kapat
   
26 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal'dan hükümete eleştiri
Baykal'dan hükümete eleştiri

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin,medyasını ve bankasını yabancılara açtığını ifade ederek, ''Şimdi vakıflarını ve eğitimini açıyoruz. Bunları yapacaksın, sonra Antalya ve Söğüt'te demir döveceksin, milliyetçi olduğunu göstereceksin. Gülünçtür, gülünç...'' dedi.

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında, Meclis gündeminde bulunan Sayıştay, Vakıflar ve Özel Öğretim Kurumları kanunu tasarılarına yönelik
değerlendirme ve eleştirilerde bulundu.

AB'ye uyum sağlamak amacıyla getirilen Sayıştay Yasa Tasarısı'nın, AB ilkeleri ve anlayışı ile bağdaşmadığını ifade eden Baykal, AK Parti grubunun, Sayıştayın hazırladığı yasa taslağını beğenmeyerek yeni bir düzenleme getirdiğini söyledi.

Bu
düzenlemenin, Sayıştay Genel Kurulu'nu devre dışı bıraktığını, iktidarın arzusuna göre Sayıştay üyelerini belirlediğini savunan Baykal, bunun, AB
normlarını karşılamadığını, hukuk devletine ve AB pratiğine uymadığını belirtti.

Baykal, getirilen düzenlemeyi, ''iktidarın kontrolünde, Sayıştayı yönetme çabası olarak'' nitelendirerek, Sayıştayın, tarafsız ve bağımsızlığına inanma olanağının kalmayacağını kaydetti.

Yasa tasarısıyla, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun da iptal edildiğini ifade eden Baykal, kendilerine ve Sayıştaya saygıları nedeniyle
tasarıya ''hayır'' dediklerini vurguladı.

AZINLIKLAR

Baykal, Osmanlı İmparatorluğu'nun gerilemeye başlamasıyla azınlık kavramının, giderek önemi artan bir sorun haline gelmeye başladığını,
imparatorluğun bağımsızlığını ve gücünü yakından etkilediğini dile getirdi.Montrö, Sevr, Mudanya ve Lozan'daki düzenlemelerde bunun, en önemli tartışma konusu olduğuna dikkati çeken Baykal, Doktor Rıza Nur'un Lozan ile ilgili anılarından kısa bir bölüm okudu.

Baykal, Türkiye'yi, bağımsız ve bir bütün toplum olarak kurmak isteyenlerin, Türkiye'nin sosyal yapısını azınlığa dayalı şekillendirmek isteyenlere karşı mücadele ettiğini anlattı.

Anadolu'da yaşanan acı olaylar karşısında iki ayrı milletin aynı coğrafyada yaşama şansının kalmadığını anımsatan Baykal, ardından mübadele olduğunu söyledi.

''HUKUKİ OLARAK DA İKİNCİ SINIF VATANDAŞ''

Baykal, Lozan Anlaşması'na göre, Türkiye'deki azınlık konumundakilerin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bütün haklarına sahip olduğunu, azınlık statüsündeki gayrimüslim vatandaşlara, Müslüman Türk vatandaşları hukukundan eksik bir hukuk uygulanmadığını kaydetti.Baykal, çocuklarını kendi okullarında okutma, burada kendi dilinde eğitim alma gibi ekstra haklara sahip olduklarını,Batı Trakya'daki Türk azınlığın da bu haklardan yararlandığını hatırlattı.

Baykal, sorunun, azınlık düşmanlığı değil, azınlık cemaati şeklindeki konumu yaygınlaştırıp yaygınlaştırmama olduğunu kaydetti.
Türkiye ve Yunanistan'da azınlık olmanın farklı olduğunu ifade eden Baykal, Batı Trakya'daki Yunan vatandaşının sadece sosyolojik olarak değil, hukuki olarak da ikinci sınıf vatandaş olduğunu belirtti.

Baykal, Türkiye'de sayısı azalan azınlık vatandaşlarının kendilerini tedirgin etmesinin söz konusu olmadığını vurgulayarak, ''Azınlık cemaatine hükmü
şahsiyet kazandırma, bireysel hak ve özgürlük talebi ötesinde azınlık cemaati anlayışını, hükmü şahsiyetle takviye etme, bu hükmü şahsiyete giderek siyasal, uluslararası nitelikte kimlik kazandırma süreci; desteklemek mi desteklememek mi?'' diye konuştu.

''HÜKÜMET, YENİ BİR VAKIF ANLAYIŞI DAYATIYOR''

Baykal, Hükümetin, Vakıflar Yasa Tasarısı ile vakıfların mülkiyet sorununa çözüm getirmekle yetinmediğini, Türkiye'ye yeni vakıf anlayışını dayattığını savundu.

Tasarı ile vakıf kurmanın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının uğraşısı olmaktan çıktığını, yabancıların da vakıf kurabileceğini söyleyen Baykal,
sınırsız mülk ve toprak sahibi olabileceğini, dışarıdan yardım alabileceğini, ticaret yapabileceğini ifade etti.

''Dünyanın neresinde böyle bir düzenleme var? Yunanistan'da bir Türk vatandaşı vakıf kurabilir mi?'' diye soran Baykal, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir vakıf yasasının bulunmadığını belirtti.

Türkiye'nin yabancı vakıf cennetine dönüşeceğini ileri süren Baykal, ''Türkiye, medyasını, bankasını açtı. Şimdi vakıflarını ve eğitimini açıyoruz. Ne oluyor? Bunları yapacaksın, sonra Antalya ve Söğüt'te demir döveceksin, milliyetçi olduğunu göstereceksin. Gülünçtür, gülünç...'' dedi.

AB'nin, Türkiye'den böyle bir tasarının çıkmasını değil, daha önce İstanbul'da kurulan vakıfların mülkiyet sorunlarının çözülmesini isteyebileceğini kaydeden Baykal, ''Cemaat yok, cemaat vakfı teşvik ediliyor. Bunun için yeni mekanizmalar kuruluyor'' diye konuştu.
Bunları, ''Türkiye'ye yönelik tuzak'' olarak değerlendiren Baykal, Türkiye'de vakıf hukuku bulunduğunu, şu anda değiştirilmesine gerek olmadığını söyledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan 301'de değişiklik sinyali
 Gül, BM'de destek arıyor
 Baykal'ın villasında keşif!
 AKP değil Denktaş'ın tutarsızlığı işleri bozdu
 Erkan Mumcu boyun fıtığı
 Kıbrıs'ta Denktaş'sız yeni bir dönem başladı
 Bush 'Emin olun PKK'yla mücadele edeceğiz' dedi
 De Gaulle ne demişti: Sartre da Fransız, bırakın!
 Demirel yine sendeledi
 Erdoğan iftarını çadırda vatandaşlarla birlikte açtı
MUHARREM SARIKAYA
Manifesto...
Son dönemde akademik yılın başlaması...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Başbuğ ne dedi?
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde "Yeni Dönem"...
YAVUZ DONAT
Ayvalık zirvesi
Görüşme Ayvalık'ta oldu... Mesut Yılmaz,...
Müzeyyen Senar'ın sağ tarafı felç oldu
Türk Sanat Müziği'nin efsane isimlerinden 88 yaşındaki...
Dönercilerden Bild'e 5 milyon Euro'luk dava
Almanya'da Türk Döner İmalatçıları Derneği, "Döner yediğim için...
Çöp toplama yorumu: Hep tank yürümez ki
Çöp toplama yorumu: Hep tank yürümez ki
Hakkari'de Dağ ve Komando Tugayı'ndaki asker ve ailelerinin çöp...
Orgeneral Başbuğ uyardı: Türk devrimleri yıpratılıyor
Orgeneral Başbuğ uyardı: Türk devrimleri yıpratılıyor
İrtica tehdidinin altını çizen Org. Başbuğ, "Cemaatler ile tarikatlar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu