kapat
   
23 Eylül 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KKTC'de protokolü imzalandı
KKTC'de protokolü imzalandı

KKTC'de Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer ve Özgürlük ve Reform Partisi (Özgür Parti) Genel Başkanı Turgay Avcı, parti yetkili kurullarında onaylanan koalisyon protokolünü imzaladı.

Soyer, Başkent Lefkoşa'daki Saray Otel'de yapılan imza töreninde, yeni hükumetin önceliğinin "Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci, Kıbrıs Türk halkının
eşitlik talebi ve Kıbrıs sorununa çözüm" olacağını ifade etti.

"Biz düne değil, yarına bakmak, yarında ilerlemek istiyoruz, ancak dünü de unutmuş değiliz" diyen Soyer, son günlerde gündeme gelen "Kıbrıs siyasi hayatında müdahaleler ve ayartmalar" olduğuna yönelik iddialara Kıbrıs Türk halkının itibar etmeyeceğine inandığını söyledi.

"BİR
PAPADOPULOS EKSİK, BİR PAPADOPULOS FAZLA..."


Eski koalisyon ortağı Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın, sürekli olarak "kurulacak olan yeni hükumeti yok sayacağını, kendilerini başbakan ve başbakan yardımcısı olarak muhatap almayacağını" söylediğine işaret eden Soyer, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un da aynı tavır içinde olduğunu belirtti.

"Papadopulos'un yanına bir fazla ilave olmuş, önemli değil. O da bizi hükumet olarak, başbakan ya da başbakan yardımcısı olarak kabul etmez. Önemli olan, bu memleketle halkın kendi demokratik iradesiyle oluşturduğu hükumetlerin demokratik zenginliğine, siz içinde olmasanız da saygı duymaktır" diyen Soyer, "Eğer ben içinde olmazsam o memleket yansın anlayışının Papadopulos'ta sembolize olan hakimiyetçi anlayışın bir benzeri olduğunu" kaydetti.

Soyer, "Bir Papadopulos söyledi bunu bize, bir de bunlar... Bir eksik, bir fazla hiçbir anlamı yoktur. Biz yolumuzu yürümeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Kendilerinin de tarihsel süreç içinde "itilip kakılmış olmalarına rağmen cumhurbaşkanına cumhurbaşkanı, başbakana da başbakan dediklerini" belirten Soyer, CTP'nin yüzde 45 iradeyle mecliste temsil edildiğine işaret ederek, "Meşruyuz, yasalız, vicdaniyiz ve Kıbrıs Türk halkının haklı sesi, haklı gururu olma özelliğini koruyarak, Özgür Parti ile oluşturacağımız hükumetle halka en iyi hizmeti vermeye çalışacağız" dedi.

KABİNE TALAT'A PAZARTESİ SUNULACAK

Soyer, sorular üzerine, bakanlıkların tüm partililerin görüşleri alınarak belirlendiğini belirterek, "Biz bazıları gibi seçilmiş krallar değiliz.
Organlarla, eğilimlerle, üyelerle çalışarak yürümeye çalışıyoruz" dedi.Yeni kabine listesinin Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a Pazartesi sabahı
sunulacağını açıklayan Soyer, sorular üzerine DP ile neden uzlaşamadıklarını ve yeni hükumetin bazı hedeflerini de anlattı.

YENİ BAŞBAKAN YARDIMCISI AVCI

Özgür Parti'nin Genel Başkanı ve yeni hükumetin başbakan yardımcısı Turgay Avcı da konuşmasında, amaçlarının halkın beklentilerine yanıt vermek olduğunu ifade ederek, "Biz artık geriye bakmak istemiyoruz. Biz artık çatışma kültürünün bittiği, uzlaşı kültürünün olacağı siyasi bir hayat istiyoruz" dedi.

"Bakanlıkların paylaşılmadığı, bütünlük içinde hareket edecek bir hükumet" için yola çıktıklarını anlatan Avcı, "Bazı çevreler, eski siyasetçiler, karalamalara, yalanlara devam etsinler, önemli olan halkımızdır. Biz gücümüzü Kıbrıs Türk Halkından alıyoruz" diye konuştu.
Halkın bakanlıkların bir bütün olarak çalışacağı, işlevsel bir hükumet göreceğine ve hangi bakanlıkların kimlerde olduğunun önemli olmadığına işaret eden Avcı, "Hedefimiz halkımızı bu siyasal kaostan kurtarmak" diyerek, "eski siyasetçilerin kabul etmek istemediğinin yeni bir siyasi anlayış olduğunu" savundu.

Avcı, "Eski siyasetçiler koltuklarını kaybettikleri, istedikleri koltuklara geri gelemeyecekleri için çırpınsınlar. Biz halkımız için varız" diye konuştu.
Turgay Avcı, "Kıbrıs sorunu çerçevesinde tutumlarının ne olacağının" sorulması üzerine, BM Genel Sekreterinin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı İbrahim Gambari'nin ziyareti sırasında iki tarafın liderleri arasında 8 Temmuzda kabul edilen ilkeler dizisi ve kararlar çerçevesinde kapsamlı çözüme ulaşmak amacıyla görüşmelerin yeniden başlatılabilmesi için girişimlere devam edeceklerini kaydetti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "CHP zihniyetinde pazarlamacılık var"
 Çiçek: Benim kaanaatim birçok kişi 301. maddeyi okumadı
 "KKTC'ye tecrit kalksın"
 Gül New York'ta
 Arınç'tan Irak'a PKK mektubu
 Dokunulmazlığı kaldırın 301. maddeyi kaldıralım
 AB: Asker ve polis, sivil kontrol altında olmalı
 Erdoğan: Katsayıyı kafanıza takmayın
 Bilderberg seneye İstanbul'da toplanacak
 Meclis'in olağanüstü toplantısında sürpriz
 Ağar: AKP'nin yüzünden AB'den vazgeçemeyiz
 Merkel: Üyelik için Kıbrıs sorunu çözülmeli
YAVUZ DONAT
Yeniden yapılanmanın sancıları
Çin Dışişleri...
Modacı Armani de sıfır bedene karşı
Ünlü modacı Armani "Defilelerimde sıska mankenleri değil, sağlıklı...
Hırsızlık şebekesinin lideri gözaltında
Kasa ve lüks oto hırsızlığı yapan şebeke 400 polisin katıldığı...
"Dindarlığı savunmak avama kalmamalı"
Bardakoğlu, "dindarlığı savunmanın avama kaldığını" belirterek, "Dini...
Kara gömleklilerin molotoflu baskını
Kara gömleklilerin molotoflu baskını
İkitelli'de 80 kişilik bir grup baştan ayağa siyah giyip, yüzlerine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu