kapat
   
01 Ekim 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TBMM Başkanı Arınç: Dört yılda adeta bir devrim gerçekleştirdik
Meclis yeni yasama yılına başladı
TBMM Başkanı Arınç: Dört yılda adeta bir devrim gerçekleştirdik
CHP Milli Eğitim Bakanı Çelik hakkında gensoru önergesi verdi

TBMM Başkanı Arınç: Dört yılda adeta bir devrim gerçekleştirdik

TBMM Başkanı Bülent Arınç, 22. Dönem 5. Yasama Yılı'nı, saygın ve itibarlı bir Meclis, istikrarlı bir siyasi ortam, tüm dünyada saygı uyandıran bir ülkeye sahip olarak açtıklarını bildirdi.

TBMM Genel Kurulu'nun 22. Dönem 5. Yasama Yılı'nın ilk birleşimini açan TBMM Başkanı Arınç, yaptığı konuşmada, bugün, 86 yıldır milletini gururla temsil eden, Cumhuriyetin kurucu iradesi Meclis'in yeni yasama yılını açtığını kaydetti.Arınç, 22. Dönem 5. Yasama Yılı'nın, açılışını yaptıkları önceki 4 yasama yılından farklı olduğun ifade eden Arınç, ''Zira 24 yıldır Meclisimiz 5. Yasama Yılı'nı erken seçim kararları nedeniyle yapamamış ya da tamamlayamamıştır'' dedi. 1982 Anayasası'nda seçimlerin 5 yılda bir yapılması dolayısıyla Meclisin de buna uygun çalışmasının hükme bağlandığını dile getiren Arınç, şunları kaydetti:''Ancak 1982 yılından bu yana yani yaklaşık 24 yıl boyunca seçimler hiçbir zaman beş yılda bir yapılamamış, buna paralel olarak Meclisimiz 5. Yasama Yılı çalışmalarının bir kısmına hiç başlayamamış, bir kısmını da tamamlayamamıştır.Bu durum Türkiye'deki siyasi istikrarın önemli bir göstergesidir. Erken seçim kararları; ya siyasi istikrarın bozulması, ülkedeki ekonomik ve sosyal gidişatın kötüleşmesi üzerine, ya da iktidarların rakiplerini hazırlıksız yakalamak istemesi üzerine alınmıştır. Her iki durum da ülkeye çok fazla yararı olmayan durumlardır.

Bugün
eğer bir erken seçim baskısı ve atmosferi olmadan 5. Yasama Yılı'na giriyorsak bu, ülkemizde siyasi bir istikrarın, doğru yolda ilerleyen bir ekonominin ve sağlam bir sosyal yaşamın olduğunu göstermektedir.Bu tablonun oluşumunda Meclisimizin, iktidar ve muhalefetiyle tüm siyasi partilerimizin ve Milletvekillerimizin emeği çok büyüktür. Burada onları yoğun ve yorucu geçen ama ülkemizi büyük bir istikrara kavuşturan çalışmalarından dolayı kutluyorum.''

''ADETA BİR DEVRİM GERÇEKLEŞTİRDİK''

TBMM Başkanı Arınç, Yüce Meclisin, geçen 4 yasama yılı boyunca adeta bir devrim gerçekleştirdiğini belirterek, son 50 yılın en büyük reformları, yenilikleri ve değişiminin hep bu dönemde yapıldığını bildirdi.Arınç, bu büyük değişim hareketinin beraberinde siyasi bir istikrarı getirdiğini, bunun da ekonomiyi, dış politikayı doğrudan olumlu yönde etkilediğini söyledi.

''Bugün eğer erken seçim baskısı, tartışması ve isteği yoksa, sebebi işte bu siyasi istikrardır'' diyen Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:''Ne üzücüdür ki siyasi istikrarın olduğuna ve seçimlerin vaktinde yapılmasına seviniyoruz. Zira demokrasisi güçlü bir ülkede seçimlerin vaktinde yapılmasına sevinen, bunu yücelten kimseye rastlayamazsınız. Ancak Türkiye'nin siyasi yaşamı müdahalelerle öylesine bozulmuş, öylesine olağanüstü şartlar yaşanmış ki, artık olağan yaşam bize çok farklı gelmekte ve buna sevinmekteyiz.Düşünün ki çok partili yaşama geçtiğimiz yıllardan bu yana, 60 yıl içinde ülkemiz 10 yıl bile olağan şartlarda zaman geçirememiştir. Ne yazık ki demokrasimiz sürekli yaralanmış, ülkemiz sürekli geriletilmiş ve tüm bunlardan dolayı milletimiz acı çekmiştir. Ancak bu asla kaçınılmaz bir kader değildir. Kimse demokrasimizin ve özgürlüğümüzün ilelebet kısıtlanabileceğini düşünmesin. İşte bugün bu Yüce Meclis, gerçekleştirdiği sessiz devrimle ülkemizi o karanlık, makus talihinden kopartıp aydınlık bir geleceğe doğru taşımaktadır. Ülkenin yıllardır kangren olmuş sorunları, kördüğüm olmuş problemleri bu yüce çatı altında tek tek çözülmüş ve milletimizin gönlünde umut güneşi doğmuştur.''

''TÜRKİYE HEDEFİNE KİLİTLENDİ''

Bülent Arınç, yeni yasama yılının açılışı nedeniyle Türkiye'de ve dünyada farklı düşünen kesimlere seslenerek, '' Türkiye kendi yolunu çizmiş ve hedefine kilitlenmiştir. Bizim hedefimiz; içine kapanmayan, dünya ile entegrasyon içinde olan, bölgesinde söz sahibi, sarsılmaz bir iradeyle milletinin refahını ve mutluluğunu en ön sırada tutan bir dünya ülkesi Türkiye kurmaktır'' diye konuştu.Bu hedefe ulaşmak için güçlü bir millete, özgür toprakları olan bir ülkeye, kuvvet veren bir tarihe ve insanları birbirine bağlayan bir inanca ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Arınç, ''Çok şükür ki bunların hepsine sahibiz'' dedi.

''SUÇLU MİLLETVEKİLİ VE SİYASETÇİ OLAMAZ''


Arınç, Türkiye'nin geleceğinin aydınlık olduğunu belirterek, şunları söyledi:''Bu gelecek, siz saygıdeğer milletvekillerinin geceli gündüzlü çalışarak çıkarttığı reform yasalarıyla kurulacak ve çocuklarımız güzel bir ülkede yaşayacaktır. Bugün 5. Yasama Yılı'nı saygın ve itibarlı bir Meclis, istikrarlı bir siyasi ortam, tüm dünyada saygı uyandıran bir ülkeye sahip olarak açıyoruz.Bugüne kadar ve halen her fırsatta milletvekillerini, Meclisi ve siyasetçileri eleştirenlere bu tabloyu bir kez daha göstermek isterim. Sahip olduğumuz bu istikrar ve saygınlık, o her şeyi eleştirilen milletvekillerinin sayesinde gerçekleşmiştir. Onların Meclis çalışmalarındaki çabaları ve fedakarlıkları olmasaydı, o sessiz devrimleri gerçekleştiremeyecek, dolayısıyla ülkemiz dünyada bu saygınlığa ve güvene sahip olmayacaktı. Bu yüzden herkesin eleştiri ve tenkitlerinde hem doğru hedefi seçmeleri, hem de seviyelerini koruması gerekir. Bir ülkede her şeyin suçlusu Milletvekilleri ve siyasetçiler olamaz.''

''GELECEK YIL ÇOK ÖNEMLİ''

TBMM Başkanı Bülent Arınç, bugünden itibaren başlanılan 5. Yasama Yılı 22. Dönemin, son çalışma yılı olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:''Yoğun, yorucu ama başarılarla dolu 22. Dönem Parlamentosu, 2007 yılında çalışmalarını tamamlayacaktır. Önümüzdeki yıl, Türkiye için son derece önemli gelişmelerin olacağı bir yıldır.

Yüce Meclisimiz yeni yılda yeni Cumhurbaşkanı'nı seçecek, yüce Milletimiz de sandığa giderek bir kez daha iradesini beyan edecek ve ülkeyi yönetmesini istediği kişileri seçecektir. Bu nedenle gelecek yıl Meclisimiz için çok önemlidir. Meclisimiz, geçtiğimiz 86 yıl boyunca olduğu gibi her zaman milletin iradesini ve hassasiyetlerini siyasete yansıtmaya devam edecektir. Meclisimiz büyük bir olgunlukla, sağduyu ve kararlılıkla üzerine düşen görevleri yerine getirecek, milletine yakışır en güzel kararları alacaktır.''

''MİLLETİN HUZURUNU KAÇIRMAK İSTEYENLERE DİKKAT''

Bülent Arınç, önümüzdeki yılı bahane ederek siyaseti yıpratmak, ortamı germek, milletin huzurunu kaçırmak isteyenlere karşı herkesin dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

Arınç, ''Unutmayın ki milletin ve ülkenin kaderini bu Meclis belirlemektedir. Dolayısıyla bu kadar ağır bir sorumluluğun gereği olarak hepimizin vakur ve olgun davranması gerekir. Tahriklere kapılarak gerginliğin tarafı olmak, siyasi istikrarı bozacak davranışlar sergilemek milletvekiline yakışmaz'' diye konuştu.

Kendilerinin milletin temsilcisi, ülkenin sahibi olan Meclisin birer üyesi olduklarını anımsatan Arınç, Türkiye'nin kaderine ve geleceğine, millet iradesinin tek temsil makamı olan bu Meclisin karar vereceğine dikkati çekti.TBMM Başkanı Arınç, bu gerçek ne yapılırsa yapılsın değişmeyeceğini vurgulayarak, ''Bu gerçeği bilip güven içinde, sağduyuyla, sükunetle bir yılı tamamlamak gerekir. Hiç kimse düşünmese bile, milletvekilleri ülkenin ve milletin geleceğini tehlikeye atacak hareketlerden kaçınmak zorundadır'' dedi.

"AB HEDEFİNDE REHAVET VE DURAKLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

Arınç, Avrupa Parlamentosu'nda onaylanan son Türkiye ilerleme raporuna değindi. Raporda, AB hedefinde bir rehavetin ve duraklamanın olduğunu ifade eden görüşlerin doğruları içermediğini dile getiren Arınç, ''Meclisimiz, AB sürecini önemsediğini, olağanüstü toplanıp uyum paketlerini yeniden çıkartarak göstermiştir'' dedi.

''Bu konudaki isteğimiz ve arzumuz her zamanki gibi güçlü ve tereddütsüzdür'' diyen Arınç, şöyle devam etti:
''AB sürecinde bir duraklama olduğu kanaatini pekiştiren konulardan birinin anketlerde Türk halkının AB'ye olan desteğinin azaldığı hususudur sanırım. Milletimizin desteğinin azalmasının tek bir sebebi vardır, o da AB'nin uyguladığı çifte standartlardır.

Kıbrıs sorununda verilen sözlerin tutulmadığını, başkalarına uygulanmayan kriterlerin Türkiye'ye uygulanmak istendiğini gördükçe Türk Milleti'nin AB'ye olan inancı zayıflamaktadır. Bu nedenle Avrupalı dostlarımız, Türkiye'ye haksızlık yapılmaması, her ülkeye uygulanan kriterlerin ülkemize de uygulanması halinde halkımızın desteğinin arttığını görecektir.''

Arınç, raporun tavsiyeler bölümünde yer alan bazı hususların da yine kriterler arasında bulunmayan siyasi talepler olduğunu üzülerek gördüğünü ifade ederek, ''Bu siyasi taleplerin bir kısmı tartışılabilir gözükse de bir kısmını kabullenmemiz mümkün değildir'' dedi.

''TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK''

Türkiye'nin üzerine düşen tüm kriterleri yerine getireceğini vurgulayan Arınç, şunları kaydetti:
''Ancak bazı Avrupa ülkeleri fikir özgürlüğü ve ırk ayrımcılığı konusunda çok kötü sınavlar verirken, bizi eleştirmeleri şaşkınlık vericidir. Asılsız Ermeni soykırımı iddialarını inkar edenlere hapis cezaları öngören, bu insanların siyaset yapmasını engelleyen bir Avrupa'nın şimdi bizden bazı kanunlarımızı değiştirmemizi istemesi büyük bir çelişkidir. Buna rağmen biz Avrupa'daki bazı ülkelerin yanlış tutumlarına düşmeden, fikir özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması için her zaman aydınlarımızın ve milletimizin sesine kulak vermeli ve gerekirse kanunlarımızda değişiklik yapmalıyız.''

''FEDAKARCA ÇALIŞTINIZ''

Bülent Arınç, milletvekillerini 4 yasama yılında yaptıkları fedakar çalışmalardan dolayı kutlayarak, konuşmasını şöyle tamamladı:
''Kim ne derse desin, biliniz ki sizler, yani 22. Dönem Milletvekilleri, çıkardığınız yasalarla büyük bir devrim gerçekleştirdiniz. Meclisimizin tarihinde hep özel bir yerde anılacaksınız. Gelecek kuşaklar, çocuklarınız, ülkemiz için yaptığınız bu hizmetten dolayı sizi hayırla ve minnetle anacaktır. Bunu hiç unutmayın.

5. Yasama Yılı'nın ülkemize, milletimize ve Meclisimize hayırlı olmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.''

Arınç, konuşmasını tamamladıktan sonra kürsüye, yeni yasama yılının açış konuşması yapmak üzere Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i davet etti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Sezer'den 'irtica' uyarısı
 Çiçek: Kanunlarda 'irtica suçu' diye bir suç yok
 AK Parti yeni seçim sistemi için çalışıyor
 Ağar: Askerin konuşması engellenmeli
 Sezer son kez Meclis açacak
 Emniyet'ten ABD çıkarması
 Balandı'nın danışmanı yeniden tutuklandı
 Avrupalı liberallerden Türklere destek
MUHARREM SARIKAYA
Sezer'in öngörüsü...
Cumhurbaşkanı Sezer bugün...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Herkesin sorusu: Neler oluyor?
Ankara'da herkesin...
YAVUZ DONAT
Batman'da kadın olmak
Gülistan Taşkın "sosyolog."...
Namuslu olsa evlenilirdi
İlker İnanoğlu eski sevgilisi Güzide'nin kendisini aldattığını...
Fantazilerini köşesine taşıyıp nispet yapıyor
Hülya Avşar ile Ayşe Arman arasındaki polemik iyice kızıştı. Polemik,...
Erdoğan: Oyumuz düştü
Erdoğan: Oyumuz düştü
Başbakan, ABD yolunda partisinin oyunda düşüş olduğunu söyledi.
Chirac tutturdu: Soykırımı tanıyın!
Chirac tutturdu: Soykırımı tanıyın!
Ermenistan'a resmi bir ziyaret yapan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu