kapat
   
13 Ekim 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 
Fransa'yı bilelim ama Fransız olmayalım...
Güncel de klasik olabilir...

Fransa'yı bilelim ama Fransız olmayalım...

Neticede Türk yazarı Orhan Pamuk'a Nobel Edebiyat Ödülü, bir avuç Fransız politikacının Türkiye'yi gözden çıkarttığı gün verildi. İşte bu da Avrupa'nın çok boyutluluğunun bir kanıtı değil mi?
1789 Fransız İhtilali kadar, dünya siyasetini etkileyen bir ikinci tarihi olay var mı mesela? Ya da Fransız resmindeki, edebiyatındaki akımlardan etkilenmemiş bir dünya aydını bulabilir misiniz?
Oysa Fransa'nın dışında da bir " Batı uygarlığı " vardır. Ama özellikle Osmanlı aydınları, sadece Fransa'ya odaklanmıştır. Belki bu nedenle bazıları, " Şinasi ile Namık Kemal Fransızca yerine İngilizce öğrenselerdi, sosyo-politik kaderimiz farklı olurdu " dememişler midir?
" Doktriner " olmak yerine " Pragmatik " olmak tercihi bizim devlet ve idare yapımızda daha ağır bassaydı, bugün hala " Laiklik " böylesine tartışma konusu olur muydu acaba?
Türk edebiyatından bir Orhan Pamuk'un çıkması, O'nun çeşitli baskılara hedef olmasına karşın bu topraklardaki kültür sentezini yansıtmaktaki kararlılığı, " Çok seslilik "in, " Özgür düşünce "nin bir zaferidir. Bu modelde " Ermeni Sorunu " da Türkiye'de tartışılabilir. Ama kimse " Tartışılmazlar Listeleri " yapamaz.

TARİHÇİLİK

Demek istediğimiz şu...
Tabi ki toplumlar " Güncel " olana kilitlenir. Şu anda da Fransız sosyalistlerinin gündeme getirdiği " Ermeni Soykırımını İnkar Suçu " yasa teklifi, en güncel konu. Ama biliyoruz ki güncel geçicidir. Gazete arşivlerini bir karıştırın, nice güncel konunun manşetlerden ne kadar kısa sürede indiğini görürsünüz.
Üniversitede tarih okuduktan sonra profesörüne " Ben tarihçi olmak için üniversitede kalacağım " diyen Bernard Lewis'e, hocası " Hangi yüzyıl üzerine tezini yazacaksın " diye sorunca, bugünün ünlü tarihçisi " 18-19' uncu yüzyıllar " cevabını verir. Bunun üzerine profesör güler ve " 18-19' uncu yüzyıllar tarihçilerin değil gazetecilerin konusudur " der.
Bu anekdot " Güncel "i belirleyen biz gazetecilerin sorumluluğunu da vurguladığı için, beni çok etkilemiştir. En az okurlarımız kadar bilgili olmak, haber ve yorumlarımızda güncelin arkasındaki derinliği de yansıtmak, bir konu hakkında yazarken o konuya her boyutu ile hakim olmak, gazeteci sorumluluğunun en büyük gereği değil midir? Kitlelere sunulan resmi veya ideolojik gerçek ile " Gerçek " arasındaki ayrımı, üniversiteler, özgür ve özerk aydın düşünce odakları gibi, bizler de bulup, göstermek zorundayız. Bu nedenle " Araştırmacı gazetecilik " sade bedeni değil " Medeni cesaret "i de gerektirir. Sırasında büyük çoğunluğun doğru olarak kabul ettiklerinin " Yanlış " olduğunu söyleyebilmektir de araştırmacı gazetecilik.
Fransa'nın sorumsuz politikacıları birbirlerinin kalesine gol atmak ve 400 bin Fransız Ermeni'sinin oylarını almak için birbirleriyle tarihi dondurmak üzerinde yarışırken, tarihe de bugüne de " Fransız kalmamız " tehlikesini bizlere hatırlattı. Siyasette, sosyolojide, tarihte, düşünce hayatında tartışılması gereken konuları, yasa zoruyla dondurup, farklı görüş açıklamayı suç olarak belirleyen tutumların, ne tür hesap edilemeyen kötü yan sonuçları olabileceğini, Türk-Fransız ilişkilerinin aldığı yaradan görmedik mi?
Özetle bizler her çeşit Jakobenlikten uzak kalmayı, siyaset ve düşünce hayatımızın temel ilkesi olarak benimsemeliyiz. " Kodu mu oturtan " siyaset modelinin ne olduğunu, Fransız sosyalistlerinin hazırladığı yasada gördük.
Bizler bu anlayışı kendi toplumsal yaşamımızın dışında tutmayı başarmalıyız. Orhan Pamuk'ların sayısı ancak bu şekilde artar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tarihimiz 1923'te başlasa bu sorunlar hiç olmazdı ki...   / 12-10-2006
 Heykele selam izolasyona devam: Kuzey Kore   / 11-10-2006
 Büyük insanlığın vizyonu ve misyonu vardır   / 10-10-2006
 Toplum değişim mühendislerine özlem duyuyor   / 09-10-2006
 Beyinler de çalıştırıldıkça ışıldar...   / 08-10-2006
 Erkel kadınlar da erkek erkekler de aynı konumda...   / 07-10-2006
 "Devletli" olmayanlar da "irtica tehlikesi var" diyorsa...   / 06-10-2006
 AB'den kopmak en büyük tehdit değil mi?   / 05-10-2006
 Yerel gerçekler ve Avrupalılık   / 04-10-2006
 Acaba Bush da Erdoğan'a "irtica tehlikesi"ni sordu mu?   / 03-10-2006
YILMAZ ÖZDİL
Ağlama, çalış...
Yoğurt...
En...
ERGUN BABAHAN
Fransa ve 301
Tarihçi değilim ama binlerce yıl...
MEHMET BARLAS
Fransa'yı bilelim ama Fransız olmayalım...
Neticede Türk...
BALÇİÇEK PAMİR
Gerçek tehlike
Ahmet Ünlü, namı diğer...
UMUR TALU
Yıl 1964'tü, ona Nobel verdiler
Yazar, aynı zamanda...
FATİH ALTAYLI
Sevinsek mi üzülsek mi!
Orhan Pamuk'un Nobel...
ERDAL ŞAFAK
Bubi tuzağı
Fransız Ulusal Meclisi'nde...
Gergin cuma bekleyişi
Gençlik kolları yarışma düzenleyerek Hz. Muhammed'e hakaret eden...
'Hollanda kukla vekil istiyor'
Hollanda'da yaşayan Türkler, Ermeni soykırımını tanımadıkları için...
Rico ve Delgado birlikte oynar
Rico ve Delgado birlikte oynar
Beşiktaş'ın patronu Jean Tigana, Ermeni soykırımı iddialarını,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu