kapat
   
26 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Emlak Vergisi bildirimi zorunlu olacak
Belediyeler, konut ve arsa sahiplerinden katılma payı alacak
Emlak Vergisi bildirimi zorunlu olacak
Belediye Gelirleri Tasarısı TBMM'de

Emlak Vergisi bildirimi zorunlu olacak

TBMM Başkanlığına sunulan İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı'na göre, sürekli ve geçici istisnadan yararlanılsa bile Emlak Vergisi bildirimi zorunlu olacak.

Arsa ve arazi birim değeri, takdir işleminin yapıldığı yılı izleyen ikinci yıldan başlamak suretiyle her yıl, bir önceki yıla ilişkin olarak, Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle hesaplanacak.

Vergi değerlerine ilişkin usul ve esaslar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Emlak
Vergisi, birinci taksiti 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında; ikinci taksiti kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenecek; verginin tamamının birinci taksit süresi içinde ödenmesi halinde ise ikinci taksit tutarı yüzde 10 indirimli olarak tahsil edilecek. Sürekli ve geçici istisnadan yararlanılsa bile Emlak Vergisi bildirimi zorunlu olacak.

Devir ve ferağı yapılan bina, arsa ve arazinin ödenmemiş Emlak Vergisi borcunun ödenmesinden, devreden sorumlu olacak. Tapu müdürlükleri, devir ve ferağı, bu işlemleri izleyen ayın onbeşinci günü mesai saati bitimine kadar yetkili idareye bildirmekle yükümlü bulunacak.

Bildirimi verilmeyen bina, arsa ve arazinin vergi ve cezalarına ilişkin zamanaşımı süresi, bildirim süresinin bitimini izleyen yılın başından itibaren 5 yıl olacak.

İLAN VE REKLAM VERGİLERİ

İlan ve reklamlarla ilgili vergi düzenlemeleri de getirilen tasarıda, karada ve suda sefer yapan her türlü taşıt aracının içine veya dışına konulanların metrekaresinden yıllık olarak; gökyüzünde uçak, helikopter, balon, zeplin ve benzeri araçlar kullanılarak yapılanların metrekaresinden günlük olarak; cadde, sokak ve kaldırımlarda, binaların üzerinde, cephe ve yanlarında belli bir süre için yapılan ilan ve reklamların metrekaresinden haftalık olarak vergi alınacak.

Işıklı veya projeksiyonlu ilan ve reklamlarda ise metrekare başına yıllık olarak; direk veya bir kaide üzerinde yükseltilen ve alanı 10 metrekareye kadar olanlardan metrekare başına yıllık olarak; mahiyeti ne olursa olsun belli bir süre için asılan veya yapıştırılan diğer afiş ve benzerlerinin her birinin metrekaresinden ise haftalık olarak vergi tahsil edilecek.

Eğlence vergisi tahsilatında ise genel ve özel bütçeli idareler, mahalli idareler ile bunların kurdukları birlikler tarafından düzenlenen ve kar amacı gütmeyen fuar, kongre, konferans, festival, gösteri, sergi, tören, temsil, müsabaka, eğlence, konser ve benzeri faaliyetler ile köylerde bulunan kahvehane, kıraathane ve kafeler muaf tutulacak.

Bu kapsamda, bilet, jeton, marka veya manyetik kartla girilen hipodrom, araba yarışı, sinema, konser, lunapark, sirk, spor müsabakaları ve benzerlerinden yüzde 10; bilet, jeton, marka veya manyetik kartla girilmesi zorunlu olmayan, bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare ve dansing gibi eğlence yerlerinden günlük 80 YTL; internet salonları ve her türlü makine ile oyun oynanan yerlerden günlük 5 YTL; kahvehane, kıraathane ve kafe gibi yerlerden ise günlük 4 YTL eğlence vergisi alınacak.

ELEKTRİK VE GAZ TÜKETİM VERGİSİ

Elektrik, havagazı ve doğalgaz üreten ve dağıtan müesseselerin, üretim ve dağıtım amaçlı olarak kullandıkları elektrik, havagazı ve doğalgaz tüketiminden Elektrik ve Gaz Tüketim Vergisi alınmayacak.

Elektrik ve Gaz Tüketim Vergisinin oranı; havagazı, doğalgaz ve likit petrol ile imalat ve üretimde kullanılan elektrikte yüzde 1, diğer elektrik tüketimlerinde yüzde 5 olacak.

Büyükşehir Belediyesi Kanununun uygulandığı yerlerde toplanan bu verginin yüzde 35'i büyükşehir belediyesine, yüzde 65'i ise verginin toplandığı ilçe ve ilk kademe belediyelerine kalacak.

Tasarıya göre, konaklama vergisinin oranı da günlük toplam konaklama bedelinin yüzde 3'ü olacak. Bu oranı sıfıra kadar indirmeye ve kanuni haddine kadar çıkarmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Vergi, konaklama bedeline eklenerek fatura veya ödeme belgelerinde gösterilmek suretiyle tahsil edilecek. Tahsil edilen vergi, takip eden ayın yirminci günü mesai saati sonuna kadar, konaklama yerinin bulunduğu yer yetkili idaresine bir beyanname ile ödenecek.

SU TÜKETİMİNE ENDESKLİ ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ

Tasarıya göre, belediye park, bahçe ve yeşil alanları; Darülaceze ve Kızılay ile bunların şubeleri, kampları ve sağlık tesisleri, öğrenci yurtları, umuma açık ibadet yerleri ile bunların müştemilatından Çevre Temizlik Vergisi alınmayacak.

Konutlara ait Çevre Temizlik Vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 20 YKr, diğer belediyelerde 15 YKr olarak hesaplanacak. Genel ve özel bütçeli idareler ile mahalli idarelere ait binalara ilişkin Çevre Temizlik Vergisi, konutlara uygulanan tarife üzerinden hesap edilecek.

Konutlarda su tüketim miktarı esas alınarak hesaplanan Çevre Temizlik Vergisi, su faturasında ayrıca gösterilmek suretiyle tahakkuk etmiş sayılacak. Bu suretle tahakkuk eden vergi, su tüketim bedeli ile tahsil edilecek.

Su ve kanalizasyon hizmetlerinin imtiyaz sözleşmesi veya yap-işlet-devret modeliyle yürütüldüğü idarelerde, konutlara ilişkin Çevre Temizlik Vergisi, işletici tarafından su bedeliyle birlikte tahsil edilerek, tahsilatı izleyen ayın yirminci günü mesai saati sonuna kadar yetkili idareye aktarılacak.

Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde bu fıkraya göre toplanacak verginin yüzde 25'i büyükşehir belediyesine, yüzde 75'i ilçe veya ilk kademe belediyelerine verilecek.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Şahin: Memur bir maaşla buzdolabı ve TV alabiliyor
 Motorine yüzde 2,02 indirim
 Yoksulluk sınırı bin 902 YTL!
 Rekabet sıralamasında 59'uncuyuz
 Türkiye 2010'a kadar IMF'ye 12.6 milyar $ ödeyecek
 Dolar 1,5210 YTL seviyesinde
 Kolay vezne uygulaması!
 Benzin fiyatı, Ağustos'tan bu yana düşüşte
 Zorlu Enerji'den rüzgar santralı projesi
 'Dünyada para bol, bu parayı almayan aptaldır'
 Soğuma korkusuyla petrol 59 $'a indi
 Mera Kanunu, Anayasa Mahkemesi'nde
 İskan kanununda değişiklik
 İnternet, El Halil'deki esnafın imdadına yetişti
 Ağam bu düğün kaça mal oldu?
 Etiketi Türkçe olmayan, ürün başına 4.392 YTL ödeyecek
 Hükümet en düşük maaşlı memura yüzde 4+4 verdi
 Barroso konuştu dolar 1.53 YTL'ye çıktı
 'Biz illüzyonist değil, reel ve açık rakamlar sunuyoruz'
 İndirim yarışı market raflarını % 10 ucuzlattı
 'Dalgalardan az etkilenmek istiyorsanız reformları yapın'
 Başkentte Maliyespor depremi
 Nükleerde en düşük teklifi veren ihaleyi kazanacak
 'ABD'nin yavaşlaması sizi mini dalgalarla test edecek'
 İstanbul'da vergi denetimleri artacak
 Palamut 1 YTL oldu rekor kırdı
 Avrupalılar ödüllü kartı tercih ediyor
 Maaşını dolar olarak alan kaybetti
 4.4 milyar Euro'luk dev birleşme
 Wall Street'in boğası Wal-Mart'la mahkemelik
 IKEA'dan otobüs durağına kanepe
 'Bu kampanya Liverpool'a gider'
 Koç Allianz'dan geleceğe güvence
 Pınar'ın gramajları Ramazan'da arttı
 Şirketlerden
 Avrupa'da dolaşım engelleniyor
 TOBB: F1 cezası daha az olabilirdi
 Alman emlak fonu Türkiye'ye yatırım yapıyor
 Macaristan faizi 0.5 puan artırıp % 7.75'e çıkardı
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Piyasalardaki son gelişmeler
IMF, eylülde...
MELİHA OKUR
Bu, filmin adı "Türkiye rüyası"
Berlin Film Market'in...
Müzeyyen Senar'ın sağ tarafı felç oldu
Türk Sanat Müziği'nin efsane isimlerinden 88 yaşındaki...
Dönercilerden Bild'e 5 milyon Euro'luk dava
Almanya'da Türk Döner İmalatçıları Derneği, "Döner yediğim için...
Çöp toplama yorumu: Hep tank yürümez ki
Çöp toplama yorumu: Hep tank yürümez ki
Hakkari'de Dağ ve Komando Tugayı'ndaki asker ve ailelerinin çöp...
Orgeneral Başbuğ uyardı: Türk devrimleri yıpratılıyor
Orgeneral Başbuğ uyardı: Türk devrimleri yıpratılıyor
İrtica tehdidinin altını çizen Org. Başbuğ, "Cemaatler ile tarikatlar...
IMKB
E: 36.432 D:% 0,96
DOLAR
S: 1,519 D:% -0,361
EURO
S: 1,929 D:% -0,695
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu