kapat
   
26 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
SMS:
ASA yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Başbuğ ne dedi?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde "Yeni Dönem" denilen şeyin başladığına şüpheniz varsa, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un dün Kara Harp Okulu'nda yaptığı konuşmaya bir göz atın.
Önce tanımayanlara bir iki biyografik detay. Kara Kuvvetleri'ni Ağustos ayında devralan Org. Başbuğ, tane tane diksiyonu ve soru cümleleriyle bezediği Sokratik üslubuna rağmen, aslında lafını esirgemeyen bir komutan. Çok okuyan, bu yüzden de Atatürkçü Düşünce Sistemi, dün ilk kez dillendirdiği "Türk Devrimi" ve ulusdevlet gibi TSK doktrininin temel taşlarını önemli ölçüde kavramsallaştırmış biri.
Yumuşak görünüşlü Başbuğ, laiklik konusunda sert. Geçen ay yaptığı bir konuşmada, TSK'nın üniter ve laik cumhuriyet konusundaki tutumunu, "Tarafız" diye özetleyerek, hükümet ve kamuoyunun dikkatini çekmişti. Aynı konuşmada yaptığı bir başka vurgu, bundan sonra askerin gerekli gördüğü durumlarda "yüksek perdeden" konuşacağının habercisiydi. Ne demişti İlker Paşa? "TSK ulus devlet, üniter devlet ve laik devletin korunmasında her zaman taraf olmuştur ve olmaya devam edecektir. Bu konulara ilişkin görüş ve önerilerin Anayasa ve kanunlar çerçevesinde uygun ortamlarda ilgili makam ve kuruluşlara iletilmesi, gerekli hallerde kamuoyuyla paylaşılması bir görevdir."
Gelelim dünkü konuşmaya... Kara Harp Okulu'ndaki konuşmanın ana başlıklarını, bugünkü gazetelerde okuyacaksınız. Başbuğ'un "Atatürkçü Düşünce Sistemi" ve "Türk Devrimi" gibi TSK içi doktrinleri kamuoyuyla paylaşması, ilginç bir detay.
Ancak daha önemlisi, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın "hiç bu kadar büyük tehdit olmadı" diye tanımladığı irtica konusunda TSK ve sivil topluma biçtiği rol. Başbuğ, geçmişteki konuşmalarında cumhuriyetin mevcut yapısını korumanın TSK için "anayasal bir görev" olduğunu hatırlatmıştı. Şimdi ise bir adım öteye giderek soruyor: "Türk toplumunun bütün kesimleri olarak kendimize sormamız gereken soru şu olmalıdır: bu konuda bizler üzerimize düşen görevi tam olarak yerine getirdik mi? Getiriyor muyuz?"
Konuşmanın bir diğer yerinde ise, "Türk devrimine karşı yürütülen girişimlere karşı anayasa ve hukuk düzeni çerçevesinde devletin tüm kurum ve kuruluşları ve sivil toplum tarafından topyekün bir mücadele verilmesi gerekmektedir" sözleri var.
Yani? Bizce Kara Kuvvetleri Komutanı, cumhuriyetin temel değerlerini savunma konusunda daha "aktivist" bir toplum özlemi içinde. Yalnız TSK değil kitlelerin de rejime sahip çıkmasını istiyor. Nasıl bir sahipleniş? Belki de İlker Paşa'nın söz ettiği, on gün önce ziyaret ettiği Hakkari'de geçen haftasonu Dağ Komando Tugay Komutanlığı'na bağlı asker ailelerinin yaptığı çöp eylemi türünden bir sahipleniş...
Bir diğer önemli nokta, "cemaat ve tarikatların", "devrime (cumhuriyete) karşı hareketlerin odağı haline dönüştüğü" vurgusunu yaparken, "mütedeyyin vatandaş" (dindar) ayrımı yapmasıydı: "Ülkemizdeki dinine bağlı, mütedeyyin vatandaşlara karşı saygılı ve dikkatli olmak zorundayız." Asker, 30 Ağustos'da kendine yönelik düşmanca bir tutum içinde gördüğü cemaatlerle ilgili görüşünü tereddüte yer bırakmadan açıkladı. Şimdi anlıyoruz ki, bu bir kerelik bir vurgu değil, süregelen bir çalışmanın dışavurumuydu. Önümüzdeki ayların bu konuda yeni gelişmelere gebe olması şaşırtıcı olmayacak.
Dün arayan AK Partililer, İlker Paşa'nın konuşmasında yer alan "rejime sahip çıkalım" vurgusunun "28 Şubat dili" olduğu tedirginliği içindeydi. Ancak sanırız AK Parti'de asıl tedirginlik, Org. Büyükanıt'tan beklenen açıklamaların yeni Kara Kuvvetleri Komutanı'ndan geliyor oluşu.
Kuşkusuz Başbuğ'un konuşmasında "laikliği yeniden yorumlamak" çıkışıyla dikkatleri üzerine çeken TBMM Başkanı Bülent Arınç ve son günlerde CHP ve Çankaya'dan çifte eleştiri oklarına hedef olan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e üstü örtülü bir gönderme var.
Sanırız İlker Paşa, "Bizce her şey güllük gülistanlık değil. Rejimi korumak için siz de adım atın" demek istiyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 301 değişmez   / 21-09-2006
 Washington vize yeri mi?   / 19-09-2006
 Tanıdığım Oriana Fallaci...   / 17-09-2006
 DTP çağrısının anlamı   / 14-09-2006
 Söğüt'te neler oldu?   / 12-09-2006
 PKK oyununa gelmemek   / 10-09-2006
 İran, Amerika, Türkler ve okurlar   / 07-09-2006
 Tezkere geçmeli çünkü...   / 05-09-2006
 Teröre anlamlı cevap   / 31-08-2006
 Yaz bitti, pastırma yazı mı var?   / 30-08-2006
MUHARREM SARIKAYA
Manifesto...
Son dönemde akademik yılın başlaması...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Başbuğ ne dedi?
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde "Yeni Dönem"...
YAVUZ DONAT
Ayvalık zirvesi
Görüşme Ayvalık'ta oldu... Mesut Yılmaz,...
Dönercilerden Bild'e 5 milyon Euro'luk dava
Almanya'da Türk Döner İmalatçıları Derneği, "Döner yediğim için...
Türkiye'nin Oscar adayı Dondurmam Gaymak
Kültür Bakanlığı nezdindeki bir seçici kurul, 79. Oscar ödüllerinde...
Çöp toplama yorumu: Hep tank yürümez ki
Çöp toplama yorumu: Hep tank yürümez ki
Hakkari'de Dağ ve Komando Tugayı'ndaki asker ve ailelerinin çöp...
Orgeneral Başbuğ uyardı: Türk devrimleri yıpratılıyor
Orgeneral Başbuğ uyardı: Türk devrimleri yıpratılıyor
İrtica tehdidinin altını çizen Org. Başbuğ, "Cemaatler ile tarikatlar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu