kapat
   
18 Ekim 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

Yapısal bütçe

Şükür bütçenin TBMM'ye sunulma günleri geldi de biraz olsun kuru ve faizi tartışmaktan kurtulabildik. Kuru faizi doğrudan tartışmasak bile köşe yazılarının büyük çoğunluğu, uluslararası likidite gibi, cari açık gibi her ikisini de dolaylı yoldan da olsa anında etkileyebilecek göstergeler üzerine kurulu idi.
Merkez Bankası bağımsızlığında atama sorunlarına tıkanıp kaldık. Türkiye'nin siyasi gerçekleri Para Politikası Kurulu gibi kararları hem piyasaları hem de ekonominin geleceğini şekillendiren bir kurumun saygınlık kazanabilmesinin önüne geçti. Atamadaki gecikmeler yakında Merkez Bankası bağımsızlığını da gündeme taşıyacak. Acaba benzer krizleri yaşamış ülkelerde olduğunca Merkez Bankası bağımsızlığını Anayasa'nın güvencesi altına mı alsa idik? Ya da bugünler Kurul'un yapısını yeniden ele almayı mı gerektiriyor? Yapı, Merkez Bankası yerine meslek kuruluşu temsilcilerine, işçi memur sendikalarına, üniversiteye daha fazla ağırlık verecek bir şekle mi dönüştürülmeli? Kurul'un şeffaflığını ilerletmekte geç mi kalıyoruz? Bunlar siyasi sorunların Merkez Bankası'na yansımasının akla getirdikleri. Devlet İhale Kanunu'nda değişiklik söylentileri, aynı endişelerin Kamu İhale Kurumu için de yakında dile getirilebileceği konusunda uyarıyor. SPK'da sıkıntılar çoktan başladı. EPDK'da Başkan'ın görev süresinin sonuna gelindi. Her iki kurumda da umarım vekalet düzeni tercih edilmez. "Türkiye'yi yapısal dönüşüme hazırlıyoruz" derken acaba daha geriye mi gidiyoruz, nedir? Mikro reform arayışından yakında, varolanı korumaya dönmeyelim de.
Aslında yukarıda yer alan konuların tamamı Türkiye'nin siyasi hazmetme kapasitesiyle ilgili. Serbest rekabetçi düşüncenin yerleşmediği, tüketici bilincinin oluşmasının erken aşamalarındaki toplumlarda bağımsız kurullara fazla rağbet edilmiyor . Hele bizimki gibi 30 yıllık bir yüksek enflasyon süreci yaşanmışsa günü kurtarabilmek her şeyden önemli hale geliyor.

Bakalım
günü kurtardık mı?
Siyasi olarak bütçeye yaklaşımımızda tabii ki farklılık olmayacak. Hep kısa vadeye bakacağız. Eleştiriler faiz dışı fazlanın tutup tutmayacağını irdelemenin çok da ötesine geçemeyecek. Peki faiz dışı fazla nasıl sihirli bir rakam ki her şeyi bir anda çözüme kavuştursun? Nasıl elde edildiğini, gelirlerin yapısını düzenlemekteki rolünün harcamaları kısarken yapılan tercihlerin, Türkiye'nin gelecekteki ekonomik ve toplumsal düzenini birebir belirlediğini yadsıyabilir miyiz?
Gelirleri ele alalım. 2001'den bu yana vergi gelirleri inanılmaz bir biçimde dolaylı vergilere kaymış durumda. "Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz, en pahalı otomobillerine biniyoruz", haberleri basında sıkça yer almakta. Değerli YTL sayesinde yüksek vergilere rağmen tüketimde çok ciddi bir gerileme görmedik. Harcamalarda en vahim durumda olan tabii ki sosyal güvenlik. 1990'ların başından bu yana sosyal güvenlikte reform yaparız. Reformlar da hep Dünya Bankası'nın, IMF'nin gözetimi altında olur. Ne hikmetse her reformdan sonra sosyal güvenlik kesintileri art arda açık bir türlü kapanamaz. Seçim döneminde yatırımlardan kısarken belediye harcamalarına yöneleceğiz gibi geliyor. Tahsil edilmek istenmeyen borcu bundan sonra hangi belediye öder? Eğitime, sağlığa, vatandaşa sunulan kamu hizmetini iyileştirmeye para kaldı mı? Eğer hayır diyorsanız bu henüz 2008 Bütçesi'ni görmediğiniz anlamına gelir. Bu faizlerle bu borç yükü ile hele bir de kur yukarı gider, ekonomi de yavaşlarsa, yandı gülüm keten helva.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Adayları rekabetçi bir ortamda yarışmaya davet ediyorum   / 15-10-2006
 Türkiye'nin uluslararası yatırım pozisyonu   / 13-10-2006
 Yeniden dış borçlanma ve cari açık   / 11-10-2006
 Yaman çarpıtma   / 09-10-2006
 Somali heyetinin düşündürdükleri   / 08-10-2006
 İslami mevsimselliğe göre program şart!   / 06-10-2006
 Müteahhit ekonomisi sona mı eriyor?   / 04-10-2006
 Ah şu mikro reformlar   / 01-10-2006
 Özel sektörün dış borçları   / 29-09-2006
 Kadayıfın altı kızardı mı?   / 27-09-2006
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Bürokratik oligarşi İMKB'den dışarı...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yerlilerden dövizle 2. dalgaya hazırlık
Yerli gerçek...
ŞELALE KADAK
Keşke, Aksanat'ın ilk katını Teknosa'ya...
ŞÜKRÜ BİNAY
Yapısal bütçe
Şükür bütçenin TBMM'ye sunulma günleri...
Ölüme hep yakındı
3 yaşında annesinin, 4 yıl önce de kız kardeşinin acısını yaşayan...
Daha çok özgürlük daha az disiplin
Araştırmaya katılan gençler, aileleriyle ilişkilerinden memnun. Sevgi...
Ya Başbakan kalp krizi geçirseydi
Ya Başbakan kalp krizi geçirseydi
Erdoğan makam aracında bayılınca hemen hastaneye götürüldü.
Ziyaretçi akını
Ziyaretçi akını
Başbakan'ın kaldırıldığı hastane ziyaretçi akınına uğradı. Ancak...
IMKB
E: 38.457 D:% -1,39
DOLAR
S: 1,478 D:% 0,272
EURO
S: 1,855 D:% 0,379
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu