kapat
   
12 Ekim 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Ermeni yasa teklifi kabul edildi"
Deveciyan: Teklif TCK'nın 301'inci maddesiyle kıyaslanamaz
Olli Rehn: Türkiye ile diyaloğu öldürmeyelim
AP Vekili: Fransa önce kendi tarihiile yüzleşsin
Fransa Başbakanı Villepin: Tarih konusunda yasa çıkarmak doğru değil

"Ermeni yasa teklifi kabul edildi"

Fransa Parlamentosu Ermeni soykırımı iddialarını inkar etmeyi suç sayan tasarıyı bugün oylayarak kabul etti. Yasa tasarısı görüşüldükten sonra, 106 evet oyuna karşı, 19 hayır oyuyla geçti. Tarihçilerin kapsam dışında tutulması teklifi de rededildi.

Buna göre Fransa Parlamentosu, Sosyalist Parti'nin sunduğu, Ermeni soykırımı iddialarını inkar edenlere hapis ve 45 bin Euro'ya kadar ağır para cezası öngörülecek.

YASA TASARISI ONAYLANMAK ÜZERE PARLAMENTONUN ÜST MECLİSİ SENATO'YA GÖNDERİLECEK

Ulusal Meclis'te kabul edilen yasa tasarısı, üst meclis Senato'ya onaylanmak üzere gönderilecek. Yasa tasarısı, Senato'dan aynen geçmesi halinde tekrar Ulusal Meclis'te bir kez daha oylanacak. Daha sonra nihai onay için Fransa Cumhurbaşkanı'na sunulacak.

Bugün
Ulusal Meclis'te kabul edilen yasa tasarısının Senato'ya onaylanmak üzere ne zaman gönderileceğine ise Fransa Hükümeti karar verecek.

Fransa 2001'de kabul edilen bir yasayla sözde "Ermeni Soykırımı" iddiasını resmen tanımıştı. Ulusal Meclis'te bugün yapılan bir başka oylamada, ayrıca tarihçilerin yasa tasarısından muaf tutulması teklifi reddedildi.

BİLLİON: BU KARAR SKANDAL

Fransa Uluslararası İlişkiler ve Strateji Enstitüsü Türkiye uzmanı Diddier Billion, Fransa'da "Ermeni soykırımı"nı inkar edenlere hapis ve para cezası verilmesini öngören yasa tasarının "bir skandal olduğunu" belirterek, bu tür girişimlerin ancak diktatör ülkelerde görülebileceğini savundu.

Tasarının cumhuriyet ve demokrasi ilkelerine aykırı olduğunu, bir düşüncenin cezalandırılmasını ise şok edici bulduğunu belirten Billion, "Fransız halkı bu milletvekillerini tarih yapmaları için seçmedi. Bu tür girişimler sadece diktatör ülkelerde olur" dedi.

ABHaber'e göre, Billion, Amerika'nın Sesi tarafından yayınlanan açıklamalarında Fransız milletvekillerinin, kendi ülkeleri hakkında olmayan tarihi bir konu hakkında karar almasının ve hapis cezası verebilecek kadar ileri gitmesinin iki kez şok edici olduğunu kaydetti.

"Milletvekilleri ateşin üzerine körükle gidiyor" diyen Billion, Fransız dış politikasının böylesine küçük gruplar tarafından yönlendirilmesinin de cumhuriyet rejimi açısından kaygı verici olduğunu söyledi.

HALUK KOÇ: ''TÜRKİYE BU YASAYA MUTLAKA EN SERT TEPKİYİ VERMELİ''

Fransa Meclisi genel kurulunda, Sosyalist Parti'nin sunduğu sözde Ermeni soykırımını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili görüşmeleri izleyen CHP heyeti, teklifin kabul edilmesine sert tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, teklifin kabulünden sonra AA'ya yaptığı açıklamada, ''Dinleyici locasında hayatımın en zor bir buçuk saatini geçirdim. Kendimi itiraz etmemek için zor tuttum. Yüzyıllık kin kusuldu. Tarihin bu kadar tek taraflı ve tek yanlı yansıtıldığı bir ortamı hiçbir yerde görmedim'' dedi.

Heyette yer alan milletvekillerinden Gülsüm Bilgehan Toker de, ''Bu oturum Lozan'dan bu yana nereye geldiğimizi gösteriyor. Burada bir Osmanlı tarihi yargılandı. Hükümet mutlaka gerekli tepkiyi ortaya koymalı ve bunu karşılıksız bırakmamalı'' dedi.

Milletvekili Şükrü Elekdağ ise genel kurul görüşmeleri sırasında konuşanların hiçbirinin ''Türkiye ile dostluğu bozabileceklerini, incitebileceklerini düşünmeden konuştuklarını'' belirterek, ''Bunun nedeni zaten Türkiye'den bir tepki görmeyeceklerini düşünmeleridir. Bize karşı, 'sıfır bedelli' bir politika izleyebileceklerini düşünüyorlar'' dedi.

Elekdağ, konuşmacıların ''Türkiye'den bir tepki gelmeyeceğini bilerek, buna güvenerek konuştuklarını'' belirterek, bunun yanlış olduğunu göstermek için Türkiye'nin gerekenleri ortaya koyması, kendi tutumuzu gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti.

TASARI SABAH 10:30 GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANDI

Fransa Parlamentosu Ermeni soykırımı iddialarını inkar etmeyi suç sayan tasarıyı gündeme alınmasını önce kabul etti. Tasarı önümüzdeki dakikalarda oylanacak. Tasarının oylanması öncesinde tarihçilerin bu yasadan muaf tutulması önergesi ise reddedildi.

FRANSA PARLAMENTOSU'NDA OYLANAN YASAYA AZERİLER'İN TEPKİSİ

Fransa'da Sosyalist Parti'nin sunduğu ve sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifinin tartışılmasına tepki gösteren Azeriler, gerçek soykırımın Ermeniler tarafından Hocalı'da Azerilere karşı yapıldığını öne sürdüler.

Konuyla ilgili görüş bildiren Azerbaycan İlimler Akademisi öğretim üyesi Serdi Garayev, "Hıristiyan dünyası kendi yaptıkları soykırımı örtbas edip, Müslüman dünyasında, Türk dünyasında olmamış şeyleri olmuş gibi göstermeye çalışmaktalar. Buna karşı tüm Türk dünyası el ele verip tepkisini göstermelidir" diye konuştu.

Ukranya İnşaat Universtesi'nden Prof. Dr. Telman Aliyev ise "Tarihi inceleseler asıl soykırım yapan devletin Türkiye değil Ermenistan olduğunu görürler. Bunun için uzaklara da gitmek gerekmez. Yakın geçmişte Azerbaycan'ın Karabağ topraklarında Ermenilerin gerçekleştirdikleri Hocalı soykırımı 20. yüzyılın en dehşetli soykırımıdır" ifadelerini kullandı.

Yasa tasarısında tarihe dayanan hiçbir gerekçe olmadığını savunan Pedegoji Üniverstesi Öğretim Üyesi Rauf Semedov, "Bu tamamen Hıristiyan ülkelerin Müslüman ülkelere karşı oynadığı bir oyundur. Ben bu asılsız yasanın oylanmasına karşı çıkıyorum" şeklinde konuşurken, Bakü Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi öğrencisi Leyla Hacıyeva da, "Fransa'ya biz kendi tepkimizi bildirmeliyiz. Bunun soykırım olmadığını ve aslında Ermenilerin bize karşı soykırım yaptıklarını açıkça söylemeliyiz. Bu işte de bize Fransa'da oturan vatandaşlarımız ve lobilerimiz yardım etmeliler" dedi.

Fransa'da müzakereye çıkarılan tasarının Avrupa değerlerine, insan özgürlüğüne, ifade özgürlüğüne karşı olan bir kanun olduğunu ifade eden, Bakü Devlet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Pervin Garabadi, "Bu yasa hiçbir anlam ifade etmiyor. Azerbaycan ise her zaman olduğu gibi bu defa da yine Türkiye'nin yanında yer alacaktır. Soykırım olayı ise dünya tarihinde bir defa yaşanmıştır. O da 2. Dünya Savaşı'nda Almanların Yahudilere karşı yaptığı soykırımdır" şeklinde konuştu.

Fransa'nın her zaman Ermenileri desteklediğine dikkat çeken Bakü Devlet Universitesi Gazetecilik Fakültesi öğrencisi Elvan Abdulezimov ise "Bu şekilde de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesinde sorunlar çıkarıyorlardı. Fransa'nın bu yasayı onaylaması ile kendi vatandaşlarını zorla sözde soykırımı tanıtmak gibi bir girişim dünyaya demokrasi dersi veren Fransa'nın vatandaşlarının hukuk bozuntusudur, vatandaşlar bu yasayı tanımamakta özgür olmalılar" diye konuştu.

MECLİS GENEL KURULU YASA TEKLİFİNİ GÖRÜŞMEYE BAŞLADI

Fransa'da Sosyalist Parti'nin sunduğu ve sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifinin meclis genel kurulunda tartışılması TSİ 10.30'da başladı.

Tartışmalar sırasında iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekillerine 35, muhalefetteki Sosyalist Parti milletvekillerine 20, Liberal eğilimli Fransa Demokrasi Birliği (UDF) ve Komünist Parti milletvekillerine 5'er dakika verilecek.

Onur Öymen başkanlığındaki CHP heyetinin de izlediği görüşmelerde hükümet adına Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu bakanı Catherine Colona konuşacak.Genel kurul oturumunu, meclis başkan yardımcısı Helene Mignon yönetiyor. Genel kurulda şu anda 30-40 milletvekili bulunuyor.

Bu arada, teklifle ilgili olarak 6 değişiklik önergesi sunuldu.UMP milletvekili Patrik Deveciyan'ın sunduğu değişiklik önergesi, ''tarihçi ve bilim adamlarının araştırmalarının, yasanın yaptırımlarından muaf tutulmasını'' öngörüyor.

Diğer değişiklik önergeleri, teklifin içeriğini değiştirmekten ziyade teknik nitelikte.Yasa teklifi, sözde soykırımı inkar edenler hakkında bir yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası talep edilmesini öngörüyor.

Fransa'da iktidar partisi, oylamayla ilgili grup kararı almamış ve milletvekillerinin serbest bırakılacağını açıklamıştı.Sosyalist Partinin sunduğu yasa teklifi, ilk olarak mayıs ayında genel kurulda tartışılmış, teklife karşı çıkan Meclis Başkanı Jean-Louis Debre, "zaman kalmadığı" gerekçesiyle oylamaya geçmeden oturumu kapatmıştı.

Teklifin yasalaşması için, meclisin dışında senatonun da onayı gerekiyor.Siyasi gözlemciler, teklife karşı çıkan hükümetin, teklifi senato gündemine uzun süre götürmeyeceğini düşünüyor.Senatonun da onayından sonra yasanın yürürlüğe girebilmesi için cumhurbaşkanının imzası gerekiyor.

Fransız parlamentosu, 2001 yılında kabul edilen bir yasayla sözde Ermeni soykırımını resmen tanımıştı. Parlamentonun kararı, Türk ve Fransız ilişkilerinde gerginliğe yol açmıştı.

LE FİGARO VE LE MONDE: HATA YAPMAYALIM

Le Figaro gazetesi, "Ermeni soykırımı"nın inkarını cezalandıran yasa tasarısının Fransız Meclis'te görüşülmesine birkaç saat kala yayınladığı başyazısında "Soykırımı cezalandırmak hata olur" uyarısını yaptı.

"Bir ülkeye düşmanca işaretler gönderilerek reform yapmaya cesaretlendirilmez" diyen gazete, tasarının onaylanmamasını istedi.

Le Monde'nin ardından Le Figaro gazetesi de Fransız parlamenterleri uyardı. Le Figaro, "Ermeni soykırımı"nın inkarını cezalandıran yasa tasarısının Fransız Ulusal Meclis'te görüşülmesine birkaç saat kala yayınladığı başyazısında "hata yapmayalım" uyarısında bulundu.

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, "Ermeni Soykırımı: Önlenmesi Gereken Hata" başlığı ile yayınladığı başyazısında Fransız Meclis'nin tasarıyı kabul etmesi halinde bir hata yapacağı uyarısını yaptı.

FIRSATÇILIK

Le Figaro, şimdiye kadar ne Fransa'da, ne Avrupa'da ne de Ermenistan'da böyle bir talebin ısrarlı dile getiren bir hareket olmadığına dikkat çekti. Sosyalist tasarıyı "fırsatçılık" olarak nitelendiren gazete, Fransa'nın kendisini saçma bir duruma düşürmemesini istedi.

Türkiye'deki Ermeniler ve ülkede ifade özgürlüğünü isteyenlerin de tepkilerine işaret eden gazete, "Ermeni soykırımını tanımak bir şey, - ki bizim ülkemiz 2001 yılında resmen yaptı inkarını cezalandırmak başka şey" ifadesini kullandı.

Le Figaro, tasarının yasallaşması halinde ters tepeceğini, Türkiye'yi reform yapmaya cesaretlendirmeyeceğini belirterek "Bir ülkeye düşmanca işaretler göndererek reform yapmaya, demokratikleşmeye cesaretlendirilemez" diye yazdı.

GÜL'DEN FRANSA'YA SON UYARI

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Ermeni soykırımı iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısının görüşülmesine saatler kala Fransa'yı son kez uyardı. Gül, tasarının yasalaşması halinde Fransa'nın hem Türkiye'yi kaybedeceğini hem de özgürlükler ülkesi olarak bilinen Fransa'nın zarar göreceğni söyledi.

Bahamalar Dışişleri Bakanı Frederick Audley Mitchell'i kabulü sonrasında konuk bakanla birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, Fransa'yı uyarmak için ellerinden gelen herşeyi her seviyede yaptıklarını belirtti. Siyasilerin, işadamlarının, hükümetin, parlamentonun, iktidar ve muhlalefet milletvekillerinin, ayrıca Türk aydın ve entellektüellerinin yasanın kabul edilmemesi için Fransa'yı uyardığını anlatan Gül, Avrupa Birliği'nin de tasarıya tepki gösterdiğini söyledi. Gül tasarının yasalaşması halinde Fransa'nın Türkiye'yi kaybetmekle kalmayıp serbest fikrin konuşulduğu bir ülke olan Fransa'nın bundan sonra düşüncelerin ve belgelerin ortaya konduğu için hapse gidilen bir ülke olacağını söyledi. Gül bu tasarının Fransal'nın övündüğü değerlere de uzak kalacağını kaydetti.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Dışişleri'nden sert tepki
 Ralston'a bizi oyalama uyarısı
 Ankara'dan son uyarı: AB bizi kaybedebilir
 ABD'li koordinatöre 'Ateşkes değil, silah bıraksınlar' mesajı
 Ağar: Bu bir feryattır
 Alpogan'ın yerine MGK için 4 yeni isim
 "Kıbrıs konusunda olumlu sinyal yok"
MAHMUT ÖVÜR
Siyasette 'Ağar' rüzgârı
Türkiye'de uzun yıllar...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Ağar'ı dinlemek
Ankara'da gazeteciler Mehmet Ağar'ı...
YAVUZ DONAT
Ulucami sohbeti
Diyarbakır'da, öğle vakti, gittik tarihi...
Yasak aşkı için oğlunu öldürdü
Sultanbeyli'de kayınbiraderi ile yasak aşk yaşayan kadın, kendilerini...
'Çapkınlık yaptı' diyenleri doğduğuna pişman ederim
Yeni Aktüel'e konuşan Prof. Yaşar Nuri Öztürk, bir iş kadınını evine...
'Özgür ifade susturuluyor'
'Özgür ifade susturuluyor'
Yazarın Ermeni tasarısıyla ilgili Fransa'nın önde gelen gazetesi Le...
Kusurlu savcıya dava
Kusurlu savcıya dava
Avukat Sayman, 'Alman casusu' olduğu iddiasıyla açılan davada "delil...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu