kapat
   
06 Kasım 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uyarılara rağmen yasayı geçirdiler
Resmi tarih empoze edilemez
AB: Tarihi yasalar belirlemez
Elçiden saygısızlık
Ermeniler memnun
Mumcu: Bu yasa insanlık ayıbı
Ağar: Demokrasi adına üzücü

J'Accuse...! (Suçluyorum)

Kendini yargıç yerine koyan Fransa Meclisi dün tüm Türkleri yaralayan haksız bir karara imza attı. Aynı Fransa 112 yıl önce casus diye bir subayını hapse atıp yine haksızlık yapmıştı.

Kelebek filmine konu olan adaya gönderilen subay Dreyfus'un "kanıtsız" suçlandığını, haksızlık olduğunu gören cesur yazar Emile Zola ortaya çıktı. Zola, L'Aurore gazetesinin manşetinden 'Suçluyorum' diye Fransız Cumhurbaşkanı'na seslendi. Dreyfus'u hapseden Fransa Zola'yı da mahkûm etti.

YİNE POLİTİKACILAR
Aradan geçen yıllar, Fransa'nın haksızlığını, Zola'nın da haklılığını ortaya çıkardı. Fransa Dreyfus ve Zola'dan özür dilemek zorunda kaldı. Dreyfus çıktıktan sonra, bu ülkenin en değerli unvanları ile ödüllendirildi. Dünkü karar, bu öyküyü ve Zola'nın "Suçluyorum" manşetini hatırlattı.

KANITSIZ SUÇLAMA
Fransa Meclisi dün "Ermeni soykırımı yoktur" demeyi suç sayan tasarıyı 19'a karşı 106 oyla kabul etti. Meclis, tarihçilerin bu suçtan muaf tutulmasını içeren hoşgörü önergesini bile kabul etmedi. Bu haksız karar, tüm Türkiye'de büyük tepki topladı.

Kaybedecek Fransa olur
Başbakan'dan sert tepki: "İlişkiler ağır darbe aldı. Sonuçlarına katlanırlar"

Fransa Meclisi'nin "İnkâr Tasarısı" nı kabul etmesi Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Erdoğan "Türkiye bu karardan zarar görmez. Kaybedecek Fransa olur" dedi. Bakan Gül "Fransa tarihi prestijini yerle bir etti" diye tepki gösterirken, CHP lideri Baykal sert çıktı: "Fransa ayıba imza attı..." Dışişleri de ilk iş olarak Fransa'yı "kırmızı liste"ye aldı.

Her hafta bir mala boykot
İş dünyasında Fransa Meclisi'nin kararı öfkeyle karşılandı. Oda başkanları Fransa'nın büyük hata yaptığını belirtirken tepkilerin "itidalli" olmasını istedi. Tüketiciler Birliği her hafta başka bir malın boykot edilmesini planlıyor.

FRANSA'YA DERS VEREN MANŞET
Bugün politik çıkarlar uğruna Ermenilere sahip çıkan Fransa'da, 112 yıl önce Yahudi düşmanlığı Dreyfus olayıyla zirveye çıkmıştı. Yazar Emile Zola, L'Aurore gazetesinde Cumhurbaşkanı'na hitaben "J'accuse" (Suçluyorum) manşetiyle bir mektup yayınladı. Bu manşetle Fransa gerçekleri gördü...


Uyarılara rağmen yasayı geçirdiler

Fransa, Ermeni soykırımını inkâr edenlere ceza getiren yasayı kabul etti. Hükümet ve basın son ana kadar hatadan geri dönülmesi için karşı çıktı ama yasa, 19'a karşı 106 oyla geçti.

Fransa Meclisi Genel Kurulu, Sosyalist Parti'nin sunduğu 'Ermeni soykırımı'nı inkarın suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti. Teklif, 'soykırım'ı inkar edenler hakkında 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngörüyor. Fransız meclisinde 106 oya karşı sadece 19 milletvekili hayır oyu verdi. Görüşmeye meclisin yaklaşık olarak dörtte biri, 129 milletvekili katıldı, İktidar Partisi UMP'den 17 milletvekili, Sosyalist Parti'den de 2 milletvekili hayır oyu kullandı. İktidar Partisi UMP'den 49 sosyalistlerden 40, sağ muhalefetteki UDF'den 7, komünistlerden 6 küçük diğer partilerden de 4 partideki bölünme nedeniyle teklife karşı ortak pozisyon belirleyemeyen iktidar Partisi UMP milletvekillerinin çoğunluğu ise oylamaya katılmadı. "Bilim adamlarının ve araştırmaların yasa kapsamı dışında bırakılması" yönünde değişiklik önergesi veren UMP'li milletvekili Patrick Deveciyan'ın önerisi ise sosyalistler tarafından muhalefetle karşılaştı ve red edildi.

HÜKÜMET
TEPKİSİ
İktidardaki Halk Hareketi Birliği adına konuşan tasarının mimarı Deveciyan, konuşmasında Türk hükümetini ve yasa teklifine karşı çıkan AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'i eleştirdi. Türkiye'de ifade özgürlüğü olmadığını ileri süren Deveciyan, "Türkiye inkarcı politikalarını artık ihraç etmeye başladı. Lyon'daki gösterileri de, Türk devleti organize etti" dedi. Fransız Hükümeti adına konuşan Avrupa İşleri Bakanı Catherine Colonna'nın "yasanın uygunsuzluğuna" ilişkin konuşması sosyalist parti sıralarından gelen tepkiler hariç milletvekilleri üzerinde etkisi olmadı. Michel Piron "hafıza, olaylar olup bittikten sonra inşa edilen bir şeydir. Bu nedenle son derece hassastır. Bu metin kesinlikle Ermeni meselesine hizmet etmiyor" dedi. UMP meclis grup 2. Başkanı ve AB delegasyonu Başkanı Pierre Lequiller ise "red" oyu vermekle birlikte Ankara'yı rahatsız edecek sözlerin de sahibi. Lequiller ayrıca Fransa'nın en büyük anayasa profesörlerinin Robert Badinder'ın, Olivier Duhammel'ın bu teklifin anayasaya aykırı olduğuna ilişkin görüşlerini de aktardı. Sosyalist Partili Jack Lang başından bu yana yasaya olan muhalefetini dile getirmesine karşılık, dışarıda etrafını saran medya ordusu nedeniyle oylamaya katılamadı. Eski maliye Bakanı Dominique Strauss Kahn da yasaya karşı olduğunu duyurmakla birlikte oturuma katılmadı. Oturumda çekimser kalan 4 milletvekilinden biri de; UMP'li, dünyada ilk yüz naklini gerçekleştiren ünlü profesör Jean Michel Dubernard'di. Yasanın yürürlüğü girmesi için önce senatonun ardından cumhurbaşkanının onayından geçmesi gerekiyor.

Belkıs KILIÇKAYA- PARİS


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Dünya Orhan Pamuk'u konuşuyor
 Orhan Pamuk'a Tilburg Üniversitesi'nden fahri doktora
 TDK: Nobel TDK'ye verildi
 Erdoğan Pamuk'la telefonda görüştü
 Yunan basını: Türkiye'nin iki yüzü uluslararası sahnede
 Okulda cep telefonlarına kısıtlama
 Kayseri'de bir öğrenci bıçaklandı
 Kırk bin kişi böbrek bekliyor
 Sağlık karnesi yerine akıllı kart
 Türk uçaklarına Yunan tacizi
 Dreyfus 'Yaşasın hakikat' demişti
 İlişkiler darbe aldı Fransa kaybeder
 Üzüntü içindeyiz
 Cübbeli Hoca'nın babası 'ilk hortumcu'nun ortağı
 Erdil paşa 1 yıl hapis yatacak
 Taşkesen Paşa avukat oluyor
 Stern: Önyargılar yanlış
 Valinin SABAH'a açtığı davaya ret
 Buruk mutluluk
YILMAZ ÖZDİL
Ağlama, çalış...
Yoğurt...
En...
ERGUN BABAHAN
Fransa ve 301
Tarihçi değilim ama binlerce yıl...
MEHMET BARLAS
Fransa'yı bilelim ama Fransız olmayalım...
Neticede Türk...
BALÇİÇEK PAMİR
Gerçek tehlike
Ahmet Ünlü, namı diğer...
UMUR TALU
Yıl 1964'tü, ona Nobel verdiler
Yazar, aynı zamanda...
FATİH ALTAYLI
Sevinsek mi üzülsek mi!
Orhan Pamuk'un Nobel...
ERDAL ŞAFAK
Bubi tuzağı
Fransız Ulusal Meclisi'nde...
Gergin cuma bekleyişi
Gençlik kolları yarışma düzenleyerek Hz. Muhammed'e hakaret eden...
'Hollanda kukla vekil istiyor'
Hollanda'da yaşayan Türkler, Ermeni soykırımını tanımadıkları için...
Rico ve Delgado birlikte oynar
Rico ve Delgado birlikte oynar
Beşiktaş'ın patronu Jean Tigana, Ermeni soykırımı iddialarını,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu