kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ben şarkı okurken tanrısallaşabilirim
Ben şarkı okurken tanrısallaşabilirim
'Kiloluyken erkek arkadaşım beni terk etmişti!'
'Yandım ali'de şarkı söyleyecek

Ben şarkı okurken tanrısallaşabilirim

İkinci albümü 'Mor Yıllar'ı çıkaran Ziynet Sali, "Artık daha büyük sahneler istiyorum, tabak kırmak yerine sahneden karanfil atmak istiyorum" diyor ve ekliyor: Sahnede kadınlığın kutsallığını ve tanrısal yanını kullanıyorum.

Enerjik, her zaman heyecanlı, işini çok seviyor, sevilmeyi daha da çok seviyor Ziynet Sali... Türkiye'deki en popüler temsilcisi olması bir yana, Grek müziğin memleketi olan Yunanistan'da da hatırı sayılır bir dinleyici kitlesi var... 500 şarkılık Yunanca şarkı repertuvarının birçok Yunanlı şarkıcıda bile olmadığını söylerken son derece gururlu... İkinci albümü 'Mor Yıllar'ın yüzde yüz arkasında olduğunu söyleyen Ziynet Sali, her şeye rağmen sahnede kendini bambaşka hissettiğini söylüyor: "Sahnede tanrısallaşabiliyorum!" 'Bu işi Türkiye'de en iyi kim yapıyor' deyince ise cevap vermiyor ama mimikleri pek bir manalı konuşuyor...

* Yunanca şarkı okuma sevdası 'A Papa' adlı şarkı ile mi başladı? Öyle diyebiliriz. 1999'da Kıbrıs'a gitmiştim, orada bütün frekanslar Yunan kanallarını çekiyor. Despina Vandi'nin okuduğu bu şarkıyı dinlerken kaydettim. Türkiye'ye geldiğimde bugünkü prodüktörüm Gökay Özkan'a dinlettim. Hemen Türkçe söz yazıldı. Ama ben kulak dolgunluğuyla Yunancasını okuyunca Gökay Bey "Sesin Yunanca'ya daha iyi gidiyor galiba, profesyonel bir hocadan Yunanca ders alalım" dedi ve başladık. Çok beğenildi o çalışma. Ama şimdiki aklım olsaydı yapmazdım, yanlıştı...

* Yanlış olan neydi? Tek şarkı olarak başladığımız bir projenin 15 gün içinde albüme dönmesiydi yanlış olan. Konservatuvar mezunuydum, şarkı okuyabiliyordum ama stüdyo deneyimi olmadan şarkı söylemeye çalışan bir insana 15 günde albüm okutmak yanlış bir şey! Ardından dört yıl hiç albüm arzulamadan yorumculuğumu geliştirmeye çalıştım. Türkçe- Yunanca-İngilizce repertuvar hazırlayıp 4-5 yıl Yunan müziğinde sahne aldım.

* Türk Müziği eğitimi aldınız ama galiba Grek müziği kendinize daha çok yakıştırıyor, daha çok zevk alıyorsunuz... İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Klasik Türk Müziği eğitimi aldım. Ben çok farklı kişilikler yaşıyorum içimde... TSM okurken kendimi Emel Sayın gibi; o narin el hareketleriyle hayal edebiliyorum. Yunanca okurken helenistik bir duruşa bürünebiliyorum. Ayla Algan bana der ki, "Sahnede seyirci ol, önce kendini izle, fotoğraf ver". Der ki; 'Allah'tan al, kuluna ver'. (Bir el yukarıda kıvrılıyor, diğer el aşağıda) 'Kadınlığını, cinselliğini kullanma sahnede; kadınlığın anaçlığını, kutsallığını ve tanrısal yapısını kullan' der. Onun bu öğütleri sahne duruşumu çok etkiledi. Onun için şarkı okurken tanrısallaşabilirim ben...

* Seksi bir kadın mısınız sizce? Seksi görünüyorsam ama erotik olmadan; bu hoş. Çok ince bir çizgi; azıcık yukarısı çirkinleşebilir, ürkerim. Öyle görünmek hayatta en korktuğum şeydir. Ama her yerim kapalıyken göğüs, sırt ya da sadece göbek dekoltesi vermeyi seviyorum.

* Yeni albümünüz için çektiğiniz klipte erotik görünmüyor musunuz sizce? Öyle bir kare beni rahatsız ederse o kare oradan kalkar! Bir şeye inanıyorum; dikkat çekici bir klip bir şarkıyı ön plana çıkarabilir. Gülşen'in 'Of of'unda olduğu gibi. Jennifer Lopez'i, Beyonce'yi, Madonna'yı ve Kylie Minogue'u ağzımız açık izliyoruz. Ama bizler o tarz bir şey yaptığımız zaman, avamlık oluyor, kendini öne çıkarma oluyor, erotizm oluyor!

* Albümleriniz değil de sahneniz daha çok tutuluyor sanki, doğru mu? Sahnede kendimi daha iyi ifade edebiliyorum. En çok mutlu olduğum yer birincisi sahne, ikincisi yatak. Uyumak yani... (Kahkahalar) Bir de yemek yemek! Ama bu albümün yüzde yüz arkasındayım. İçim rahat, huzurlu, kafam dik... Ramazan'da mekanlar kapalı ama sonra dört yıldır devam ettiğim Zorba'da sahne alır mıyım bilmiyorum. Artık daha büyük sahnelerde şov amaçlı bir şeyler yapmak istiyorum. Tabak kırmak değil de karanfil atmak istiyorum!

'TÜRKİYE'DE EN İYİ BENİM!'

* Yunan müziğini siz mi sevdirdiniz Türkiye'de; yoksa Yunan müziği sizinle popülerlik mi kazandı?
Sevdirdim evet. Popüler söylüyorum, Türk müziği ve halk müziği okuyor, rembetiko, sirtaki, zeybek yapıyorum... Bunları övünmek için anlatmıyorum...

* 'Grek müziğin kraliçesi' sıfatıyla övünmüyor musunuz? Ne güzel bu sıfat. Yunanistan'dan bile teklif aldıysam... 'Buradaki çalışmayı orada yapsanız firma (marka) olursunuz' diyorlar.

* Size bu sıfat Türkiye'de tek olduğunuz için mi verildi sizce? Hayır, bunu başarıya bağlıyorum. 'Çok mütevazı olmayınız; gerçek sanırlar' derler. Bu işi Türkiye'de en iyi ben yapıyorum!

* Bunu kadın sanatçı-erkek sanatçı ayrımı yapmadan mı söylüyorsunuz? Evet...

* Fedon, Hayko? (Gülümsüyor ve nazik bir el sallama hareketi yapıyor... Ardından kahkahalar...)

*
Nasıl buluyorsunuz peki bu isimleri? Fedon'u seviyorum. Bir gerçek var ki, daha zor bir dönemde Yunan müziğini popüler anlamda Türkiye'de sevdirdi Fedon. Ondan sonra birçok solistin de işi kolaylaştı. Dişi bir grekçi gerekiyordu o boşluğu da dişiliğimle ben doldurdum! (Kahkahalar...)

*
Yunan halkı tanıyor mu sizi? 'Yunancası çok iyi' diyorlar. Dinleyenler şaşıyor. Akıllarını alıyorum! (Gülüyor...)

*
Bunca beğeni, size bir teklif getirmiştir oradan herhalde... Geldi evet. Bu Ramazan'da düşünüyoruz. Uzaktan konuşması kolay. Orada da denemek istiyorum. Belki sevmeyeceğim, belki iyi bir tecrübe olacak bilmiyorum.

* Repertuvarınız orada sahne almak için yeterli olacak mı? İstekler gelecek mesela... 500 şarkılık repertuvarım var. Yunanlı bir şarkıcı bile benim okuduğum şarkıları bilip okumuyor. Hem eski hem de yeni şarkıları biliyor ve okuyorum ben...

SEZEN BAŞARAN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Sezen'le barışınca Nazan'ı kaçırdı
 Ben şarkı okurken tanrısallaşabilirim
 Sibel Bilgiç gitti Casablanca bitti
 Sanatçı alnında ışığı ilk hisseden insandır
 Oruç hastalıkların tümünü yok eder
 Gürcüler Mustafa Sandal'la coştu
 Kış aylarında sofralarda yükselen trend renklilik
 Brigitte Bardot'nun izinden gidiyor
 Dağınıklık tarih oldu!
 Zeki Müren'i ne çabuk unuttuk?
 IKEA'nın yeni kataloğu çıktı
 İtalyan klasiği Türkiye'de
 David kazanıyor Victoria harcıyor
 Cher geçmişini satılığa çıkardı
 Yarım kalan albümü dün çıktı
 Halk Ne Diyor?
 Britney formda şarkıları bomba
RAHŞAN GÜLŞAN
Altın Portakal'da gösterilen 'Araf' kürtaj karşıtı bir film...
ÖZAY ŞENDİR
Mavi nüfus kağıdı delikanlılık göstergesi değil
Adamın...
SEDA KAYA GÜLER
Altın Portakal'ı kadınlar kazandı
Bu yıl Altın...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Karakuş
İrmiğe sütü katıp...
Oruç tutarken fazla kilolardan da kurtulun
Oruç tutarken fazla kilolardan da kurtulun
Ramazan ayında da kilo verebilirsiniz. Ama tabii ki iftar sofrasını...
Cildinizin ışıltısı sonbaharda bitmesin
Cildinizin ışıltısı sonbaharda bitmesin
Yoğun bir yaz döneminin ardından kuruyan cildinizi kapsamlı bir...
New York'ta rötarlı kutlama!
New York'ta rötarlı kutlama!
Ender Mermerci, ortanca kızı Yosun Reza'dan olan ilk torunu...
İlk iftar daveti Sabancı'dan
İlk iftar daveti Sabancı'dan
Ramazan arifesinde davet davet koşturmaktan helak olan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.