan AIDS için Amerika'da alışveriş merkezlerini işin içine kattı. Bono, yakın arkadaşı Bobby Shriver ile bir araya gelerek, Afrika'da AIDS'i yok etmek için (RED)'i yarattı ve bütün Amerika'yı kırmızıya boyadı. Kırmızıya boyadı diyorum çünkü, alışveriş merkezlerine gittiğinizde, dünyanın en tanınmış markalarının mağazalarında özel (RED) amblemli ürünler için standlar açıldığını görürsünüz. Bu amblemi taşıyan kot pantolon, tişört, cep telefonu, iPod, spor ayakkabı, gözlük alarak; Afrika'da sefalet içinde yaşayan pek çok kadın ve çocuğun hayatını kurtarma çalışmasına sizin de katkınız oluyor. Afrika'ya gidip aktif çalışmaya birçoğumuzun zamanı ve imkanı olmadığı için; hiç olmazsa yaşadığımız, alışveriş yaptığımız yerlerde trendy markaların 'cool' kıyafetlerini alarak, bir insanı doyurup, hayatını kurtarabileceğiz. Bu programa katılan markalara bakın; Apple iPod, American Express, Gap, Armani, Motorolla, Converse... Bu firmaların özel (RED) ürünlerinin gelirinin bir kısmı AIDS için bağış toplayan Küresel Fon'a (Global FUND) veriliyor ve o para da Afrika'ya ilaç, yemek, sağlık servisi olarak gidiyor.

ÇORBADA SİZİN DE TUZUNUZ OLSUN
Afrika kıtasında bazı ülkelerde yaşayan halkın üçte biri HIV virüsü taşıyormuş; istatistiklere göre sadece geçtiğimiz yıl 2.3 milyon kişi AIDS'ten ölmüş. Şu sıra 28 milyon Afrikalı HIV virüsü taşıyor ve 1.5 milyonu çocuk. Düşünebiliyor musunuz; bir ülkenin üçte biri bir virüs taşıyor ve öleceklerini bilerek yaşıyorlar! Ama yardım yapılırsa yaşama şansları var... Satın alınan her 10 iPod (RED) sayesinde AIDS'li bir çocuğun bir aylık ilaç ve yemek ihtiyacı karşılanabilecek. Alınan 10 Motorolla cep telefonu, AIDS'li bir hastanın bir yıllık ilaç masrafını karşılayabilecek. Emporio Armani de (RED) amblemli ürünler piyasaya çıkartan markalardan. Georgio Armani tarafından dizayn edilmiş tişörtler, spor ayakkabılar, kot pantolonlar, saatler ve gözlükler çok popüler. Tişörtlerde Afrikalı bir designer'in tasarımlarını kullanmışlar; her tişörtün üzerinde Afrika'ya ait farklı bir amblem var. Yakında bir Amerika seyahatiniz varsa, mutlaka gittiğiniz bir alışveriş merkezinde bu mağazalardan birisine uğrayın ve hediyelerinizi oralardan alın. Hem tanınmış markaların bu çok özel ürünlerinden giymiş olursunuz (yani 'cool' olursunuz), hem de çorbada tuzunuz olur.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bağışlamak yenilgi değil özgürlüktür   / 14-10-2006
 İnce görünme takıntısı tüm dünyayı sardı   / 07-10-2006
 Hülya Avşar ve sanatçı potansiyeli   / 30-09-2006
 Sigara içmek şahane!   / 23-09-2006
 Sırt ve bel ağrılarınız için yoga terapisi   / 16-09-2006
 Sınıf farkı hayatın her alanını esir almış   / 09-09-2006
 Öfke ve Nefret   / 02-09-2006
ELVAN DEMİRKAN
Amerika kırmızıya boyandı
Bu akşam, güneş batana kadar,...
12 yıl önce Altın Portakal alacağıma söz vermiştim
12 yıl önce Altın Portakal alacağıma söz vermiştim
Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği 'İklimler'deki rolüyle Antalya Film...
Cesaretsiz çiftleri Terminatör   ayırıyor
Cesaretsiz çiftleri Terminatör ayırıyor
Kapınız çalınıyor ve biri sevgilinizin sizden ayrılmak istediğini...
Güzelliğim artı olarak dönmüyor!
Güzelliğim artı olarak dönmüyor!
Fettan kadın tiplemeleriyle tanınan Sema Öztürk FHM dergisine dert...
Şoray'ın rekoruna kimse yetişemiyor
Şoray'ın rekoruna kimse yetişemiyor
Bugüne dek 222 filme imza atan Türkan Şoray, 'dünyanın en çok film...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.