kapat
   
12 Ekim 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ralston'a bizi oyalama uyarısı

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD'nin terörle mücadele özel temsilcisi emekli Orgeneral Joseph W. Ralston'ı "Görüşmeler oyalama egzersizine dönüşmesin" diyerek uyardı.

Bakan Gül, sabah saatlerinde Dışişleri Konutu'nda kabul ettiği Ralston ile yaklaşık yarım saat görüştü. "Tanışma ziyareti" şeklinde tanımlanan görüşmede, Bakan Gül, Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilciliği'nden beklentilerini dile getirdi. Edinilen bilgiye göre, Türk kamuoyunda terör örgütü PKK konusunda çok büyük bir rahatsızlık olduğunu ve halkın biran önce bu sorunun çözülmesini istediğini vurgulayan Gül, "somut adım" beklentisi içinde olduklarını anlattı. Biran önce gerekli adımların atılması ve terör örgütünün yuvalandığı Kuzey Irak'tan çıkarılması ve oradaki faaliyetlerinin durdurulmasının önemine değinen Gül, "Yaptığımız bu görüşmeler bir oyalama egzersizine dönüşmesin" uyarısında bulundu.

Ralston
ise, "Bizim böyle bir düşüncemiz yok ve böyle bir niyet içinde değiliz. Terör sorunun ciddiyetinin farkındayız" diye konuştu.

ANKARA'DA TERÖR ZİRVESİ

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD'nin terörle mücadele özel temsilcisi emekli Orgeneral Joseph W. Ralston'ı Dışişleri Bakanlığı Konutunda kabul etti. Görüşmeye Türkiye'nin terörle mücadele koordinatörü emekli Orgeneral Edip Başer da katıldı.


Ralston ve Başer, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başer, görev tanımı içinde olan terörle mücadele konusunun önemli noktaları üzerinde Ralston ile mutabakatlarını bir kez daha tazelediklerini söyledi.

"Tartışmalı olan hiçbir noktanın kalmamasını sağladık" diyen Başer, bu çerçevede Türk kamuoyunun hassasiyetleri üzerinde çok önemle durduklarını kaydetti. Bundan sonra atılacak adımlar üzerinde daha somut önerileri ortaya koyduklarını ifade eden Başer, geliştirilecek daha başka önerilerle önümüzdeki günlerde tekrar bir araya geleceklerini ve bunları ilgili makamlara ileteceklerini belirtti.

Başer, "Meslektaşım Ralston ve ekibiyle üstlendiğimiz görevin hassasiyetleri ve tüm genel ilkeleri üzerinde herhangi bir farklılığımız kalmayacak şekilde mutabakat sağlamış bulunuyoruz" diyerek, bundan sonra atılacak atımların sağlıklı bir altyapıya dayanacağına olan inancını dile getirdi.

Ralston da yaptığı açıklamada Başer'le ikinci toplantılarını yaptıklarını, ancak süreç içinde telefon ve elektronik postayla irtibatın devam ettiğini söyledi. ABD'nin terörün ne kadar ciddi bir tehdit olduğunu bildiğini ifade eden Ralston, bu sorunu çözmek için Türk tarafıyla tam işbirliği içinde olduklarını ifade etti.

SORULAR

Ralston, ABD'nin, Kürt yetkililerle terör örgütü PKK'nın silah bırakması yönünde ikna edilmesi için temasta bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, Ankara'daki son toplantının ardından Irak'a gidip orada yetkililerle geniş çaplı toplantılar yaptığını söyledi.

Her seferinde PKK'nın bir terör örgütü olduğunu ve PKK teröristlerinin Irak'ın bir unsuru olmadığını ve hiçbir bölgenin çıkarına olmayacağını yinelediğini belirten Ralston, "PKK'nın sadece silah bırakması değil, uyguladığı şiddeti ve vahşeti de durdurması gerekiyor" diye konuştu.

PKK'nın "ateşkes ilan etmesi" konusundaki haberlerin hatırlatılması üzerine Ralston, "ateşkes" sözünün dikkatli kullanılması gerektiğini ifade ederek, ilk adım olarak bunun kendilerini memnun ettiğini, ancak bunun sorunun çözümü için yeterli olmadığını kaydetti.

Başer de, bölgeye askeri operasyonun gündemde olup olmadığına ilişkin soru üzerine, "Askeri seçenek de seçeneklerden biri olarak sürekli masamızda. Zamanı ve yeri geldiğinde, eğer müşterek yapılacak bir operasyondan bahsediyorsak, her iki tarafın da ilgili makamlarının onaylayacağı bir zamanda böyle bir operasyon gündem dışında değil. Masamızda olan hareket tarzlarımızdan biri" diye konuştu.

Aynı soru üzerine Ralston da, bütün seçeneklerin masada olduğunu, ancak konunun yanlış yorumlanmamasının önemli olduğunu vurguladı.Güç kullanımının önemli bir konu olduğunu ve hafife alınmaması gerektiğini ifade eden Ralston, "Eğer tüm seçenekler ortadan kalkarsa, güç kullanımını öneririm" dedi.

Gelecekte neler olacağının bilinmediğini söyleyen Ralston, "Başer ve ben güç kullanımının ilk seçenek olmadığı konusunda mutabıkız" diye konuştu.Bir soru üzerine Başer, Mahmur kampının kapatılmasının yapılacaklar arasında olduğunu belirtti.

Irak'ın terörle mücadele için görevlendirdiği temsilcinin sürece ne zaman dahil edileceğine ilişkin soru üzerine de Başer, bunun Ralston ile yaptıkları görüşmelerin kaydedeceği aşamalara göre belirleneceğini söyledi. Başer, Ralston ile bunun zamanının geldiğini kararlaştırdıklarında, Iraklı muhataplarını görüşmelere dahil edeceklerini kaydetti. Ralston da konuya ilişkin olarak Başer ile aynı fikirde olduğunu sözlerine ekledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Ermeni yasa teklifi kabul edildi"
 Dışişleri'nden sert tepki
 Ankara'dan son uyarı: AB bizi kaybedebilir
 ABD'li koordinatöre 'Ateşkes değil, silah bıraksınlar' mesajı
 Ağar: Bu bir feryattır
 Alpogan'ın yerine MGK için 4 yeni isim
 "Kıbrıs konusunda olumlu sinyal yok"
MAHMUT ÖVÜR
Siyasette 'Ağar' rüzgârı
Türkiye'de uzun yıllar...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Ağar'ı dinlemek
Ankara'da gazeteciler Mehmet Ağar'ı...
YAVUZ DONAT
Ulucami sohbeti
Diyarbakır'da, öğle vakti, gittik tarihi...
Yasak aşkı için oğlunu öldürdü
Sultanbeyli'de kayınbiraderi ile yasak aşk yaşayan kadın, kendilerini...
'Çapkınlık yaptı' diyenleri doğduğuna pişman ederim
Yeni Aktüel'e konuşan Prof. Yaşar Nuri Öztürk, bir iş kadınını evine...
'Özgür ifade susturuluyor'
'Özgür ifade susturuluyor'
Yazarın Ermeni tasarısıyla ilgili Fransa'nın önde gelen gazetesi Le...
Kusurlu savcıya dava
Kusurlu savcıya dava
Avukat Sayman, 'Alman casusu' olduğu iddiasıyla açılan davada "delil...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu