kapat
   
23 Eylül 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"KKTC'ye tecrit kalksın"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Orta Doğu, Irak, Kültürler arası uyum ve terörizm konularını gündeme getirdi ve Kıbrıs Türk tarafının tecridinin kalkması çağrısında bulundu.

Gül, BM 61. Genel Kurul görüşmelerinde Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası konularda görüşlerini açıklayan ve BM Güvenlik Konseyi adaylığı için destek talebinde bulunan bir konuşma yaptı.

ORTA DOĞU

Gül, Lübnan'daki çatışmaların ve ağır tahribatın BM'ye olan inancı sınadığını belirterek, neticede BM üye devletlerinin kararlığını ortaya
koyabildiğini
söyledi.

Lübnan'daki krizin başından itibaren Türkiye'nin aktif bir diplomasi izlediğini ve akan kanı durdurabilmek için yürütülen uluslararası çabaların en ön saflarında yer aldığını belirten Gül, Türkiye'nin ihtilafın tüm taraflarıyla yakın temas içinde olduğunu kaydetti. Gül ayrıca Türkiye'nin Lübnan halkına insani yardım sağladığını ve on binlerce yabancı ülke vatandaşının acil tahliyesine yardımcı olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını desteklediğini söyleyen Gül, ''Halen devam eden birçok sorun karşısında bu kararı bölgeye barış ve istikrar getirme yönünde atılmış bir ilk adım olarak değerlendiriyoruz. Gerçekten 1701 sayılı kararın sunduğu fırsatı çok iyi değerlendirmeliyiz. Ümidimiz bu kararın ardında yatan iradenin tüm bölge için geniş bir siyasi perspektife dönüştürülebilmesidir'' dedi.

Gül, Lübnan'daki trajik olayların, güç kullanımının çözüm getirmediğini kanıtladığını söyleyerek, olayların aynı zamanda Orta Doğu'daki sorunların özünde Filistin meselesinin yattığını herkese açıkça gösterdiğini belirtti.

''Konu sadece iki taraf arasındaki basit bir ihtilaf değildir'' diyen Gül, sorunun, herkesin ağır bir bedel ödediği ve küresel düzeyde tahrip edici etkileri olan bir sorun olduğunu söyledi. Gül ''Orta Doğu'da kalıcı barış yönünde ilerleme sağlanması diğer sorunların üzerinde de olumlu etki yapacaktır'' diye konuştu.

Herkesin Lübnan olaylarından gerekli dersleri çıkardığına işaret eden Abdullah Gül, ''Şimdi bu trajedinin ışığında yeni bir barış inisiyatifinin
başlatılabilmesine imkan veren farklı bir ortam doğmuştur'' dedi.

Gül, Orta Doğu Barış sürecini yeniden rayına oturtmak için yeni bir çaba içine girmenin gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin ilgili tüm taraflara ve
uluslararası topluma bu fırsatın kaçırılmaması yönünde içten bir çağrı yaptığını dile getirdi.

KÜLTÜRLER ARASI UYUM

Abdullah Gül, Orta Doğu sorununun yarattığı artan adaletsizlik duygusunun kültürel algılamaları olumsuz yönde etkilediğine işaret ederek, bölgedeki gelişmelerin kültürler arası uyum yönündeki umutları baltalamasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Gül, Türk ve İspanyol Başbakanlarının, BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından hayata geçirilen Medeniyetler İttifakı girişimine eş-başkanlık
yapmasının nedeninin, kültürler arasındaki karşılıklı anlayışın iyileştirilmesine katkıda bulunmak olduğunu kaydederek, inisiyatifin amacının farklı toplumları insanlığın ortak birikiminde birleştiren değerleri öne çıkartmak olduğunu belirtti.

İttifak çerçevesinde kurulan Yüksek Düzeyli Grubun yakında Annan'a kapsamlı bir rapor sunacağını hatırlatan Bakan Gül, raporda kültürler arası diyaloğu geliştirmeye yönelik somut ve pratik tedbirlere yer vermesinin öngörüldüğüni ifade etti. Gül girişimin BM üyesi devletlerce desteklenmesini ümit ettiklerini belirtti.

IRAK

Abdullah Gül, Irak konusunun da çok önemli olduğunu belirterek, etnik ve mezhepsel şiddetten arındırılmış, demokratik ve müreffeh bir Irak'ın
kurulabilmesinin çok acil bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Gül ''Bu bağlamda, Irak'taki şiddet nedeniyle çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini
unutmamalıyız'' diye konuştu.

Irak halkına ulusal bir uyum ve oydaşma sağlamaları ve aralarındaki farklılıkları diyalog ve demokratik süreçler yoluyla çözmeleri yönünde yardım edilmesi gerektiğini söyleyen Gül, bu yönde en başta çaba sarfetmesi gerekenlerin bizzat Irak halkının kendisi olduğunu kaydetti.

TERÖRİZM

Konuşmasında terör sorununa da değinen Gül, terörizmin masum insanların hayatlarına mal olmaya devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin terörle mücadelede çifte standartlara ve teröristler arasında ayrımcılık yapılmasına tahammül edemediğini belirten Gül, terörizmin hiçbir
kültür ve dinle doğrudan bağlantısı olmadığını akıldan çıkartmamak gerektiğini bildirdi.

KIBRIS


Abdullah Gül, 2004 yılında yapılan referandumda BM'nin Kapsamlı Kıbrıs Çözüm Planına olumlu oy veren Kıbrıs Türk halkının uluslararası toplumun beklentilerine olumlu karşılık verdiğini, ancak Kıbrıslı Rumların Genel Sekreterin tüm çabalarına rağmen planı reddettiklerini hatırlattı.
Gül ''Planının reddine rağmen, Türk tarafı Kıbrıs meselesinin, Genel Sekreterin iyi niyet misyonları sürecinde oluşmuş olan yerleşik parametreler çerçevesinde adil, barışçıl ve kapsamlı bir çözüme kavuşturulması hedefine halen bağlı bulunduğunu'' söyledi.

Türkiye ve KKTC'nin, Genel Sekreterin bu yöndeki misyonuna tam ve güçlü destek vermeye devam ettiğini söyleyen Gül, tüm Ada halkına kalıcı barış, işbirliği ve refah sağlayabilecek tek sağlıklı platformun BM olduğunu belirtti.

Türk tarafının hala Kıbrıs Rum liderliğinin, Kıbrıslı Türk tarafıyla siyasi eşitlik temeline dayalı yeni bir ortaklık kurulması vizyonu doğrultusunda hareket edeceğini ümit ettiğini belirten Gül, Kıbrıs Türk tarafının 8 Temmuz anlaşmasına desteğini verdiğini ve anlaşmanın uygulanabilmesi için BM tarafından yapılan önerileri de onayladığını belirtti.

Gül konuşmasını şöyle sürdürdü:''Bu yeni sürecin temel noktası, Adadaki iki lider arasında özlü konulara ilişkin kapsamlı müzakerelerin başlamasına dayanmaktadır. Öte yandan Adadaki tüm kısıtlamaların eş zamanlı olarak kaldırılmasını öngören 24 Ocak 2006 tarihli önerimiz de halen masada durmaktadır. Bu çağda adil olmayan kısıtlamalar altında yaşamak mantığa aykırı bir durum teşkil etmektedir. Kıbrıslı Türklerin küresel
ekonomiyle bütünleşmeye başlamaları için artık zaman gelmiştir. Genel Sekreterin çağrıları paralelinde, uluslararası topluma vaadlerini yerine getirmesi ve hiçbir hukuki veya ahlaki temeli olmayan tecridin sona erdirilmesi konusunda kuvettli çağrıda bulunuyoruz''.

KAFKASYA

Gül konuşmasında Kafkasya'daki ''donmuş'' ihtilaflardan da söz ederek Dağlık Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümlenmesinin bölge barış ve refahı bakımından hayati bir önemi olduğunun altını çizdi.Gül ,Türkiye'nin bu bölgenin işbirliği temelinde yükselen bir refah alanı olması istediğini belirtti.

AFGANİSTAN

Gül, Türkiye'nin Afganistan'daki siyasi süreci ve yeniden imar çabalarını desteklemeye devam edeceğini belirterek, ''ISAF bünyesindeki kuvvetli varlığımıza ek olarak Türkiye aynı zamanda Vardak eyaletinde bir İl İmar Ekibi oluşturmaktadır. Bu bağlamda özellikle sağlık, eğitim, ve kalkınma alanlarında aktif rol oynamaya devam edeceğiz'' dedi.

TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK KONSEYİ ADAYLIĞI


Dişişleri Bakanı, Türkiye'nin son iki yıldır 2009-2010 döneminde Güvenlik Konseyi üyesi olabilmek için yoğun bir kampanya yürüttüğünü belirterek,
Türkiye'nin bu organda en son 1961 yılında temsil edildiğini söyledi. Gül ''Bu itibarla ve eşit rotasyon ilkesi uyarınca Güvenlik Konseyinde temsil edilme zamanımızın çoktan geldiğine inanıyoruz'' diye konuştu.Gül, Türkiye'nin üyeliğinin Güvenlik Konseyinin çalışmalarına fevkalade
önemli bir katkı yapacağını ve Konsey'e yeni bir perspektif ve bakış açısı getireceğini sözlerine ekledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "CHP zihniyetinde pazarlamacılık var"
 Çiçek: Benim kaanaatim birçok kişi 301. maddeyi okumadı
 Gül New York'ta
 KKTC'de protokolü imzalandı
 Arınç'tan Irak'a PKK mektubu
 Dokunulmazlığı kaldırın 301. maddeyi kaldıralım
 AB: Asker ve polis, sivil kontrol altında olmalı
 Erdoğan: Katsayıyı kafanıza takmayın
 Bilderberg seneye İstanbul'da toplanacak
 Meclis'in olağanüstü toplantısında sürpriz
 Ağar: AKP'nin yüzünden AB'den vazgeçemeyiz
 Merkel: Üyelik için Kıbrıs sorunu çözülmeli
YAVUZ DONAT
Yeniden yapılanmanın sancıları
Çin Dışişleri...
Modacı Armani de sıfır bedene karşı
Ünlü modacı Armani "Defilelerimde sıska mankenleri değil, sağlıklı...
Hırsızlık şebekesinin lideri gözaltında
Kasa ve lüks oto hırsızlığı yapan şebeke 400 polisin katıldığı...
"Dindarlığı savunmak avama kalmamalı"
Bardakoğlu, "dindarlığı savunmanın avama kaldığını" belirterek, "Dini...
Kara gömleklilerin molotoflu baskını
Kara gömleklilerin molotoflu baskını
İkitelli'de 80 kişilik bir grup baştan ayağa siyah giyip, yüzlerine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu