kapat
   
12 Ekim 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Eski DGM Başsavcısı Nuh Mete Yüksel
Kusurlu savcıya dava
Özür dilerse vazgeçerim

Kusurlu savcıya dava

Avukat Sayman, 'Alman casusu' olduğu iddiasıyla açılan davada "delil bulunamaması" nedeniyle beraat edince, eski DGM savcısı Yüksel'i mahkemeye verdi. Mahkeme davayı reddetti, ancak Sayman hukuki savaşı kazandı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararıyla, delil olmadan dava açan savcı, bedelini ödeyecek.

Yüksek yargı, yeterli delil olmadan ve objektif değerlendirme yapmadan dava açan savcıların cezalandırılması sürecini başlatacak bir karara imza attı. Karara konu olan dava, Nuh Mete Yüksel'in, kapatılan Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde cumhuriyet savcısı olarak görev yaptığı dönemde, aralarında eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman'ın da bulunduğu 15 sanık hakkında, 21 Ekim 2002'de dava açmasıyla başladı. Kamuoyunda "Alman Vakıfları davası" olarak bilinen davanın iddianamesini hazırlayan Savcı Yüksel, "Türkiye'de faaliyet gösteren Alman vakıflarının, Alman dış politikasının en etkili ve en güvenilir maşası olduğunu, faaliyetler incelendiğinde, konunun legal bir casusluk faaliyeti olduğuna ilişkin ciddi belirtiler görüleceğini" öne sürüyordu.

"ALMAN
CASUSU" DAVASI

Savcı, Konrad Adenauer Vakfı Türkiye Temsilcisi Wulf Schonbohm ile yardımcısı Dirk Tröndle, Heinrich Böll Vakfı Türkiye Temsilcisi Fügen Fatma Uğur, Frederich Ebert Vakfı Türkiye Temsilcisi Hans Schumacher, Frederich Neumann Vakfı Türkiye Temsilcisi Wolfgang Sachsenröder, Orient Enstitüsü Başkanı Claus Schönig ile yardımcıları Astrid Menz ve Börte Sagaster, FİAN örgütü Başkanı Petra Sauerland, FİAN temsilcisi Birsel Lemke, eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, Bergama köylülerini temsil eden Oktay Konyar, eski Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın, İzmir Barosu avukatlarından Senih Özay, Lemke ve Konyar'la bağlantılı çalıştığı bildirilen Özcan Durmaz hakkında, "devletin emniyetine karşı gizli anlaşma' suçlamasıyla 8 yıldan 15 yıla kadar ağır hapis istiyordu.

DELİLSİZLİKTEN BERAAT

Ankara 1 No'lu DGM'de görülen davada mahkeme heyeti 11 Mart 2003 tarihinde kararını verdi; Alman Vakıfları soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 15 kişinin, devletin emniyetine karşı gizli ittifak oluşturduklarına ilişkin aleyhte delil bulunmadığından, oybirliğiyle beraatlerine hükmetti. Duruşmalar sırasında neden suçlandığını sorgulayan Sayman, beraat eder etmez soluğu mahkemede aldı. Sayman kendisini casuslukla itham eden emekli savcı Yüksel'in "yetki sınırlarını açtığı ve kişisel kusuru olduğu" gerekçesiyle, 30 bin YTL'lik manevi tazminat, 500 YTL'lik de maddi tazminat istemiyle dava açtı. Ancak Beyoğlu 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi "Yüksel savcılık görevini yerine getirirken bu işi yapmıştır. Eğer bir kusur varsa, bu kusurun doğurduğu tazmin yükümlülüğü savcının çalıştığı idareye aittir. Bu nedenle dava doğrudan Nuh Mete Yüksel aleyhine açılamaz" diyerek davayı reddetti. Yücel Sayman bunun üzerine "Savcıların soruşturma açma yetkisi var. Ama savcı dava açarken objektif olmak zorunda, insanları zan altında bırakacak haksız ithamlarda bulunmamalı" diyerek Yargıtay'a itiraz etti.

DAVA KİŞİSEL KUSUR İÇİN
Sayman'ın itirazını haklı bulan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, mahkemenin davaya bakmasını istedi. Ancak Beyoğlu 2. Asliye Hukuk Mahkemesi kararında direnince, dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na geldi ve Genel Kurul üyeleri, oy çokluğu ile savcı Yüksel hakkında yargılamanın yapılmasına karar verdi. Memurların ve diğer kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken meydana gelen zararlara ilişkin, idare aleyhine dava açabilmesi için, zararın hizmet kusurundan kaynaklanmış olması gerektiğini kaydeden Yargıtay, ancak Sayman'ın "hizmet kusuru değil, savcının kişisel kusurundan dolayı dava açıldığı" iddiasına dikkat çekerek, "Öncelikle bu iddia doğrultusunda mahkemenin delilleri toplayıp değerlendirilmesi gerekir" kararına vardı. Yargıtay böylece yeterli delil olmadan suçlayan savcıların tazminata mahkum edilebilmesinin yolunu açtı.

SONAT BAHAR


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Deveciyan: Bu kez engellenmez
 'Özgür ifade susturuluyor'
 AKP'den dayakçı kocayı kurtaracak yasa teklifi
 "Emirler Paris'ten geliyordu"
 "İlk dersimiz Fransa'nın yaptığı katliamlar olsun"
 Emekli general madalyayı Fransa'ya iade edecek
 İtalyan basını rahip cinayetinde tuhaflıkları yazdı
 Danıştay saldırganı mahkemeyi şaşırttı: Kesinlikle yapmadım
 TRT Genel Müdürlüğü için 3 yeni aday çıktı
YILMAZ ÖZDİL
364 gün yat... 1 gün celallen
Japonlar der ki...
ERGUN BABAHAN
Cübbeli Ahmet ve Jim Bakker
Köyden kente göç, cemaat...
MEHMET BARLAS
Tarihimiz 1923'te başlasa bu sorunlar hiç olmazdı...
UMUR TALU
Tarih ve cumhuriyet
Fransa'da geçen yıl çok sayıda ünlü...
FATİH ALTAYLI
İrtica yok Gülen var
Bazılarınız kızacak belki ama ben...
ERDAL ŞAFAK
İç-dış dinamikler
Bugün yazımıza bir...
Anayasaya aykırı
Hapis ve para cezası öngören tasarı hakkında görüştüğümüz meclis yasa...
'Avrupa'nın tavrı beni utandırdı'
İngiltere'nin eski Avrupa Bakanı Denis Macshane, Financial Times...
Kral'ın dönüşü: 5-0
Kral'ın dönüşü: 5-0
Yaşayan Efsane Hakan Şükür, geri dönüşünü 4 golle kutladı. Tuncay'la...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu